ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ:«Η κυβέρνηση με τη διάλυση του ΚΟΤ επιδιώκει την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων»

Θα συνεχίσει τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης στον τομέα του τουρισμού, αναφέρει η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ με ανακοίνωση της .imagew-4.aspx

Προσθέτει ότι η Κυβέρνηση μέσω της διάλυσης του ΚΟΤ επιδιώκει την εμπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων στον τουρισμό και την από μέρους τους διαχείριση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την τουριστική ανάπτυξη.

Σε σχετική ανακοίνωση, η συντεχνία λέει ακόμη ότι με την ψήφιση του κυβερνητικού Νομοσχεδίου από τη Βουλή για κλείσιμο του ΚΟΤ και τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, επικυρώθηκαν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το κλείσιμο ενός Ημικρατικού Οργανισμού που έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες και έργο στην τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει η χώρας και ο οποίος όμως έχει ακόμα πολλά να δώσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν συνιστά πρόοδο αλλά δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να αποδειχτεί αντιπαραγωγική και λανθασμένη εξέλιξη για τον τουρισμό» συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με τη ΣΗΔΗΚΕΚ, η ευελιξία, η συλλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα των φορέων της κοινωνίας που εκφραζόταν μέσω του ΚΟΤ καθώς και η σχετική ανεξαρτησία του, θα χαθούν.

Στη θέση τους, προστίθεται, «θα έχουμε τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε ένα άτομο, τον Υφυπουργό, τον οποίο μάλιστα θα συμβουλεύει και κατευθύνει μια Επιτροπή που θα αποτελείται κυρίως από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο τουρισμό». Συμφέροντα τα οποία από τη φύση τους είναι αναμενόμενο να είναι σε σύγκρουση με τη καλώς νοούμενη και αειφόρα ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και τη διατήρηση ψηλών επιπέδων ποιότητας, συμπληρώνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εδώ και 4 χρόνια έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης να παραμείνει ο ΚΟΤ και να λειτουργεί με βασικές αρμοδιότητες, όμως «η Κυβέρνηση είχε άλλους σχεδιασμούς».

Προστίθεται ότι με την επιφύλαξη της αντισυνταγματικότητας της δημιουργίας Υφυπουργείου, η συντεχνία υποστήριξε πως η διακυβέρνηση του τουρισμού χρειάζεται μια εποπτική αρχή η οποία να επικεντρώνεται κυρίως στην εποπτεία και συντονισμό της τουριστικής ανάπτυξης, με αρμοδιότητες που θα αφορούν τη στρατηγική, τις οριζόντιες πολιτικές, τον καθορισμό εθνικών στόχων και τη διαχείριση κρίσεων.

«Αυτό που έγινε όμως, με τη διάλυση ουσιαστικά του ΚΟΤ, είναι ένας ακραίος πειραματισμός» σημειώνεται.

«Είναι φανερό όμως ότι η Κυβέρνηση σταθερή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, αυτό που επιδιώκει μέσω της διάλυσης του ΚΟΤ είναι η εμπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων στον τουρισμό και την από μέρους τους διαχείριση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την τουριστική ανάπτυξη» λέει η ΣΗΔΗΚΕΚ.

Καταλήγει, λέγοντας ότι η δήλωση προ δύο μηνών στη Βουλή του Υπουργού Εμπορίου και Τουρισμού ότι αν υπάρξει ανάγκη θα γίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που παρείχε ο ΚΟΤ, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τους σκοπούς και την αφετηρία της Κυβέρνησης.