Προϊόν αντιγήρανσης του δέρματος ανάλογα με το DNA κάθε γυναίκας

Ένα πρωτοποριακό προϊόν αντιγήρανσης του δέρματος υπόσχεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η βρετανική Telegraph, το Geneu επιτρέπει την ανάλυση του γενετικού υλικού κάθε ατόμου σε 30 λεπτά και βάσει του αποτελέσματος καθορίζεται η αντιγηραντική θεραπεία.30FE1FABAF298ADD2FE562FBEE9080E7

Η νέα θεραπεία απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν κάνει αντιρυτιδική αγωγή με Botox. Το κόστος της για τέσσερις εβδομάδες ανέρχεται στα 750 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ηλεκτρονικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου Δρ Κρις Τουμάζου, ανέπτυξε ένα τσιπ το οποίο αναλύει με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού το DNA και δίνει πληροφορίες για τον ρυθμό διάσπασης του κολλαγόνου καθώς και το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό. Στη συνέχεια παρασκευάζεται το τελικό αντιγηραντικό προϊόν, που περιέχει την κατάλληλη ποσότητα κολλαγόνου και αντιοξειδωτικών ουσιών, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Η ταχύτητα διάσπασης και καταστροφής του κολλαγόνου ποικίλει πολύ από οργανισμό σε οργανισμό και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την μετάλλαξη ενός γονιδίου, που ρυθμίζει τη δημιουργία του κολλαγόνου. Οι άνθρωποι που διατηρούν υγιές δέρμα μετά τα 60 και τα 70, είναι πιθανότατα όσοι, χάρη στο DNA τους, εμφανίζουν αργή διαδικασία καταστροφής του κολλαγόνου.

Σήμερα, οι κρέμες και τα άλλα αντιγηραντικά προϊόντα, είτε παρέχουν λιγότερο κολλαγόνο από αυτό που χρειάζεται εκ γενετής ο οργανισμός μας, είτε το αντίστροφο. «Πάρα πολύ κολλαγόνο θα κάνει ζημιά στο δέρμα. Πολύ λίγο δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Το τεστ DNA δείχνει ακριβώς πόσο κολλαγόνο μπορεί να μεταβολιστεί», σύμφωνα με τον Δρ Τουμάζου.

Η κλινική δοκιμή της νέας αντιγηραντικής τακτικής, σε κλινική του Λονδίνου, έδειξε ότι το Geneu μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες και άλλες φθορές του δέρματος έως και 30% μέσα σε 12 εβδομάδες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με το Geneu μπορούν να αλλάξουν γενικά την προστασία του δέρματος από την φθορά του χρόνου καθώς και την θεωρία της αντιγήρανσης, με επίκεντρο πάντα το DNA κάθε ατόμου. Εξάλλου, στόχος τους είναι στο άμεσο μέλλον το Geneu να περιλαμβάνει περισσότερους βιοδείκτες υγείας του δέρματος ή ακόμη και να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα, να ελέγχει πόσο καλά ο οργανισμός ενός ασθενούς ανέχεται τις στατίνες, έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται ανάλογα η δοσολογία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ Τουμάζου το φέτος τιμήθηκε με τον τίτλο «Ευρωπαίος Εφευρέτης 2014» χάρη στον σχεδιασμό του μικροτσιπ που «διαβάζει» το DNA του ανθρώπου μέσα 30 λεπτά. Επίσης, έχει σχεδιάσει κοχλιακό εμφύτευμα για άτομα με προβλήματα ακοής, τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς και ασύρματο μόνιτορ καρδιάς.

Ο ελληνοκύπριος επιστήμονας πιστεύει ότι όσο περισσότερο η τεχνολογία της «ανάγνωσης» του DNA διεισδύει στα καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα καλλυντικά, τόσο το ευρύ κοινό θα εξοικειωθεί γενικότερα με την ιδέα των γενετικών εξετάσεων, πράγμα που θα διευκολύνει την εξατομικευμένη Ιατρική.