Ταγιάνι:Αγανάκτηση για τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου

Αποτροπιασμό και αγανάκτηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι για τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak και της συντρόφου .2380769

Στη δήλωση του ο Ταγιάνι σημειώνει:

‘Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ευρωπαίος πολίτης και ως πρώην δημοσιογράφος, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά αγανάκτηση και την έντονη καταδίκη μου για τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak και της συντρόφου του Martina Kusnirova κοντά στη Μπρατισλάβα.

Πρόκειται για μια νέα απαράδεκτη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, η οποία είναι η θεμελιώδης αξία της δημοκρατίας μας, λίγους μήνες μετά την τραγική δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galicia.

Ο Ján Kuciak ασκούσε το επάγγελμά του με πάθος και θάρρος. Στη σύντομη αλλά πολλά υποσχόμενη καριέρα του, διεξήγαγε έρευνες για περιπτώσεις ύποπτης χρηματοδότησης και φοροδιαφυγής. Αναζήτησε την αλήθεια με αποφασιστικότητα και δεν λογοδοτούσε σε κανένα. Η αστυνομία δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαια πως δολοφονήθηκε για να τερματιστούν οι έρευνές του.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι όλοι έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε τη μάχη του για την αλήθεια. Δεν είναι αποδεκτό σήμερα στην Ευρώπη ένας δημοσιογράφος να δολοφονείται λόγω της ερευνητικής του εργασίας.

Πώς μπορούμε να καταδικάσουμε εκείνους που εκφοβίζουν και φυλακίζουν δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, αν αποτύχουμε να εγγυηθούμε ότι οι λειτουργοί των ΜΜΕ μας εργάζονται με ασφάλεια; Αναμένω ότι Σλοβακικές αρχές έχοντας και την διεθνή αστυνομική αρωγή θα πράξουν ότι είναι δυνατό στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, όπως στην περίπτωση της Daphne Caruana Galicia, δεν θα σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε και να παρακολουθούμε συνεχώς και προσεκτικά την υπόθεση προκειμένου οι ένοχοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. »