Μέσα Δεκεμβρίου αναμένουν στις K.Aερογραμμές να σημάνει η …καμπάνα της ΕΕ!

*Σήμερα συζητείται στο Δ.Σ. σχέδιο διάσωσης με 5 αεροπλάνα

*Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα αντληθούν €7 εκ. από τα €22 των χρονοθυρίδων

 

Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στους κόλπους των Κυπριακών Αερογραμμών, όπου η κατάσταση είναι πια ρευστή και όλοι με πίκρα αναμένουν το χρόνο που θα σημάνει το τέλος της αεροπορικής εταιρείας της Κύπρου, μια εξέλιξη που μεθοδεύεται από καιρό. 7bc5645e2d18c0f3221425647a584f33_XLΜάλιστα ορισμένοι ψιθυρίζουν και συγκεκριμένη ημερομηνία,την οποία η Ευρωπαίκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ανακοινώσει οριστικά την απόφασή της για τις Κυπριακές Αερογραμμές , και η οποία θα είναι καταδικαστική με αποτέσμα να  τις οδηγήσει αυτόματά στο κλείσιμο. Η ημεροομηνία ανακοίνωσης της απόφασης, σύμφωνα με έντονες φήμες που διασπείρονται στην Εταιρεία,   τοποθετείται περί τα μέσα του τρέχοντος μήνα, ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι πιθανόν η ανακοίνωση να γίνει στις αρχές του 2015.

Σήμερα Τετάρτη 3η Δεκεμβρίου προγραμματίζεται συνεδρία του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών στην οποία θα συζητηθεί εκ νέου το τελευταίο Σχέδιο Διάσωσης που είχε ετοιμαστεί από τον τέως πρόεδρο κ. Μάκη Κωνσταντινίδη, με κάποιες παραλλαγές. Οπως πληροφορούμαστε αντί τρία αεροπλάνα που προνοείτο στο προηγούμενο σχέδιο, η νέα πρόταση θα προνοεί στόλο πέντε αεροπλάνων. Ωστόσο όλα είναι υπό συζήτηση. Σήμερα Τρίτη τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις απαιτήσεις των Βρυξελλών από τον Νομικό Σύμβουλο της Εταιρείας κ. Πόλυ πολυβίου, ο οποίος πρόσφατα στη Βουλή είχε δηλώσει πως η αναμενόμενη απόφαση της Ε.Ε. θα είναι κατά 99% καταδικαστική για τις Κ.Α.

Κύκλοι της Εταιρείας δήλωσαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας  ότι το Διοικητικό Συμβούλιο υπό τη νέα του σύνθεση λειτουργεί με κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες που λαμβάνει απ’ ευθείας από τους υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων . Όλα έχουν να κάνουν με τις μεθοδεύσεις που προ καιρού έχουν προαποφασιστεί για τον εθνικό αερομεταφορέα μας. Μοναδική εξαίρεση στη νέα σύνθεση είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Καλλής, ο οποίος αντιπροσωπεύει τους ιδιώτες μετόχους και ήταν στην ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους έξι συναδέλφους του που υποχρεώθηκαν σε παραίτηση επειδή υποστήριζαν ότι αυτός ο οργανισμός ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να σωθεί. Ηταν επίσης ένας από τους έξι που είχαν δημοσίως καταγγείλει τις μεθοδεύσεις για να παραχωρηθούν στις εταιρείες Ryanair και Aegean όλα τα στοιχεία και τα εμπορικά μυστικά των Κυπριακών Αερογραμμών!04661__1eb5d4a2346b9ae75c5345c0247950e3_M

Η προσπάθεια του νέου Δ.Σ, επικεντρώνεται, όπως πληροφορούμαστε, στο να διασφαλιστεί η ομαλότερη δυνατή μετάβαση της λειτουργίας της εταιρείας στα χέρια του εκκαθαριστή μόλις ανακοίινωθεί η απόφαση της ΕΕ, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία και την  την ελάχιστη ή μηδαμινή αρνητική προβολή των εξελίξεων.

Πάντως ο ρυθμός των κρατήσεων, έχει φθάσει στο ναδίρ και το ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού να επιλέξει τις Κ.Αερογραμμές για τα μελλοντικά ταξίδια του έχει σχεδόν απόλυτα εξαλειφθεί. Κι αυτό λόγω των συνεχών δηλώσεων και υπονοουμένων από τους αρμόδιους υπουργούς – και όχι μόνο- ότι δεν υπάρχει σωτηρία για τις ΚΑ. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει την εταιρεία σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, δεδομένου ότι τα έσοδα της είναι εξαιρετικά περιορισμένα έως μηδαμινά. Ως εκ τούτου για να πληρωθούν οι μισθοί του προσωπικού και άλλες υποχρεώσεις της Ετιαρείας το Νοέμβριο αντλήθηκαν ποσά €4 εκ. από τα €22 εκ που είσπραξαν οι ΚΑ και διατηρούσαν σε ξεχωριστό λογαριασμό από την πώληση των χρονοθυρίδων του Heathrow. Σύμφωνα με πληροφορίες μας προκειμένου να πληρωθούν ο κανονικός μισθός Δεκεμβρίου και ο 13ος μισθός μαζί με άλλες υποχρεώσεις θα πρέπει να αντληθούν άλλα τρία εκατομμύρια τουλάχιστον από το εν λόγω απόθεμα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε αναλάβει δέσμευσση στη Βουλή ότι δεν θα γινόταν χρήση αυτού του ποσού παρά μόνο για την κάλυψη υποχρεώσεων της ετιαρείας απέναντι στο προσωπικό.

Στο μεταξύ αύριο Πάμπτη το θέμα των Κυπρισκών Αερογραμμών θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

 

 

 

 

 

Αδήριτη ανάγκη η διάσωση
κυπριακού αερομεταφορέα

Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ο Φιλελεύθερος για τις παράνομες πτήσεις της αεροπορικών τουρκικών εταιρειών προς το αεροδρόμιο της Τύμπου επιβεβαιώνουν τη θέση της ΕΔΕΚ για την αδήριτη ανάγκη διατήρησης ενός κυπριακού αερομεταφορέα. επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.
Η κυβέρνηση, έστω και μετά από δύο χρόνια απραξίας και ολέθριων χειρισμών, οφείλει να αντιληφθεί τα οφέλη που προκύπτουν από ένα κυπριακό αερομεταφορέα, ο οποίος όχι μόνο μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου, αλλά έχει και τεράστια σημασία, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου υφίσταται πόλεμο αμφισβήτησης η ίδια η κρατική μας κυριαρχία. Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά: Οι Κυπριακές Αερογραμμές πρέπει να σωθούν για το καλό του τόπου, και μπορούν να επιβιώσουν αν υπάρχει η πολιτική αποφασιστικότητα για μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα εξυγίανσης της εταιρείας που να αρχίσουν να μειώνουν τις ζημιές της εταιρίας και να επαναφέρουν τις προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας της εταιρίας με στόχο την προσέλκυση ενός σοβαρού  στρατηγικού επενδυτή. Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο να γίνουν διαβήματα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καταρχήν παράταση της απόφασης της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε μέχρι να αρχίσουν τα μέτρα εξυγίανσης της εταιρείας να αποδίδουν να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κρατικές χορηγίες.