Ε/Κ και Τ/Κ καλούν την Αγκυρα ν’ αποσυρθεί από την Κυπριακή ΑΟΖ

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλούν την Αγκυρα όπως άμεσα αποσυρθεί από την Κυπριακή ΑΟΖ και τους ηγέτες όπως άμεσα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.ÓÐÉÔÉ ÔÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÓÉÁÓ - ÐÑÏÃÑÁÌÌÁ "SMALL PROJECTS"

Σε διάσκεψη Τύπου σήμερα στο Σπίτι της Συνεργασίας, μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, αναφέρθηκαν στο πλάνο της παρέμβασής της πρωτοβουλίας που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Οπως δήλωσε ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας, Χρίστος Ευθυμίου, μετά από μελέτη της κρίσης και των εξελίξεων των τελευταίων βδομάδων, η Πρωτοβουλία έχει διαμορφώσει πλάνο για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ, Ίδρυμα Κοινωνικοπολιτικών Μελετών, Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για την κατάσταση που επικρατεί.

Χαρακτήρισε το αδιέξοδο λόγω της παρουσίας της Τουρκίας στην Κυπριακό ΑΟΖ καθώς και τη διακοπή των συνομιλιών ως ένα μεγάλο μειονέκτημα το οποίο όχι μόνο ενθαρρύνει την αδιαλλαξία και τα εθνικιστικά στοιχεία που προωθούν τη διαίρεση στο νησί, κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο αλλά επίσης δεν συνάδει με τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου.

Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να τερματιστεί αυτό το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και με την πεποίθηση ότι εξυπηρετούμε τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, προσθέτοντας ότι όσοι έχουν αρνητική προσέγγιση έχουν μεγάλη κάλυψη και φαίνεται ότι εκπροσωπούν το σύνολο του λαού.

“Ομως πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι και εμείς υπάρχουμε και υπάρχουν άνθρωποι και δυνάμεις που θέλουν την επίλυση του Κυπριακού, να τερματιστεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με στόχο ένα καλύτερο μέλλον”, πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφερθεί στις ιδέες και δράση που θα αναλάβει η Πρωτοβουλία, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι “στόχος μας είναι να εκφράσουμε την θέληση του Κυπριακού λαού στο σύνολο, Ε/κ και Τ/κ και να καταστήσουμε σαφές ότι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και μια λύση του Κυπριακού το συντομότερο, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις που επέρχονται”. Τις θέσεις αυτές θα μεταφέρουν και σε συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Από την πλευρά του, εκ μέρους των Τ/κ, ο Σενέρ Ελτσίν, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Δασκάλων, είπε ότι θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή όλων των Κυπρίων στις διαπραγματεύσεις. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί Κύπριοι. Εμείς θέλουμε λύση και επανένωση του νησιού. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε γιατί ζούμε κάτω από τις σημερινές εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις πολιτικές της Τουρκίας. Πρέπει να υψώσουμε τη κοινή φωνή της Κύπρου”.

Στην ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι η δέσμευση μεγάλου μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ ανοιχτά των νοτίων ακτών της Κύπρου από την Τουρκία και “στη συνέχεια η παραβίαση της ΑΟΖ, μαζί με την παγιοποίηση των συνομιλιών από την Ε/κ ηγεσία, έχουν εντείνει τη ρητορική αδιαλλαξίας που προωθείται από τις δυνάμεις που προκρίνουν τη διχοτόμηση της Κύπρου και στις δύο πλευρές. “Και οι δύο πλευρές οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν με μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης, επιστρέφοντας στο τραπέζι των συνομιλιών”.

Καλεί επίσης την “Αγκυρα όπως άμεσα αποσυρθεί από την Κυπριακή ΑΟΖ” και όπως οι δύο ηγέτες συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στηριγμένες στα ήδη συμφωνηθέντα σημεία όπως έχουν καταγραφεί από τα ΗΕ και να διαμορφώσουν ένα οδικό χάρτη για μια περιεκτική λύση.

Η πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιανουαρίου 2015 προγραμματίζεται Δικοινοτικό Συνέδριο της κοινωνίας των πολιτών το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του Δικοινοτικού Κινήματος.

Επίσης, στις 20 Δεκεμβρίου η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος οργανώνει συμβολική εκδήλωση όπου μια ανθρώπινη αλυσίδα θα απλωθεί και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος κατά το μήκος της οδού Λήδρας, αναδιπλώνοντας ταυτόχρονα δύο τμήματα κόκκινης κορδέλας που θα δεθούν πάνω από το οδόφραγμα Λήδρας/Λόκματζι, επανενώνοντας το νησί.