Κίνα: Ισόβιος ηγέτης ο Σι Τζινπίνγκ

Με 2.958 ψήφους υπέρ, δύο κατά και τρεις αποχές, το κινεζικό κοινοβούλιο ενέκρινε, όπως αναμενόταν, την κατάργηση του ορίου των δύο προεδρικών θητειών δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον Σι Τζινπίνγκ να παραμείνει επικεφαλής του κινεζικού κράτους ακόμη και ισόβια εάν το επιθυμεί.kina-xi-1 kina-xi-630

Το κινεζικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα όπως αναμενόταν την κατάργηση του ορίου των προεδρικών θητειών, προσφέροντας τη δυνατότητα στον 64χρονο Σι Τζινπίνγκ να παραμείνει επικεφαλής του κράτους μετά την προβλεπόμενη λήξη της θητείας του το 2023.

Η τροπολογία στο Σύνταγμα, για την οποία απαιτείτο η πλειοψηφία των δυο τρίτων, επιτρέπει στον πρόεδρο Σι Τζινπίγκ να παραμείνει στην εξουσία επ’αόριστον.

Την πρόταση για την εν λόγω τροποποίηση είχε κάνει τον περασμένο μήνα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και, δεδομένης της ηγεμονίας του στο κοινοβούλιο, δεν υπήρχε περίπτωση να μην περάσει.

Οι σκηνές που έζησε το κινεζικό κοινοβούλιο σήμερα είναι ανάλογες του τεράστιου ελέγχου που διατηρεί ο Σι Τζινπίνγκ στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του με τους βουλευτές να χειροκροτούν όρθιοι όταν ο ισόβιος, πλέον, πρόεδρος σηκώθηκε για να ρίξει, με τα δύο χέρια, τη δική του ψήφο.

«Μπορώ τώρα να ανακοινώσω ότι η πρόταση για τροποποίηση του συντάγματος πέρασε» ανέφερε ο εκφωνητής και ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για αρκετά δευτερόλεπτα.

Η ταυτότητα, πάντως, των πέντε που δεν ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης παραμένει άγνωστη.

Εκτός από την βασική τροποποίηση το κοινοβούλιο πέρασε ακόμη δύο αμφιλεγόμενους νόμους. Ο ένας προβλέπει την εισαγωγή στο σύνταγμα τον όρο πολιτικής φιλοσοφίας που λέγεται «Η σκέψη του Σι Τζινπίνγκ» και ο δεύτερος προβλέπει τη δημιουργία επιτροπών που θα επιβλέπουν και θα ερευνούν τα μέλη του κόμματος και τους κρατικούς αξιωματούχους…