Ρωσία: Σαρωτική νίκη Πούτιν προβλέπει δημοσκόπηση

 

Το ινστιτούτο VICIOM  προβλέπει ότι ο Πούτιν αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστά που θα κυμαίνονται μεταξύ 69% και 73%.

Μεγάλη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν, που φαίνεται ότι δεν έχει ουσιαστικά αντίπαλο, στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου προβλέπει δημοσκόπηση του Ρωσικού Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης (VICIOM). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης, δύο στους τρεις Ρώσους θα ψηφίσουν υπέρ του Πούτιν, ήτοι το 69% των ψηφοφόρων.vladimir-putin_0

Στην έρευνα του VICIOM, που διεξήχθη 5-7 Μαρτίου, προτίθεται να ψηφίσει τον προέδρο Πούτιν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ρωσικό Κέντρο μελέτης Κοινής Γνώμης (VICIOM) στο διάστημα 5-7 Μαρτίου.

Το ινστιτούτο προβλέπει ότι ο Πούτιν αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστά που θα κυμαίνονται μεταξύ 69% και 73%.

Οι αντίπαλοι

Αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου στις εκλογές είναι ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, επιχειρηματίας Πάβελ Γκρουντίνιν, που συγκεντρώνει σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου το 7%, ο εθνικιστής ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 5%, η Ρωσίδα τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σαμπτσάκ, του κόμματος «Πρωτοβουλία Πολιτών» με 2%, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι του κόμματος «Γιάμπλοκο» με 1%, ο Σεργκέι Μπαμπούριν, ηγέτης της «Ρωσικής Παλλαϊκής Συμμαχίας» με 1%, ο αρχηγός του «Κόμματος της Ανόδου» Μπορίς Τιτόφ, που φέρεταιν να λαμβάνει ποσοστό μικρότερο του 1%, και ο ηγέτης των «Κομμουνιστών της Ρωσίας» Μαξίμ Σουραϊκίν, επίσης με ποσοστό μικρότερο του 1%.

Όσον αφορά την πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, που δίνει στον Πούτιν έως 73%, οι αντίπαλοί του εκτιμάται ότι θα λάβουν τα εξής ποσοστά.

Ο Γρουντίνιν 10-14%, ο Ζιρινόφσκι 8-12%, η Σαμπτσάκ 2-3% και ο Γιαβλίνσκι 1-2%, ενώ οι Μπαμπούριν, Τιτόφ και Σουραϊκίν δεν θα υπερβούν το 1%.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Βαλέρι Φιόντοροφ, η διαφορά αυτή μεταξύ της πρόθεσης ψήφου και των προβλέψεων όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέει ότι εκτός από όσους απαντούν ευθεώς υπέρ κάποιου υποψηφίου στο ερώτημα υπέρ τίνος θα ψηφίζατε, λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι εξής τρεις απαντήσεις: «Θα καταστρέψω το ψηφοδέλτιο», «Δεν απαντώ» και «Δεν θα πάω να ψηφίσω».

Ενώ διατηρείται η απάντηση «Θα καταστρέψω το ψηφοδέλτιο», δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι άλλες δύο στήλες, που αφορούν του αναποφάσιστους και αυτούς που δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Συνεπώς, «ο αριθμός των ψήφων που δίνεται για κάθε υποψήφιο, πρέπει να αυξηθεί», διευκρινίζοντας πως αυτός είναι ο λόγος που στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνει ο καθένας είναι μικρότερα από το προβλεπόμενο αποτέλεσμα.