Εντάσεις προκάλεσε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ιταλία

Ο Πάπας δώρησε στον Τούρκο πρόεδρο μετάλλιο με «τον άγγελο της ειρήνης να στραγγαλίζει τον δαίμονα του πολέμου»

 

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Ρώμη προκάλεσε εντάσεις . Ενας Κούρδος διαδηλωτής που προσπάθησε να φτάσει κοντά στο Βατικανό τραυματίστηκε κατά τις συμπλοκές με την αστυνομία. Αλλοι δύο ακτιβιστές προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα.erdogan-pontifikas

Οι Κούρδοι που κινητοποιήθηκαν με καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κάστρο Καστέλ Σαντ’ Αντζελο, σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση από τον Αγιο Πέτρο, ένιωσαν προδομένοι τόσο από την ιταλική κυβέρνηση όσο, σε έναν βαθμό, και από την Καθολική Εκκλησία.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε επί τρία τέταρτα με τον Πάπα Φραγκίσκο, συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς, από τη σύζυγο και την κόρη του.

Αμέσως μετά, εμβάθυνε σε σειρά θεμάτων με τον πρωθυπουργό της Αγίας Εδρας, Πιέτρο Παρολίν. Προέκυψε σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, αφού τόσο το Βατικανό όσο και η Τουρκία δεν συμφωνούν με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Πάπας προσπάθησε να κάνει όσο πιο σαφές γίνεται το μήνυμα ότι τα δικαιώματα των χριστιανών απειλούνται σε πολλές περιοχές του πλανήτη (και σε αραβικές χώρες), ενώ σε ό,τι αφορά τη Συρία είναι σαφές ότι οι θέσεις ήταν και παρέμειναν αποκλίνουσες.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τη συμβολική και ιδιαίτερα ουσιαστική ανταλλαγή των δώρων.

Ο  Ποντίφικας δώρισε στον Ερντογάν μετάλλιο με τον «Αγγελο της Ειρήνης». «Πρόκειται, ακριβώς, για το σύμβολο ενός κόσμου ο οποίος βασίζεται στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη», είπε ο Πάπας . Και πρόσθεσε με νόημα ότι στο μετάλλιο διακρίνει κανείς «τον άγγελο της ειρήνης ενώ στραγγαλίζει τον δαίμονα του πολέμου». Παράλληλα, με την ίδια ακριβώς λογική, θέλησε να δώσει στον πρόεδρο της Τουρκίας το μήνυμα που έγραψε για τη φετινή μέρα που η Καθολική Εκκλησία αφιερώνει στην ειρήνη και την εγκύκλιό του για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια εγκύκλιο που ο Φραγκίσκος, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, εμπνεύστηκε κυρίως από το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Του ζήτησε να προσευχηθεί

Αποχαιρετώντας το προεδρικό ζεύγος, ο Ποντίφικας ζήτησε από τον «νέο σουλτάνο» «να προσευχηθεί για το έργο του». Και ο Ερντογάν, φεύγοντας με τη σύζυγό του Εμινέ, απάντησε χαμηλόφωνα στον Αργεντινό Πάπα πως «και εκείνοι περιμένουν μια δική του προσευχή».

Χωρίς να αποσαφηνίσει, βέβαια, για την ευόδωση ποιων ακριβώς προσπαθειών.

Οσο για τις συναντήσεις με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και με τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, δεν έγινε καμία απολύτως δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αυτό που διέρρευσε είναι ότι συζητήθηκε η ενίσχυση της ήδη στενότατης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, οι εμπορικές συναλλαγές των οποίων αγγίζουν σχεδόν τα δεκαοκτώ δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Οι Ιταλοί δικαστές και δημοσιογράφοι, όμως, με επίσημες εκκλήσεις τους, ζήτησαν από τον Ματαρέλα και τον Τζεντιλόνι να θέσουν με έμφαση το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.