Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζητά «συνεργασία» για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού

Χωρίς να απαντά στα εύλογα ερωτήματα που έχουν εγερθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία υπόσχετο να επιστρέψει τον Συνεργατισμό στους πολίτες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ με δηλώσεις του σήμερα ζήτησε συνεργασία για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού λέγοντας και το αμίμητο πως «είμαστε εδω για τα δύσκολα» imagew.aspx

Σε δηλώσεις  του σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου νέφερε πως πρέπει να παρθούν το συντομότερο αποφάσεις, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε να μειώσουμε κινδύνους και κόστη στον τραπεζικό τομέα, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα για συνεργασία.

«Με βάση τους αυστηρότατους εποπτικούς κανόνες του Ευρωσυστήματος είναι μονόδρομος ότι πρέπει να βρούμε λύση» ανέφερε, σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ιταλίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις.

«Όντως έχουμε πρόβλημα γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια» τα οποία από τη μια είναι πρόβλημα για τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, αλλά και μια μεγάλη πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι «λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν». Θα πρέπει, συνέχισε, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να πάρουμε το συντομότερο δυνατό τις αποφάσεις για να μειώσουμε κινδύνους και κόστη. «Σε αυτή την προσπάθεια κινείται η Κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως οι κινήσεις που γίνονται είναι για «να μην ξαναζήσει και δεν εκτιμώ…δεν θα ξαναζήσει ο κόσμος bail in». «Αλλά πρέπει να πάρουμε αποφάσεις» σημείωσε. Είπε επίσης ότι αν δράσουμε σωστά, υπεύθυνα και συντεταγμένα, θα έχουμε κάποιο οικονομικό κόστος αλλά θα αποφύγουμε οποιουσδήποτε άλλους κινδύνους.

Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε εξάλλου ότι «είμαστε εδώ για τα δύσκολα, να βάζουμε πλάτες για τον τόπο, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόστους».

Είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι κυβερνών κόμμα «θέλουμε όμως και συνεργασία» καθώς όπως ανέφερε «τα προβλήματα είναι κοινά και εθνικά και πρέπει με συνεργασία και σύνεση να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερες αναφορές, ότι ο Συνεργατισμός θα επέστρεφε στα χέρια του κόσμου, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να αντιμετωπίζεις τις πραγματικότητες» και έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ ιδεατού και εφικτού.

«Δεν αρνήθηκα ποτέ να θέλω το ιδεατό για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου» στο εθνικό, την οικονομία ή στο τραπεζικό πρόβλημα «από την άλλη ως υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να κοιτάξω το εφικτό που θα σώσει τη χώρα» είπε.

«Αυτό πράττουμε και θέλω να πιστεύω πως θα συνεργαστούμε ακόμη μια φορά όλοι» συμπλήρωσε, με γνώμονα όπως είπε, το δημόσιο συμφέρον.