Κίνα: Στο σκαμνί για διαφθορά ο άλλοτε επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας

Εκδιώχθηκε  και από το Κομμουνιστικό Κόμμα

 

BE2C0BAD3BFF0144592246100EBEE89E

Ο Ζιου ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ της Κίνας και επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας έως ότου αποσύρθηκε, το 2012.

Τη σύλληψη του Ζιου Γιονγκάνγκ, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο αξιωματούχος, κατηγορείται από δωροληψία μέχρι αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Παράλληλα, εκδιώχθηκε και από το ΚΚ της Κίνας.

Ο 71χρονος είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς.

Με ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ αναφέρει ότι η υπόθεση του Ζιου ανατέθηκε στις δικαστικές αρχές.

Οι έρευνες εις βάρος του άρχισαν τον Ιούλιο και αφού είχαν προηγηθεί μήνες φημών και σεναριολογίας. Η έρευνα οδήγησε στην αποκάλυψη ότι «παραβίασε […] την πολιτική και την οργανωτική πειθαρχία» του κόμματος, αλλά και την αρχή της «εμπιστευτικότητας» του, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

«Εκμεταλλεύθηκε τα αξιώματά του για να εξασφαλίσει κέρδη για άλλους και αποδέχθηκε προσωπικά τεράστιες δωροδοκίες όπως και διαμέσου της οικογένειάς του» κατά την ίδια πηγή.

«Εκμεταλλεύθηκε την εξουσία του για να βοηθήσει συγγενείς, ερωμένες και φίλους του να επιτύχουν τεράστια οφέλη διοικώντας επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές σε βάρος του κράτους» συνεχίζει το Επίσημο Πρακτορείο.

Ο Ζιου ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ της Κίνας και επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας έως ότου αποσύρθηκε, το 2012.

Δεν είχε εμφανιστεί δημόσια εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Έρευνα διεξάγεται επίσης σε βάρος του γιου του, Ζιου Μπιν, καθώς και άλλων αξιωματούχων.