Mακρυά από παζαρέματα για το Δήμο Πάφου λέει το ΑΚΕΛ

*Στο ψάξιμο ο ΔΗΣΥ 

Το ΑΚΕΛ θα παραμείνει μακριά από τις όποιες συναλλαγές και παζαρέματα για την επιλογή υποψηφίου Δημάρχου στην Πάφο δήλωσε σημερα ο βουλευτής Πάφου  του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντή. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΠΦΟΥ

«Το Κόμμα μας, είπε,  αφουγκραζόμενο τα μηνύματα των καιρών και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιθυμίες της κοινωνίας της Πάφου, θα επιδιώξει το πρόσωπο που θα τύχει της στήριξης του ΑΚΕΛ, να είναι ακεραίου χαρακτήρα, να διακρίνεται ως προς την αξιοπιστία του μέσα από την κοινωνική και πολιτική του δράση και προσφορά στα κοινά, να έχει το τεκμήριο της εντιμότητας και να εγγυάται ότι θα εργαστεί με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα για να επέλθει εξυγίανση και κάθαρση μέσα από χρηστή διοίκηση και πλήρη διαφάνεια.

Πρόθεση μας είναι η αναζήτηση συνεργασιών με στόχο την υποστήριξη εκείνης της προσωπικότητας που θα συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά. Τέτοιες προσωπικότητες υπάρχουν τόσο στον Κομματικό, όσο και στον ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό χώρο.

Φυσικά για το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ,  δεν είναι αυτοσκοπός η συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα εάν δεν υπάρξουν συγκλήσεις και συμφωνία στους στόχους, στο όνομα και το προφίλ του υποψηφίου.

Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συνεργασία, το ΑΚΕΛ θα διεκδικήσει τη Δημαρχία της Πάφου με στέλεχος προερχόμενο από τους κόλπους της Αριστεράς.»

ΔΗΣΥ

Αό την πλευρά του ο Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης της ηγεσίας του ΔΗΣΥ στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία και ερωτηθείς κατά πόσο ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σε εγρήγορση σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην Πάφο αλλά και κατά πόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο τα κόμματα να καταλήξουν σε μια συναινετική λύση έτσι ώστε να μην γίνουν εκλογές και να εξοικονομηθούν και χρήματα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εγρήγορση υπάρχει, γιατί έχει τραυματιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει εκτεθεί άδικα το όνομα της ίδιας της πόλης» και ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι όντως πρόκειται για μια δοκιμασία για τα κόμματα, «μια δοκιμασία για να αποδείξουμε ότι αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η μικροπολιτική, τα στενά κομματικά συμφέροντα και δεν θα είναι ευχής έργο να δοθεί κάποια συναινετική λύση στην Πάφο με κάποια προσωπικότητα αν είναι δυνατό και χωρίς εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, ο γνώμονας για τον ΔΗΣΥ είναι πρώτον η αποκατάσταση της τάξης και της εμπιστοσύνης, δεύτερο, η τοπική αυτοδιοίκηση όπου το λόγο θα τον έχει όχι το κέντρο η Λευκωσία αλλά η ίδια η Πάφος, και μέσα στις επόμενες μέρες θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια τέτοια λύση την οποία περιμένει τόσο η κοινωνία της Πάφου όσο και ολόκληρης της Κύπρου.

 Συμμαχία Πολιτών

Με φόντο τις επικείμενες εκλογές στο Δήμο Πάφου συνεδριάζει το αύριο  Σάββατο η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών.  Η Ανώτατη Σύγκλητος θα συζητήσει τη στάση που θα τηρήσει το Κίνημα ενόψει των Δημαρχιακών Εκλογών Πάφου.Ως θέση αρχής, η Συμμαχία Πολιτών απορρίπτει τη λογική της συναλλαγής με στόχο τη συγκάλυψη της διαφθοράς. Δεν αποδεχόμαστε διαδικασίες που θα έχουν το χαρακτήρα κομματικού παζαρέματος με κρυφά ανταλλάγματα

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που θα τεθούν είναι και ο καθορισμός κριτηρίων, αρχών και αξιών που θα πρέπει να πληροί ο Υποψήφιος για τη Δημαρχία της Πάφου. Πρέπει να διαθέτει  όραμα, δυναμισμό και κυρίως καθαρά χέρια. Φυσικά για τη Συμμαχία Πολιτών ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο ανεξάρτητης υποψηφιότητας η οποία να μπορεί να τύχει ευρύτερης στήριξης, με τη δέσμευση ότι θα καθαρίσει τις ατασθαλίες και θα επαναφέρει σε τάξη το Δήμο Πάφου.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η Συμμαχία Πολιτών, θα εξετάσει την επιλογή της αυτόνομης καθόδου.

Η ημερήσια διάταξη της Ανώτατης Συγκλήτου περιλαμβάνει ακόμη την απόφαση που θα λάβει  η Συμμαχία αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει για τον Κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

Τα μέλη θα ενημερωθούν για την παρανομία της Βουλής και την κατάχρηση δημοσίου χρήματος από τα κοινοβουλευτικά Κόμματα εις  βάρος της  Συμμαχίας Πολιτών σε σχέση με την Κρατική Χορηγία.

Τέλος θα συζητηθούν οι Προτάσεις που θα καταθέσει το Κίνημα για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τη Μεταρρύθμιση Δημόσιας Διοίκησης.

Η  Ανώτατη Σύγκλητος θα συνεδριάσει στη Λεμεσό και θα ακολουθήσουν δηλώσεις για τις αποφάσεις που θα λάβει το Κίνημα.