Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την Republica

 

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000.imagew-3.aspx imagew-4.aspx

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας republica, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

Δηλώσεις Ιταλού ΥΠΕΞ 

Η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντζελίνο Αλφάνο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις Κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα.

Σημειώνεται ακόμη πως η συνάντηση Αλφάνο – Τσαβούσογλου έγινε ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία του κ. Αλφάνο χθες το πρωί με τον κ. Τσαβούσογλου κατά την οποία ηγέρθηκε το θέμα της πλατφόρμας SAIPEM 12000.

“Ο κ. Αλφάνο ενημέρωσε τον Υπουργό Τσαβούσογλου ότι η Ιταλία επιθυμεί να βρεθεί μια κοινή λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κυπριακών κοινοτήτων”, προστίθεται.

Αλμπαϋράκ

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παραβλέψει το κράτος της ‘τδβκ’, ούτε τους πολίτες της”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ προσθέτοντας ότι θα χρησιμποιήσουν μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα κατά την απονομή των Βραβείων Επιτυχίας 2017, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “υπάρχει μια πιο αποτελεσματική Τουρκία στην πολιτική της Μεσογείου, στην πολιτική της ενέργειας”. “Βρισκόμαστε σε μια πιο αποτελεσματική διαδικασία. Κάποιοι τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν παραδίδουμε και δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν τα δικαιώματα της Τουρκία που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβλέψει το κράτος της ‘τδβκ’. Θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “μέσα σε αυτό το πλαίσιο μέχρι σήμερα τηρήσαμε την ψυχραιμία μας και κρατήσαμε μια ήρεμη στάση. Ιδιαίτερα στο πεδίο της ενέργειας στη χώρα μας και την περιοχή μας θα επιδείξουμε μια πιο αποτελεσματική διπλωματία και πολιτική ενέργειας”.

Τσαβούσογλου
Στους ίδιους τόνους μίλησε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ  Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του από το Κουβέιτ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Ε/κ πλευρά μέχρι σήμερα δεν πλησίασε σε λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι “και ο Τ/κ λαός έχει δικαιώματα στα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο”. “Εάν και αυτό δεν θέλετε να το μοιραστείτε τότε θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ, της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλουν να συνεχίσουν τη φιλία και τις σχέσεις καλές γειτονίας με την Ελλάδα και γι αυτό χρειάζεται οι κινήσεις να γίνονται με κοινή αντίληψη.