Βρετανία : Με νευροτοξική ουσία φέρεται να δηλητηριάστηκε ο ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος

Στοχοποιημένος -σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές- ήταν ο 66χρονος Ρώσος, πρώην διπλός κατάσκοπος, Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος, μαζί με την  33χρονη κόρη του Γιούλια, britain-astynomiaβρέθηκαν αναίσθητοι το απόγευμα της Κυριακής, σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, έχοντας εκτεθεί σε χημική ουσία, με συνέπεια να νοσηλεύονται αμφότεροι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται επίσης ο αστυνομικός που τους έδωσε τις πρώτες βοήθειες.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, το συμβάν αντιμετωπίζεται ως απόπειρα δολοφονίας, η οποία -όπως ανέφεραν οι αρχές της χώρας- έγινε μέσω δηλητηρίασης με νευροτοξική ουσία. .

Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε γνώση για την υπόθεση με το Κρεμλίνο να διαβεβαιώνει πως δεν έχει «καμιά πληροφορία».

Ωστόσο, καθώς οι αποκαλύψεις για δηλητηρίαση επανέφεραν στη μνήμη την υπόθεση Λιτβινένκο, πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, που δηλητηριάστηκε το 2006 στο Λονδίνο με ραδιενεργό πολώνιο-210, όλοι φοβούνται ότι, όπως και τότε, υπάρχει ο κίνδυνος για νέα σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.

Ποιος ήταν ο Σκρίπαλ

Ο Σεργκέι Σκρίπαλ ήταν πρώην πράκτορας της Ρωσίας, ο οποίος όμως είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 13 χρόνων το 2006, αφότου παραδέχθηκε ότι από το 1996 εργαζόταν για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία μέσω της κατασκοπίας και λέγεται ότι για τις υπηρεσίες του, που περιελάμβαναν την πώληση ρωσικών μυστικών στη Δύση είχε λάβει ποσά ύψους 100.000 δολαρίων.

Το 2010, έπειτα από ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αφέθηκε ελεύθερος και του δόθηκε το δικαίωμα να ζήσει στη Βρετανία.

«Ήξερε ότι θα έχει κακό τέλος»

Στο μεταξύ συγγενείς του Σκριπάλ, που δεν πίστεψαν ποτέ τον διπλό του ρόλο ως πράκτορα, μίλησαν στη ρωσική υπηρεσία του BBC και είπαν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Γιούλια Σκριπάλ.

Επίσης, φίλοι του που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δηλώσαν ότι ο ίδιος ο Σκριπάλ τους είχε πει «ότι γνώριζε πως από τις πρώτες μέρες μπορεί να έχει άσχημο τέλος και πως δεν θα τον αφήσουν σε ησυχία».