Το ΕΟΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία

 

Το κόμμα ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ με ανακοίνωση του αναφερει:

«Θεωρεί καθήκον του να μεταφέρει στην κυπριακή κοινωνία την αγωνία του  σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, η οποία, είτε  άμεσα – είτε  έμμεσα, θα Unknownαγγίξει σχεδόν όλους μας στο εγγύς μέλλον.

Αυτή τη περίοδο  είμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας, η οποία κρίνουμε ότι αποσιωπείται σε μεγάλο βαθμό. Υπό το ευγενές πρόσχημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος,  συντελείται με μεγάλη  βιασύνη  η  διάλυση,  ενός  από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας, που είναι ο  τομέας  των υπηρεσιών.

Το  ΕΟΠ  δεν αμφισβητεί και υποστηρίζει πλήρως την ανάγκη για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αλλά τονίζει τη σημασία που έχει η ακριβής  έρευνα  και η ποιότητα των στοιχείων, που χρησιμοποιούνται,   ως βάση για τη λήψη αποφάσεων, καθώς και την ευθύνη της κυβέρνησης για την ευημερία των πολιτών της.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που επέρχονται,  με βάση τις  υποδείξεις της  Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ημερομηνίας  14/06/2018, θα μειωθούν  σημαντικά:  η πελατειακή βάση των τραπεζών, η εργασία των  δικηγορικών  γραφείων, που ασχολούνται με αυτούς τους πελάτες, των  λογιστικών και ελεγκτικών οίκων καθώς και των  πάροχων  καταπιστευματικών  και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε τέτοιες  εταιρείες ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους. Το ντόμινο θα εξαπλωθεί και σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας, όπως συνέβη μετά το κούρεμα των καταθέσεων το 2013, το  οποίο κούρεμα  μπορεί να αποδειχθεί  μόνο το  προοίμιο της  πραγματικής καταστροφής. Δυστυχώς  η σημερινή κυβέρνηση ελάχιστα μπορεί να  προσφέρει προς το  κράτος και τους  πολίτες, ως αντικατάσταση των απωλειών, που θα προκύψουν με την καταστροφή  αυτού του σημαντικού  τομέα της οικονομίας, ο οποίος  εξασφάλισε μια  καλή διαβίωση για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες  στην  Κύπρο, τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιπλέον, σε  πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, όχι μόνο  το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών που  ασχολούνται με  διεθνείς επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και των λογαριασμών τουριστικών εταιριών, ανάπτυξης ακινήτων, νομικών εταιριών και υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες ανήκουν σε κύπριους πολίτες, είτε ντόπιους είτε που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Η συστηματική διάκριση που γίνεται, λόγω εξωτερικών  πολιτικών  πιέσεων, για  την εθνικότητα, τη γλώσσα ή την προέλευση είναι κατηγορηματικά αντίθετη προς το άρθρο 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν έχουμε σχεδόν καμία αμφιβολία,  ότι οι δραστηριότητες αυτές κατά των πολιτών της Κύπρου,  για χάρη των ξένων συμφερόντων, θα συνεχιστεί και αυτό θα εντείνει  ακόμη περισσότερο  τη σοβαρότητα της οικονομικής καταστροφής, στην οποία οδηγείται η   Κύπρος.

Στην παρούσα χρονική περίοδο κατά την οποία, η δημόσια προσοχή επικεντρώνεται στο σκάνδαλο με το κλείσιμο της   Συνεργατικής  Κυπριακής  Τράπεζας, το Κοινοβούλιο θα κλείσει λόγω  διακοπών, ενώ η εν γένει   δραστηριότητα  μειώνεται , η έλλειψη προσοχής για την κατάργηση ενός από τους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας θα φέρει  μεγάλα προβλήματα   το αμέσως επόμενο διάστημα.  Το ΕΟΠ  τονίζει ότι το πρόβλημα  δεν βρίσκεται στην ποσότητα   των λογαριασμών,  που  ήδη έκλεισαν ή που επίκειται το κλείσιμο τους, αλλά στην καταστροφή μιας  ολόκληρης βιομηχανίας.»