Επιμηθείς σε ώρες κρίσης

 

????????????????????????????????????

Γράφει η  Ανδρούλα Γκιούρωφ

Στα ίδια πάλι χαρακώματα να ανταλάσσουν πυρά οι σχολές σκέψης του Κυπριακού.Οι γονυπετείς και εκλιπαρούντες , οι φερόμενοι ως θερμοκέφαλοι και όσοι αρνούνται να δεχθούν τα τετελεσμένα μιας βίαιης και παράνομης στέρησης της πατρώας γης από έναν θρασύτατο πειρατή τον οποίο δυστυχώς εξακολουθεί να εξοπλίζει η σύγχρονη «Ιερά Συμμαχία» καθότι έχει τα αλισβερίσια της μαζί του. Καθόλου δεν την ενδιαφέρει αν τα λάφυρα του πειρατή είναι παράγωγα του σφετερισμού και του αδίστακτου ετσιθελισμού του. Δεν πάει να πνιγεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θαλασσας. Ακόμα και ο Γκουτέρες ξέχασε ποιά κράτη υπέγραψαν τις συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και ποιά αρνούνται προκειμένου να έχουν το ελεύθερο να κουρσεύουν στις αιγιαλίτιδες ζώνες και ότι τους γυαλίζει σε νομιμοποιημένες ΑΟΖ χωρών μελών του ΟΗΕ.Αλλωστε οι ισχυροί και οι ακόλουθοι τους έχουν διαφορετική ανάγνωση του διεθνούς δικαίου απ’ ότι οι ανίσχυροι και αδύναμοι λαοί.

Ετσι είναι.Επειδή ο κουρσάρος έχει τον υπεροπλισμό του και τον επιδεικνύει ως ένας θρασύτατος επιδειξίας, θα πρέπει και εμείς να πάμε με τα νερά του.Μην πνιγούμε στα φουρτουνιασμένα νερά που φουσκώνουν με τις απειλές του. Να υποκύψουμε στις αξιώσεις του και να κάτσουμε στα βραστά μας μπας και τον εξοργίσουμε περισσότερο.Ετσι θέλουν και έτσι προτρέπουν οι «γνωστικοί». Να οδηγηθούμε με τις κάννες των κονιοφόρων του σε συνομιλίες για να αποτελειώσουμε ότι επεδίωκαν εξ’αρχής. Με τον κουρσάρο να μας κάνει το κουμάντο του στο διηνεκές. Γιατί έτσι είναι το πρέπον και το φρόνιμον, λένε . Αυτός είναι πανίσχυρος και εμείς αδύναμοι, παροπλισμένοι και δεν πρέπει να αντιμιλούμε.

Ετσι λέει και ο κύριος Αντρος.Πως θα ξυπνήσουμε μια μέρα και η διχοτόμηση θα είναι έξω από την πόρτα μας.Ετσι φαίνεται θα του είχε πει και ο «φιλος » του ο Τσαβούσογλου όταν σύρθηκε να πάει να τον επισκεφθεί και να του υποβάλει τα σέβη του.

Αν όντως αληθεύει -όπως είχε ενημερώσει τότε την ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ -ότι είχαν ανταλλάξει και τηλέφωνα, δεν αποκλείεται ο Μεβλούτ να αναμένει στο ακουστικό να ακούσει τις απόψεις του κυρίου Αντρου για την περιπέτεια του γεωτρύπανου της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της αμφισβητούμενης από την Τουρκία Κυπριακής ΑΟΖ.

Αμ ο άλλος ; Ο κατα τα άλλα συμπαθέστατος απερχόμενος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης τωρα θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική της Βρετανίας; Τώρα ξύπνησε με τις προκλητικές δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Ευρώπης σερ Αλεν Ντάνκαν ότι η χώρα του «βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης» για την πειρατική ενέργεια της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Δεν είναι μήπως ο κ. Κασουλίδης που έλεγε πριν μερικούς μήνες πως η πολιτική της κυβέρνησης για τις Βρετανικές βάσεις δεν θα αλλάξει και μετά το Brexit; Τώρα τα χαμπάρια από το Λονδίνο δεν είναι ευχάριστα.Μας επιστρέφουν με τον χειρότερο τρόπο την απρονοησία μας να τους εμπιστευθούμε.

Ακούμε πολλούς «γνωστικούς» να συμβουλεύουν και να παροτρύνουν. Αν επικρατούσε αυτό το είδος των «γνωστικών» στον Χάρτη της παγκόσμιας Ιστορίας δεν θα υπήρχαν Καραΐσκάκηδες και Κολοκοτρωναίοι.Δεν θα υπήρχε αντίσταση κατά της προέλασης των Χιτλερικών ορδών και η Ευρώπη θα ζούσε ακόμα σε μια επίγεια κόλαση.Ο Νέλσον Μαντέλα θα έσερνε τις αλυσίδες του φυτεύοντας καλαμπόκια. Το Απαρχάιντ θα βρισκόταν ακόμα στις δόξες του και ο Τσε θα πέθαινε από βαρεμάρα μέσα στην θαλπωρή του σπιτιού του.

