Δ.Συλλούρης: Αρνούμαστε να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας

Την προσφορά του Κυριάκου και Γιαννάκη Μάτση εξήρε σε εκδήλωση η ΟΚΟΕ



Ο Κυριάκος και ο Γιαννάκης Μάτσης «αποτελούν  παράδειγμα ήθους, αξιοπρέπειας, πατριωτισμού και ηρωισμού, όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη και ασφαλώς πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τις νεότερες γενιές», είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών ΟργανώσεωνUnknown-3 Ελλάδας Γιώργος Συλλούρης.

Σε  χαιρετισμό του σε εκδήλωση για το βιβλίο του Γιαννάκη Μάτση με τίτλο « Μετά παρρησίας» χθες βράδυ στο Σπίτι της Κύπρου, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στον αδελφό του κ. Μάτση, τον ήρωα Κυριάκο Μάτση, και είπε ότι ο πρώτος ήταν αναπόδραστα διαποτισμένος με τις ιδέες, την ποιότητα, την εντιμότητα το θάρρος και το σθένος του αδελφού του.

Η ένταξή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν δεδομένη, λόγω του αδελφού του. Η αναφορά μου στις προσωπικότητες των δύο αδελφών και στη συμπεριφορά τους, είναι σκόπιμη, διότι αποτελούν  «παράδειγμα ήθους, αξιοπρέπειας, πατριωτισμού και ηρωισμού, όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη και ασφαλώς πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τις νεότερες γενιές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι έχουμε το ιστορικό βάρος να ακολουθήσουμε έμπρακτα τις παρακαταθήκες των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α., εάν θέλουμε η ιστορία να μας δικαιώσει και η Κύπρος να εξακολουθήσει να κατοικείται στο μέλλον από Έλληνες και όχι από Τούρκους εποίκους.

Ταυτόχρονα, είπε, αρνούμαστε να δεχθούμε την όποια λύση μας προταθεί, «αρνούμαστε να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας».

Επιδιώκουμε, είπε, το συντομότερο δυνατό λύση, αλλά ως λύση νοείται η αποχώρηση  του στρατού κατοχής και των εποίκων, η άρση των  εγγυητικών  και επεμβατικών  δικαιωμάτων, η εξασφάλιση μιας Κύπρου ελεύθερης, δημοκρατικής και  ευρωπαϊκής για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Τέλος ευχήθηκε όπως το βιβλίο του κ. Μάτση είναι καλοτάξιδο.