Οι αναφορές Πούτιν για επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων δεν ανησυχούν την κυβέρνηση

Οι αναφορές του ρώσου Προέδρου Βλ.Πούτιν  και οι εξαγγελίες του για φορολογική αμνήστευση σε όσους ρώσους επιχειρηματίες επαναπατρίσουν τα ρωσκά κεφάλαια  τους δεν πτοούν την κυβέρνηση ούτε και το κυβερνών ΔΗΣΥ.Ο Υπουργός Οικονομικών σνόμπαρε τις αναφορές ????????????????? του ρώσου προέδρου λέγοντας πως η οικονομία της Κύπρου πάει καλά και υπάρχει μεγάλο εδιαφερον από ξένους επενδυτές.Και ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του δεν έδωσε σημασία  στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση  απόσυρσης  των ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο, υποστηρίζοντας  πως δεν είναι η πρώτη φορά που λέγονται.

Οικολόγοι :Άλλα η Κυβέρνηση άλλα ο Πούτιν

Οι Οικολόγοι με ανακοίνωση τους επισημαίνουν  πως :«Από καρό ήταν γνωστό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία επεξεργάζεται τρόπους για επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό σε διάφορα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Η Κύπρος – ως ένα από αυτά τα χρηματοπιστωτικά κέντρα- επηρεάζεται άμεσα και σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της από μια τέτοια εξέλιξη.

Δυστυχώς, προστίθεται στην ανακοίνωση , όσα ανάφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν ενώπιον της Ρωσικής Εθνοσυνέλευσης για παραχώρηση πλήρους φορολογικής αμνηστίας σε επαναπατριζόμενα ρωσικά κεφάλαια διαψεύδουν τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι η Κυπριακή οικονομία δεν θα επηρεαστεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα η ειδική αναφορά του κ.Πούτιν για την Κύπρο ως παράδειγμα προς αποφυγή, δίνει μια ηχηρή απάντηση στους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν στα θέματα οικονομίας από τους κυβερνώντες σε όλα τα επίπεδα, οι οποίοι δεν έπαυσαν τις τελευταίες εβδομάδες να διαβεβαιώνουν ότι έλαβαν όλα τα μέτρα για εξαίρεση της Κύπρου από την απόφαση αυτή.»

Οι Οικολόγοι «εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή της Ρωσίας αποτελεί αποτέλεσμα και συνέπεια των κυρώσεων που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, στις οποίες η χώρα μας συνέβαλε και συμβάλει.

Όμως τώρα η κυβέρνηση συστήνει “ψυχραιμία και σωστή αντιμετώπιση του θέματος”. Είναι ορθό ότι αυτή την ώρα δεν θα ωφελήσει η όποια κίνηση πανικού όμως το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δράσει με τρόπο που να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν τα συμφέροντα της Κυπριακής οικονομίας.

Αφού οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε Βουλή και σε σύσκεψη Αρχηγών εξανεμίστηκαν με μια και μόνο δήλωση του κ.Πούτιν, αναμένεται από τον Υπουργό Οικονομικών να εξεύρει μέτρα αποφυγής οποιασδήποτε επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας με την «δραπέτευση» των επιχειρήσεων Ρωσικών συμφερόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΣΥ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρ. Προδρόμου ερωτηθείς  πόσο θα πρέπει να ανησυχήσει η Κύπρος από τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για φορολογική αμνηστία σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων,   είπε ότι εδώ και καιρό η Ρωσία προσπαθεί να επαναπατρίσει κεφάλαια μέσω του “de-offshorisation”, καλώντας υπεράκτιες ρωσικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός Ρωσίας να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στη Ρωσία.

«Έχουν γίνει νέοι νόμοι στη Ρωσία, πιστεύουμε ότι παρά αυτές τις αλλαγές η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος από ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που φιλοξενεί, χρειάζεται .όμως προσοχή» ανέφερε.

Εξήγησε μάλιστα πως το όλο θέμα αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση για να γίνει κατανοητό ότι στις διεθνείς και τις διμερείς σχέσεις δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί αλλά η κάθε πλευρά διεκδικεί τα συμφέροντα της.

Υπέδειξε ακόμη πως «θα πρέπει στο εξής οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να έχουν και φυσική παρουσία, όχι απλώς τη σφραγίδα, τα γραφεία και την αντιπροσώπευση του» και πως ως εκ τούτου «η δική μας η πλευρά θα πρέπει να παρέχει διευκολύνσεις στα πλαίσια πάντα των νόμων και των θεσμών, «για να μη χάσουμε ξένη επιχειρηματική δραστηριότητα».