Κατόπιν εορτής προφήτες

Kρίμα .Δεν είμαστε ενωμένοι όσο θα έπρεπε απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Το εσωτερικό μέτωπο δεν είναι τόσο αρραγές όσο ενδείκνυται υπο τας περιστάσεις. Παρατηρούνται ρωγμές και ο καθείς θέλει να βγάλει το κεφάλι του απ’έξω, να συμβουλέψει, να παροτρύνει, να υποδείξει.Κατόπιν εορτής, προφήτες διαθέτουμε πολλούς.Τους βλέπαμε και εξακολουθούμε να τους παρακολουθούμε (άλλοι με θυμό, άλλοι αηδιασμένοι και άλλοι φοβισμένοι) πως κλωθωγυρίζουν στα τηλεοπτικά κανάλια και σκορπούν συμβουλές.Διεκδικούν το τηλεοπτικό τους μερίδιο για να δικαιολογούν την θλιβερή ύπαρξη τους και το εφήμερο αξίωμα τους.Επιμηθείς σε ώρες κρίσης αντι Προμηθείς σε ώρες νηνεμίας. Η πολιτική διορατικότητα σχεδόν πάντα απούσα από τις ενέργειες τους.

Δεν παίζει παιγνίδια

Δυστυχώς η Τουρκία δεν παίζει παιγνίδια και δεν απειλεί τυχαία.Εχει στόχους και τους έχει θέσει σε τροχιά εφαρμογής.Βήμα, βήμα.Σύμμαχος με τις ΗΠΑ αλλά τώρα διανύει μήνα πολιτικού μέλιτος και με τη Ρωσία η οποία κατάπιε την οργή της με όσα θλιβερά και πένθιμα είχαν προηγηθεί με την κατάρριψη του Suκhoi -24 από τα τουρκικά F-16 τον Νιόβρη του 2015 .Ο σαδιστικός θάνατος του Ρώσου πιλότου στα χέρια των Γκρίζων Λύκων σπονδή στο θυσιαστήριο των αδικοχαμένων ξεχασμένων.

Στη δίνη των γεωστρατηγικών συγκρουόμενων συμφερόντων, ξεχάστηκαν και οι οργισμένες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι «η απώλεια του ρωσικού αεροσκάφους είναι μια πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών».

Τώρα να υποθέσουμε πως πουλούν έναντι δισεκατομμυρίων πυραυλικά συστήματα S-400 και άλλα υπερσύγχρονα όπλα στους «συνεργούς των τρομοκρατών» ή απευθείας στους τρομοκράτες νεοσουλτάνους;

Στους ρυθμούς των τούρκικων ζουρνάδων

 Η Τουρκία απειλεί όλους τους γείτονες της και πέραν αυτών .Διεκδικεί νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη και διατηρεί στην ατζέντα της μονίμως το λεγόμενο casus belli κατά της Ελλάδας.Βαζει πόδι στη Συρία και έχει τα μάτια της δεκατέσσερα και στα Βαλκάνια. Με τη Βουλγαρία να χορεύει στους ρυθμούς των τούρκικων ζουρνάδων, την Αλβανία να κάνει κωλοτούμπες και τα Σκόπια να αλλοιθωρίζουν προς το ΝΑΤΟ, αλλά να υποκύπτουν και στις παραινέσεις της.

Πόσο δίκαιο έχουν οι «γνωστικοί»;

Να υποθέσουμε πως έχουν δίκαιο οι «γνωστικοί» που λένε –όπως και η κυρια Μογκερίνι –πως τα αίτια της τουρκικής πειρατίας στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ οφείλονται στη μη λύση του Κυπριακού.Να υποθέσουμε ακόμα πως εμείς (η ε/κ πλευρά) κάναμε λάθος που εγκαταλείψαμε τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα. Ε, και; Θα εμποδίζετο μήπως η Τουρκία να συμπεριφέρεται ως χωροφύλακας στην περιοχή ; Υπάρχει οποιοσδήποτε που θα εγγυηθεί πως η Τουρκία δεν θα επέμενε να βάλει χέρι σε όλα τα χρυσοφόρα τεμάχια; Οπως αποδεικνύεται με τις διακηρύξεις και τα «θέλω» της τα οποία δεν κινούνται απλώς στη σφαίρα μιας ρητορικής αλλά της σχεδιαζόμενης πολιτικής της, στην Κύπρο θέλει να πατά και με τα δύο πόδια και όχι μόνο με το ένα πόδι στον κατεχόμενο βορρά.

Απο τη στιγμή που η Τουρκία θεωρεί ως μη υπάρχουσα την Κυπριακή Δημοκρατία ( εκλιπούσα την κατέγραψε σε εκθέσεις της ) πως οι μη υπάρχοντες πολιτικοί ενός μη υπάρχοντος κράτους θέλουν να πάμε με τα νερά της και να υποκύψουμε στις απειλές της; Εφόσον δεν αναγνωρίζει ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία ούτε τους αξιωματούχους της,ούτε και τους ορκισμένους πίστη στο Σύνταγμα και τοις κείνων ρήμασι πειθόμενους εκλελεγμένους βουλευτές μας. Πώς να πάμε με τα νερά της όταν αγνοεί την ύπαρξη μας;

Ο Προμηθέας όπως λέει και το όνομα του, ήταν προνοητικός.Δίδαξε στους ανθρώπους την φλόγα της γνώσης, την τέχνη του στοχασμού, της πρόληψης.Ο αδελφός του Επιμηθέας απρονόητος αστόχαστος ξεχνά να πάρει μέτρα, μεταμελεί όταν είναι πλέον αργά.Αραγε να είμαστε απόγονοι του τελευταίου ή οι «γνωστικοί» εμπέδωσαν καλά το μάθημα τους στα επιμορφωτικά σεμινάρια της νέας τάξης και της ρεαλ πολιτικ πως οι αδύναμοι πρέπει να είναι φρόνιμοι απέναντι στις προκλήσεις των ισχυρών.Ακόμα και αν αυτοί οι ισχυροί αμφισβητούν την ύπαρξη τους;

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 25 Φεβρουαρίου 2018)