Κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Μία μόλις ημέρα αφότου τουρκικά πολεμικά παρεμπόδισαν το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem12000 κατά την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για μονομερείς ενέργειες. Και τονίζει ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα δικαιώματά της, ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους.imagew-4.aspx

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «παρά τις προειδοποιήσεις μας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το κάνει παραγνωρίζοντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, στους οποίους επίσης ανήκει το νησί».

Και προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε διαπιστώσει πρόσφατα ότι υπάρχει η πρόθεση για έναρξη δραστηριοτήτων στο οικόπεδο τρία της περιοχής που η ελληνοκυπριακή διοίκηση αποκαλεί αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Η Άγκυρα, αν και αποφεύγει να αναφερθεί στο επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ENI, συμπληρώνει στην ανακοίνωση ότι «όπως έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα μας, αλλά είμαι επίσης αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” εντός του πλαισίου της στήριξης που προσφέρουμε στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

Επίσης, αποδίδει ευθύνες για τις όποιες εξελίξεις και συνέπειες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, προειδοποιεί και τις ξένες εταιρείες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσουν τις «παράνομες» δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εταιρείες τρίτων χωρών καλούνται να «απόσχουν από τη στήριξη της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία προσφέρουν μέσω της συνεργασίας τους μαζί της στον τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, θέμα που συνιστά εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, το πλοίο Saipem12000 με το γεωτρύπανο έπλεε στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όταν τρία πολεμικά πλοία το κάλεσαν να αλλάξει πορεία με το αιτιολογικό ότι πλέει σε «ξένα» χωρικά ύδατα.

Οδηγίες από τη Ρώμη αναμένει η ΕΝΙ

Πράσινο φως από τη Ρώμη αναμένει το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ για να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας, το οποίο παρενοχλήθηκε από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, παραμένει από χθες βράδυ καθηλωμένο περίπου 15 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο καπετάνιος του Saipem 12000, αναμένει οδηγίες για να συνεχίσει προς τον στόχο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην προχωρήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η εντολή που δόθηκε από την εταιρεία ήταν να μην γυρίσει πίσω.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ιταλική κυβέρνηση και με την εταιρεία ΕΝΙ, ενώ ήδη έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αμερικανική πρεσβεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη.

Εκπρόσωπος ΕΝΙ

Εξάλλου όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόωπος της ΕΝΙ στην Κύπρο το σκάφος Saipem 12000, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι το σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για  γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι «η ΕΝΙ επιβεβαιώνει ότι την Παρασκευή το απόγευμα το σκάφος  Saipem 12000 αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού».

Το σκάφος, σημείωσε, «εκτέλεσε, σοφά πράττοντας, τις διαταγές και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης».

Το Saipem 12000, κατέληξε στη δήλωσή του, έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 στα ύδατα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη η ΕΝΙ ανακοίνωσε υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο στόχο Καλυψώ 1, η οποία επιβεβαιώνει επέκταση του μοντέλου «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ΕΝΙ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη  φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στο στόχο Καλυψώ», προσθέτοντας ότι γεώτρηση σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας.

«Η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την εταιρεία έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα και υγρών και πετρωμάτων, στον στόχο.

«Το Καλυψώ 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη (φυσικού) αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης».

Στο μεταξύ, όπως εκτιμά ο Ανδρέας Ιακωβίδης, πρώην Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ ο οποίος ήταν επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας,  η θέση της Τουρκίας ότι οι ΑΟΖ θαλάσσιας δικαιοδοσίας πρέπει να καθορίζονται με κριτήρια όπως το μέγεθος, ο πληθυσμός, η γεωμορφολογία είναι αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και συγκεκριμένα τα άρθρα 122 και 123 αναφορικά με τις «Κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες».

Σύμφωνα με το άρθρο 121 (2) της ΣΔΘ όλα τα νησιά δικαιούνται χωρικής θάλασσας, συνορεύουσας ζώνης, αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (στο εξής: ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας και οι ζώνες αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της Σύμβασης, όπως αυτές εφαρμόζονται στις ηπειρωτικές περιοχές. Ως εκ τούτου, η τουρκική θέση ότι οι εν λόγω ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πρέπει να καθορίζονται με κριτήρια όπως το μέγεθος, ο πληθυσμός, η γεωμορφολογία κλπ., είναι ανυπόστατη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακωβίδης.

Συναφώς, ανέφερε, τα άρθρα 122 και 123 της ΣΔΘ, αναφορικά με τις “Κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες”, βρίσκονται σε αντίθεση με την τουρκική θέση περί εφαρμογής ειδικών κανόνων σε αυτές όσον αφορά τη θαλάσσια οριοθέτηση και τη δικαιοδοσία. Σημειώνεται δε ότι σχετική πρόταση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συνομολόγησης της ΣΔΘ είχε απορριφθεί. Στη βάση αυτών αλλά και των λοιπών προνοιών της ΣΔΘ, η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 168 συμβαλλόμενα μέρη της ΣΔΘ, δίνοντας έτσι στους κανόνες της τη δύναμη του εθιμικού δικαίου, δεσμεύοντας, δηλαδή, και τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα στη ΣΔΘ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία κήρυξε χωρική θάλασσα 12 μιλίων το 1964 και το 2004 κήρυξε επίσης ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο (2003), το Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (2010), με τη μέθοδο της μέσης γραμμής.