Ο Ντόναλντ Τασκ νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

New European Council President Donald TuskΣε μια άκρως σεμνή τελετή – λίγα λόγια, μια χειραψία κι ένα σύντομο ποτό – ο επί πέντε χρόνια πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπάϊ, παρέδωσε τη σκυτάλη των καθηκόντων του επισήμως στον Πολωνό πρώην πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τασκ – τον πρώτο αξιωματούχο πρώην κομμουνιστικής χώρας που αναλαμβάνει ύπατο αξίωμα στην ΕΕ.
Ο κ. Βαν Ρόμπάϊ, που υπήρξε πρωθυπουργός του Βελγίου κι έγινε πασίγνωστος με τα ποιήματα ¨χαϊκού¨ που συνέθετε ακόμη και σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές, πρόκειται να διδάξει από το νέο έτος στο πανεπιστήμιο της Μπριζ. Δε χαρακτηρίζεται για τις διεθνείς του φιλοδοξίες, υπήρξε πάντα χαμηλών τόνων – ο ίδιος αποκάλεσε κάποτε τον εαυτό του ¨γκρίζο ποντίκι¨- αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από την κρίση στην ευρωζώνη και προήδρευσε σε σειρά κρίσιμων συμβουλίων, περιλαμβανομένων αυτών για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο διάδοχός του στο πόστο Ντόναλντ Τασκ προέρχεται επίσης από το χώρο των Χριστιανοδημοκρατών – όπως εξάλλου κι ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, με τον οποίο θα ¨συνυπάρχει¨ σε μια εύθραυστη συγκατοίκηση εξουσίας (σ.σ. μια συγκατοίκηση που τα τελευταία πέντε χρόνια είδε τον κ. βαν Ρόμπάϊ συχνά να μην είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο).
Η εκλογή του οφείλεται στην ανάδειξη της Ιταλίδας Σοσιαλίστριας κ. Μονγκερίνι στη θέση της Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, αντάλλαγμα που φέρεται να θεώρησε επαρκές ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ολάντ για να συναινέσει στην εκλογή του κ. Τασκ.
Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις συνεντεύξεις του μιλά με πάθος για τα χρόνια της ¨Αλληλεγγύης¨, τα οποία λέει ότι τον διαμόρφωσαν, αλλά και για το μεγάλο του πάθος, την αρχαιοελληνική Ιστορία.