Κατεχόμενα: Καταδικάζονται οι απειλές εναντίον του δικαστή στη «δίκη» των έξι κατά της «Αφρίκα»

Την αντίδραση του «δικηγορικού συλλόγου» στα κατεχόμενα έχουν προκαλέσει τα τεκταινόμενα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των έξι που συνελήφθησαν για τα επεισόδια στις 22 Ιανουαρίου έξω από την Αφρίκα και την «βουλή», που συνεχίζεται σήμερα. Οι κατηγορούμενοι την Δευτέρα δεν αποδέχθηκαν τις κατηγορίες για να τις αποδεχθούν όμως την επομένη.Unknown-2

Έξω από το «δικαστήριο» και μπροστά σε μια ομάδα νομικών και δικηγόρων ο «πρόεδρος» του «δικηγορικού συλλόγου», Ουνβέρ Μπεντεβί μίλησε με σκληρή γλώσσα, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ζητώντας να αφεθεί η δικαιοσύνη να πράξει το έργο της. «Αυτοί που υποδαυλίζουν τον διαχωρισμό και την βία στη χώρα αντί να πάρουν το μάθημά τους από τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών τους και να ζητήσουν συγνώμη από την κοινωνία, έχουν το θράσος να φτάνουν στο σημείο να απειλούν τον δικαστή που δικάζει τα γεγονότα και να επιτίθενται σε δικηγόρους», ανέφερε.

“Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις σε θεσμούς και εκπροσώπους αυτών, στην δημοκρατική κοινωνία με ανεκτικότητα, στην οποία ζούμε”, πρόσθεσε ο Μπεντεβί.

Οι δικηγόροι καταδίκασαν τις απειλές εναντίον ακόμα και της ζωής του «δικαστή» της υπόθεσης, την δήλωση του «βουλευτή» του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι μήνυμα προς τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και όλους τους «πρόσφυγες συμπολίτες» (σσ εννοεί τους έποικους μετά το 1975) αλλά και την επίθεση του άλλου «βουλευτή» του ίδιου κόμματος, Μπερτάν Ζάρογλου, ο οποίος ήταν παρών χθες στο «δικαστήριο» και επιτέθηκε με υπονοούμενα σε γυναίκα δικηγόρο.

Ο Ερχάν Αρικλί στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook υπερασπιζόμενος τους έξι που δικάζονται, σχολιάζει τις κατηγορίες για απόπειρα εξέγερσης και ξεσηκωμό, διερωτώμενος γιατί για παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν οι ύποπτοι δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης και καταδικάστηκαν σε πολύ ελαφρές ποινές, ενώ τώρα ζητείται βαριά καταδίκη για τους συγκεκριμένους.

Απαντώντας ο ίδιος, αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, κάνοντας πρωτίστως μνεία στο γεγονός ότι αυτός που πυροδότησε τις εκδηλώσεις στις 22 Ιανουαρίου ήταν ο κ. Ερντογάν που αντέδρασε έντονα στο πρωτοσέλιδο της Αφρίκα για την επιχείρηση στο Αφρίν την οποία χαρακτήρισε η εφημερίδα «επιχείρηση εισβολής».

Δεύτερον, ανέφερε ο Αρικλί, αυτοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις – όπως τις αποκαλεί – της 22ας Ιανουαρίου ήταν όλοι κι όλοι 75 «πρόσφυγες συμπολίτες» (εννοεί Τούρκοι εκ Τουρκίας, έποικοι). Ενώ, σημείωσε, σε παρόμοια επεισόδια προηγουμένως οι συμμετέχοντες ήταν κυπριακής καταγωγής, όπως έγραψε.

Εάν λοιπόν, πρόσθεσε, αυτή η υπόθεση καταλήξει σε βαριές ποινές, αυτό θα είναι ένα μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και προς όσους τουρκικής καταγωγής μένουν εδώ και δεν ξέρουν τα όριά τους.

Οι δηλώσεις Αρικλί επηρεάζουν την εσωτερική ειρήνη και γαλήνη, δήλωσε ο πρώην «εισαγγελέας» και πρώην «βουλευτής», Ντερβίς Ακτέρ λέγοντας ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα πρέπει ανεπηρέαστα να κάνει το έργο της. Ο γνωστός δε τ/κ δικηγόρος, Μπαρίς Μαμαλί ανέφερε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις αποτελούν προσπάθεια επηρεασμού και άσκησης πίεσης εναντίον της δικαιοσύνης.

Η Αφρίκα στο σχόλιο του πρωτοσέλιδού της γράφει σήμερα ότι οι μόνοι που σχολιάζουν αυτή τη δίκη είναι οι δύο «βουλευτές» που είναι υπέρ της βίας, ενώ οι άλλοι 48 έχουν σιωπήσει.

Στο μεταξύ, σε γραπτή του δήλωση, ο Μπερτάν Ζάρογλου, «βουλευτής» επίσης του κόμματος Αναγέννησης που ήταν χθες στο «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας για να παρακολουθήσει τη δίκη, αναφέρει ότι προσπάθησε να καθίσει εντός της αίθουσας αλλά, παρά το ότι υπήρχε θέση, μια γυναίκα δικηγόρος του είπε ότι δεν του επιτρέπει και αυτός δεν απάντησε.

Παρακολούθησε, πρόσθεσε στη δήλωσή του, την εκδίκαση της υπόθεσης όρθιος και όταν στο διάλειμμα τον ρώτησε ένας «αστυνομικός» στο διάδρομο του «δικαστηρίου» γιατί παρακολουθούσε όρθιος, απάντησε με χιούμορ ότι «επειδή στη γυναίκα δικηγόρο αρέσει σε κάθε περίπτωση να κάθεται στη γωνία, δεν θέλει να μετακινηθεί στο πλάι».

Αυτό το αστείο – όπως είπε – που έκανε, διαστρεβλώθηκε και δέχθηκε ο ίδιος επίθεση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.