Άρχισε στη Λάρνακα η κατεδάφιση της μεγαλύτερης δεξαμενής καυσίμων

 Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας η κατεδάφιση της μεγαλύτερης δεξαμενής υγρών καυσίμων στην Κύπρο, η οποία ανήκε στην κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών «Πετρολίνα».imagew-1.aspx

Σε δελτίο Τύπου της «Πετρολίνα» αναφέρεται ότι «στην τελετή, που έγινε στον ιδιόκτητο χώρο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων της εταιρείας, στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Εσωτερικών, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Επαρχος και ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βουλευτές και ο Πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ».

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την «ευαρέσκειά» του για τις εργασίες κατεδάφισης της δεξαμενής και «συνεχάρη θερμά την εταιρεία «Πετρολίνα» η οποία πρωτοστατεί με τη σημερινή κατεδάφιση με τα έργα υποδομής στο Βασιλικό».

Ο Ντίνος Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Σύμβουλος της Petrolina (Holdings) Public Ltd στη δική του ομιλία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Όμιλος Εταιρειών «Πετρολίνα», με τη δυναμική που τον χαρακτηρίζει και προβλέποντας τα νέα δεδομένα, από το 2003 ξεκίνησε τον προγραμματισμό του για τη μετακίνηση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων αποθήκευσης των προϊόντων του από το βόρειο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας στην περιοχή Βασιλικού με τη δημιουργία νέων έργων υποδομής».

Πρόσθεσε ότι «είναι σε όλους γνωστές οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Ομίλου στον τομέα της μετακίνησης στο Βασιλικό, αφού για τα πετρελαιοειδή έχουμε επενδύσει 35 εκατομμύρια ευρώ και έχουν ήδη προγραμματιστεί και τεθεί σε υλοποίηση συμπληρωματικά έργα υποδομής επιπρόσθετης κεφαλαιουχικής δαπάνης 24 εκατομμυρίων ευρώ».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι «όλες οι προσπάθειες της «Πετρολίνα» επικεντρώνονται στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης στο Βασιλικό με έργα υποδομής κατάλληλα να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας στις επόμενες δεκαετίες».

Μετά τους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα έκοψε μέρος της μεταλλικής σκάλας που οδηγεί στην δεξαμενή.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου η έναρξη της κατεδάφισης της δεξαμενής 15 «θεωρείται ιστορικό γεγονός επειδή σηματοδοτεί την έναρξη μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της «Πετρολίνα» από την περιοχή Λάρνακας στο Βασιλικό. Επίσης η δεξαμενή 15, κατασκευασμένη το 1972, με ύψος 19.50 μέτρα, διάμετρο 60.96 μέτρα και συνολικής χωρητικότητας 56.913 κυβικών μέτρων, είναι ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος πετρελαιοειδών που έχει κατασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο».

Η κατεδάφιση της δεξαμενής, σημειώνεται «άρχισε αφού εξασφαλίστηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες από τις κρατικές και τοπικές αρχές και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες. Με την κατεδάφιση όλων των δεξαμενών καυσίμων της «Πετρολίνα» θα πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική αποκατάσταση του εδάφους, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από το είδος της μελλοντικής χρήσης της γης».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «το έργο της κατεδάφισης και καθαρισμού του χώρου έχει αναλάβει η εταιρεία TETCO Group / TAHAN, η οποία ανέλαβε και την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων στις εγκαταστάσεις φύλαξης υγρών καυσίμων της «Πετρολίνα» στο Βασιλικό. Με την ολοκλήρωση των έργων η εταιρεία θα μπορεί να λειτουργεί εξολοκλήρου από το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού και το τερματικό της εταιρείας (στο Βασιλικό) χρησιμοποιείται σήμερα για την αποθήκευση και διαχείριση πετρελαίου αεροσκαφών, πετρελαίου ναυτιλίας και δύο τύπων μαζούτ (ελαφρύ και βαρύ)».