Κύκνειο άσμα για Κυπριακές Αερογραμμές!

  • Εμπειρογνώμονες πηγαινοέρχονται όμως τα σχέδια τους καταλήγουν στο σκυβαλοδοχείο

 

DOC.20131212.1135163.___________________300x205Εκατομμύρια ευρώ στον αέρα σκόρπισαν οι επικεφαλής των Κυπριακών Αερογραμμών τα τελευταία δύο χρόνια σε ξένους συμβουλευτικούς οίκους και εμπειρογνώμονες , τους οποίους μίσθωναν δήθεν για να τους πουν πως θα βγει η Εταιρεία από τα αδιέξοδα.Ωστόσο, όχι μόνο δεν κατάφεραν να θέσουν τον αερομεταφορέα της Κύπρου σε τροχιά επιβίωσης, αλλά τον έσπρωξαν στην απόλυτη αποσύνθεση και αποδιοργάνωση. Αποκορύφωμα του αλαλούμ και της συνεχιζόμενης διασπάθισης χρήματος είναι η τελευταία απόφαση   για πρόσληψη ξένου ειδικού συμβούλου  με ένα πολύ προκλητικά ψηλό πακέτο απολαβών που ανέρχεται σε 40,000 ευρώ τον μήνα, συν διαμονή, διατροφή και αυτοκίνητο!

Κι αυτό την ώρα που οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν διαθέτουν πια κανένα περιουσιακό στοιχείο, πλην ενός γηρασμένου αεροπλάνου, εφόσον ο τέως πρόεδρος της Εταιρείας κ. Τώνης Αντωνίου κατάφερε    να πωλήσει χωρίς προσφορές ότι πολύτιμο ο ιστορικός αυτός οργανισμός κατείχε. Με τον τρόπο αυτό τραβήχτηκε πλήρως το χαλί κάτω από τα πόδια των ΚΑ οι οποίες πλέον είναι μετέωρες και χωρίς οποιοδήποτε δυνατό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια τους. Οπως μας δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή, όσα προσόντα κι αν διατυμπανίζουν αυτοί που τον προσέλαβαν ότι έχει ο νέος σύμβουλος, ο οποίος απολαμβάνει   το βασιλικό πακέτο απολαβών, δεν μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Εταιρείας έναντι οποιουδήποτε επίδοξου επενδυτή, γιατί απλούστατα η Εταιρεία έχει ξεγυμνωθεί από περιουσιακά στοιχεία αξίας. Το μόνο που απέμεινε είναι το ιστορικό της όνομα και το   έμβλημα της με το ιπτάμενο αγρινό. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και λαμβανομένων υπόψη των τεράστιων χρεών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν οι ΚΑ, η δήθεν σοβαρή διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη φαντάζει μάλλον ως ανέκδοτο , παρά πραγματικότητα.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές   από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 ακριβοπλήρωσαν τέσσερις διαφορετικούς οίκους εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έκαναν στρατηγικά σχέδια ή και υπέβαλαν επι μέρους εισηγήσεις, οι οποίες όμως λαμβάνονταν, διαβάζονταν και τοποθετούνταν στον κάλαθο αχρήστων ή στην καλύτερη περίπτωση στα συρτάρια.

Στο διάστημα αυτό (2012-2014) χρησιμοποιήθηκαν και χρυσοπληρώθηκαν κατά σειράν οι ακόλουθοι συμβουλευτικοί οίκοι χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως όφελος παρά μόνο οπισθοδρόμηση:

  • AIR FRANCE –KLM CONSULTANTS
  • LUFTHANSA CONSULTANTS
  • KPMG (UK) CONSULTANTS
  • NYRAS CONSULTANTS
  • Τελευταία πράξη η πρόσληψη του κ.Peter Davies ως συμβούλου με το χρυσοφόρο συμβόλάιο.

