ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ζητούν δραστική μείωση τιμής καυσίμων

56781ECCC913F5031B59028041D8A438

Γύρω στο 1 ευρώ πρέπει να πωλείται η βενζίνη

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της θεωρεί ότι η μη άμεση σημαντική μείωση της τιμής των καυσίμων στα πρατήρια αποτελεί εμπαιγμό για τους πολίτες οι οποίοι βιώνουν τις απάνθρωπες συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης.  Οι τιμές της βενζίνης θα έπρεπε να ήταν γύρω στο 1 Ευρώ το λίτρο (95 οκτανίων) σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου το οποίο σημείωσε μείωση της τάξης του 35% από τον Ιούλιο 2014.
Η ΕΔΕΚ καλεί τον Αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όπως προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μειωθούν άμεσα οι τιμές των καυσίμων.  Με τις σημερινές τιμές κάποιοι αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών.  Δυστυχώς με την παραμικρή άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές επιβάλλονται αμέσως αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στις αντλίες.  Σήμερα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί δραματικά, δεν υπάρχει η αντίστοιχη αντιμετώπιση, δηλαδή η άμεση μείωση των τιμών στα Κυπριακά πρατήρια.  Το φαινόμενο της ασύμμετρης προσαρμογής των τοπικών τιμών καυσίμων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου πρέπει να σταματήσει με Κυβερνητική παρέμβαση.
Η μη προσαρμογή της τιμής αποτελεί εμπόδιο για την οικονομία εφόσον δυσχεραίνει τις παραγωγικές μονάδες με αποτέλεσμα τόσο οι τιμές των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών να είναι αδικαιολόγητα ψηλές και η όλη κατάσταση να σκοτώνει την οικονομία των νοικοκυριών.
Η ΕΔΕΚ θα αναμένει την άμεση αντίδραση του Αρμόδιου Υπουργού και θα επανέλθει επί του θέματος

Εξάλλου οι Οικολόγοι σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι για ακόμα μια φορά βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων. Και προστίθεται: <<Όταν αυξάνονται οι τιμές διεθνώς, οι εγχώριες τιμές παίρνουν την ανιούσα την ίδια μέρα – πριν την παραλαβή νέου φορτίου. Τώρα που οι τιμές διεθνώς πήραν την κατιούσα και έφτασαν στο ναδίρ, οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Μήπως δεν το άκουσαν;

Οι Οικολόγοι αναμένουν την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη στο θέμα, ώστε να μειωθούν άμεσα οι τιμές χωρίς τις συνηθισμένες δικαιολογίες που ακούγονται. Εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμων των Οικολόγων για διαφάνεια στις τιμές των καυσίμων και διασφάλιση της αμεσότητας στις αλλαγές των τιμών.

Να σταματήσει άμεσα η αισχροκέρδεια ενάντια των καταναλωτών και να βοηθηθεί η οικονομία.

Η μείωση των καυσίμων θα επιφέρει και αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κάτι που είναι αυτονόητο >>.