Τουρκία: Ο Ερντογάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές

Ο πρόεδρος της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε πάνω από το απαιτούμενο 50% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, κάτι που του επέτρεψε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο νέα θητεία στην προεδρία με ενισχυμένες εξουσίες, γνωστοποίησε τα ξημερώματα η εκλογική επιτροπή.2459842

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων», κάτι που σημαίνει ότι επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Σαντί Γκιουβέν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής (YSK), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Ο Γκιουβέν διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται στην καταμέτρηση του 97,2% των ψήφων.Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής επιβεβαίωσε εξάλλου ότι το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που εκφράζει την κουρδική μειονότητα, συγκέντρωσε ικανό αριθμό ψήφων για να υπερβεί το όριο του 10% σε εθνικό επίπεδο και να εκλέξει βουλευτές στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο Ιντζέ αναγνώρισε τη νίκη Ερντογάν

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία,Μουχαρέμ Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή.

«Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», φέρεται να δήλωσε ο Ιντζέ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μετά τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων και ο Ιντζέ το 30,8%, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 88,1%. Παρότι η καταμέτρηση των ψήφων ακόμη συνεχιζόταν, ο Ερντογάν ανακήρυξε τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής.

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων. Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.