Κλείνει σύντομα η αυλαία

Δύο τινά είναι δυνατόν να συμβούν τους επόμενους μήνες- ίσως και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ή οι ΚΑ να βάλουν λουκέτο, απολύοντας όλο το προσωπικό και αφήνοντας την Κύπρο χωρίς κρατικό αερομεταφορέα, ή να επιχειρήσουν να επανανοίξουν και να λειτουργήσουν οι ΚΑ ως παράρτημα μιας ξένης αεροπορικής εταιρείας με την Aegean να έχει το προβάδισμα, εάν βεβαίως καταφέρουν να λύσουν όλα τα δύσκολα νομικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν . Στη δεύτερη περίπτωση αν τα πράγματα προχωρήσουν κατ ευχήν     μπορεί να παραχωρηθούν στον νέο επενδυτή τα δικαιώματα πτήσεων που έχουν έως τώρα οι ΚΑ από Λάρνακα και Πάφο προς τρίτες   χωρες (Βηρυτός, Τελ Αβίβ, Μόσχα κ.α) με προοπτική να χρησιμοποιούνται τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου ως ορμητήριο προς νέους προορισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Σε τέτοια περίπτωση το προσωπικό θα απολυθεί και κάποιοι (η μειοψηφία) δυνατόν να επαναπροσληφθούν με νέους όρους δραματικά διαφοροποιημένους σε σχέση με τις απολαβές που συνήθισαν να έχουν μέχρι σήμερα και ιδίως οι πιλότοι. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τί θα γίνει και με τις οικονομικές υποχρεώσεις των ΚΑ, οι οποίες   στην περίπτωση που κλείσουν θα οφείλουν στην Ελληνική Τράπεζα   γύρω στα 27 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με το υπόλοιπο του δανείου που συνομολογήθηκε το 2007 με κυβερνητική εγγύηση για ανασυγκρότηση της εταιρείας. Παράλληλα είναι γνωστό ότι οι ΚΑ έχουν λάβει στο μεταξύ δεκάδες εκατομμύρια ως οικονομική ενίσχυση από το κράτος τα τελευταία χρόνια είτε ως απευθείας βοήθεια είτε στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει ότι παράνομα δόθηκαν αυτές οι ενισχύσεις τότε θα υπάρξει αναγκαιότητα επιστροφής αυτών των χρημάτων.

Είναι αμφίβολο αν οποιοσδήποτε επενδυτής είναι διατεθειμένος να μπει σε τέτοια περιπέτεια, εκτός και αν κατορθωθεί στις Βρυξέλλες η απόφαση που τελικά θα εκδοθεί να μην είναι καταδικαστική για την Εταιρεία, πράγμα όμως απίθανο, καθότι οι ενδιαμέσες εκθέσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής   Ανταγωνισμού που έχουν δει το φως μιλούν μάλλον για το αντίθετο. Να σημειώσουμε ακόμη ότι είναι στο τελευταίο στάδιο η πολύχρονη εκδίκαση της προσφυγής των πιλότων των ΚΑ στη Δικαιοσύνη με την οποία διεκδικούν την επιστροφή των μισθολογικών απολαβών που τους αποκόπηκαν   το 2007 χωρίς την συγκατάθεση των ιδίων και της Συντεχνίας τους. Το συνολικό ποσό αυτών των αποκοπών ανέρχεται ήδη σε μερικά εκατομμύρια, για τα οποία σίγουρα θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο οποισδήποτε πιθανός επενδυτής.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα αγκάθια είναι πάρα πολλά και τα ρίσκα που θα αναλάβει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος τεράστια. Τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν φαντάζουν επίσης ως γόρδιος δεσμός. Ο κίνδυνος να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι εμφανής. Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη που δυστυχώς ξεπροβάλλει ως   επικρατέστερο σενάριο θα πλήξει πρώτα τους εργαζόμενους της Εταιρείας, αλλά και την ίδια την Κύπρο η οποία θα μείνει χωρίς ένα μεγάλο στυλοβάτη του τουρισμού της, όπως είναι μέχρι σήμερα οι ΚΑ.