Ισραήλ:Σε κλειστή δίκη η 17χρονη Παλαιστίνια που χαστούκισε πάνοπλους Ισραηλινούς

Πίσω από κλειστές πόρτες ξεκίνησε σήμερα το πρωί η δίκη της παλαιστίνιας έφηβης Αχέντ Ταμίμι, καθώς ο δικαστής απαγόρευσε την παρουσία μέσων ενημέρωσης, παρατηρητών και οργανώσεων στο ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο.ahmet_tamimi

Το κορίτσι, που μαζί με την ξαδέλφη της Νουρ τα έβαλε με τους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες χαστουκίζοντας και χτυπώντας τους στο χωριό της Νάμπι Σάλεχ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έγινε σύμβολο αντίστασης στην χώρα της.

Η Αχέντ κινδυνεύει με χρόνια φυλάκισης, καθώς αντιμετωπίζει 12 σοβαρές κατηγορίες, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από το 2016.

Μαζί της δικάζονται η Νουρ και η μητέρα της Ταμίμι, Ναριμάν, που εμφανίζονται επίσης στο βίντεο, που δείχνει το περιστατικό και έκανε το γύρο του διαδικτύου. Όμως, παρούσα σήμερα στο στρατοδικείο ήταν μόνο η πρώτη.

Πάντως, από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη. Αλλά ο δικαστής ζήτησε να αποχωρήσουν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι διπλωμάτες που ήταν παρόντες, παρά το αίτημα του δικηγόρου της νεαρής κοπέλας για το αντίθετο, και επέτρεψε μόνο την παραμονή των μελών της οικογένειας της Ταμίμι.

Ο πατέρας της Αχέντ προσερχόμενος στο δικαστήριο δήλωσε έχει χαμηλές προσδοκίες, επειδή «το στρατιωτικό δικαστήριο αποτελεί μέρος της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ».

Πολλοί επικριτές του Ισραήλ ανέφεραν ότι η υπόθεση αντικατοπτρίζει τη βιαιότητα των δυνάμεων του κράτους εδώ και μισό αιώνα στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το άοπλο κορίτσι δεν αποτελούσε απειλή κατά τη διάρκεια της διαμάχης με τους δύο ισραηλινούς στρατιώτες που ήταν πολύ οπλισμένοι και φορούσαν προστατευτικό ρουχισμό», δήλωσε επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.26872_image-1_6_960x340

«Και πάλι, οι ισραηλινές αρχές απάντησαν στις πράξεις ανυπακοής του παιδιού από την Παλαιστίνη με μέτρα που είναι εντελώς δυσανάλογα», πρόσθεσε η ίδια.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Πολιτισμού, Μίρι Ρέγκεβ, δήλωσε πριν την έναρξη της δίκης ότι «δεν είναι μικρό κορίτσι, είναι τρομοκράτης». «Είναι καιρός να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι σαν αυτήν πρέπει να είναι στη φυλακή και να μην επιτρέπεται να υποκινούν την ανατροπή του κράτους του Ισραήλ» ισχυρίστηκε η ίδια.

Τον περασμένο μήνα η Αχέντ έκλεισε τα 17 της χρόνια μέσα στη φυλακή, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις, τις επικρίσεις και εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και πολλών διεθνών οργανώσεων και τις περισσότερες από 1,7 εκατομμύριο υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέσω της πλατφόρμας Avaaz για την απελευθέρωσή της.