Ετοιμος για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης


Την ετοιμότητά του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο υποψήφιος για επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, imagew-7.aspxεπαναλαμβάνοντας ότι αυτή θα είναι και η τελευταία πενταετία για την οποία διεκδικεί το αξίωμα.

«Τα αποτελέσματα  της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα 5 τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας είσαστε όλοι εσείς οι Κύπριοι πολίτες», είπε.

Απευθύνθηκε «στο σύνολο του Κυπριακού λαού και σε αυτούς που με ψήφισαν και όσους έκαναν άλλες επιλογές, ακόμα και σε όσους δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη «η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμη γιατί από τη δική σας βούληση θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα πορευτεί με σταθερότητα προς το μέλλον».

«Συνεπώς η δική σας ψήφος θα κρίνει την πορεία αυτής της χώρας και θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας, αλλά και των παιδιών μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: Είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά που δημιουργεί το σήμερα, αλλά και την προοπτική του αύριο,  είτε θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

«Είτε θα συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, μείωσης ή εξάλειψης της ανεργίας και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση».

Είτε, πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ανέδειξε και ενίσχυσε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο είτε θα παγιδεύσουμε ξανά τη χώρα σε ιδεολογικά αδιέξοδα και αγκυλώσεις».

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη «δεν είναι η ώρα των πειραματισμών». Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε την ίδια συνετή και υπεύθυνη πολιτική που οδηγεί στην απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

«Που κατέστησε τη χώρα μας μέρος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, που αναβάθμισε τις σχέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη», πρόσθεσε.

«Που γνωρίζει τις προσδοκίες του κυπριακού ελληνισμού και έφερε στο επίκεντρο την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί διασώσαμε την Κύπρο από την χρεοκοπία, μαζί θέσαμε τα θεμέλια για την Κύπρο της νέας εποχής». Την Κύπρο, είπε, «μια σύγχρονη πατρίδα,  ένα σύγχρονο κράτος που νοιάζεται για τους πολίτες του, που ενδιαφέρεται να υπηρετεί τους πολίτες του».

Την επόμενη Κυριακή, είπε, «καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε την πορεία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του κράτους, της σταθερής ανάπτυξης και αν ακόμη θα διασφαλίσουμε την προοπτική για τους νέους μας».

Αν, πρόσθεσε, «μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις, θα συνεχίσουμε την συνεργασία κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ένα κοινωνικό ευαίσθητο κράτος».

«Αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα που ο λαός μας αντιμετωπίζει και κανένας σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει», τόνισε.

Συγχάρηκε τους ανθυποψηφίους του για το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν «για την υποδειγματική εκλογική διαδικασία».

Ευχαρίστησε «θερμά όλες και όλους για την ισχυρή εντολή που μου δώσατε».

Σε ερώτηση για τους σχεδιασμούς του και αναφορικά με λάθη που έγιναν το 2008 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η παρελθοντολογία
είναι αρκετή ως δίδαγμα αλλά δεν αντιλαμβάνομαι που ήταν τα λάθη του κ. Κασουλίδη το 2008».

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θεώρησα ποτέ τους ανθυποψηφίους  μου ως αντιπάλους συνεπώς είμαι έτοιμος και για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους», είπε. Αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας, η αντιμετώπιση με ρεαλισμό και με συγκροτημένο πρόγραμμα των προβλημάτων που ο λαός αντιμετωπίζει».

Σε ερώτηση αν είναι άνοιγμα και προς το κέντρο και σε ερώτηση για τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα είπε ότι «με συνεχάρη τον ευχαρίστησα και ο κ. Λιλλήκας το ίδιο έπραξε», προσθέτοντας ότι «αυτά από αύριο».

«Η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να υπάρξουν συνεργασίες», είπε. «Για να εκσυγχρονίσεις το κράτος θέλεις συνεργασίες στη Βουλή, συνεπώς θέλεις συνεργάτες για να αντιμετωπίσεις προβλήματα που και πάλι απαιτούν συνεργασίες θα πρέπει να συνεργαστείς με τα κοινοβουλευτικά κόμματα», πρόσθεσε.

«Αυτή η πενταετία ήταν απόδειξη της δυνατότητας που παρέχεται σε όλους μας μέσα από τη συνεργασία να δώσουμε ακόμη καλύτερες μέρες», είπε.

Επανέλαβε  ότι «αυτή είναι και η τελευταία πενταετία που διεκδικώ», και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο «δημιουργεί τις βάσεις ακριβώς για συνεργασία γιατί δεν θα είμαι ανθυποψήφιος κανενός».

Συνεπώς, σημείωσε, «πιστεύω ότι μέσα από ένα κλίμα συναίνεσης, μέσα από την αγάπη που όλοι έχουμε για τον τόπο μας, θα πορευτούμε την επόμενη Κυριακή με αποφασιστικότητα και με προτεραιότητα τη διασφάλιση της σταθερότητας, τη διασφάλιση της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση με αποτελεσματικό τρόπο των όσων προβλημάτων ακόμα οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να συναντηθούν οι δρόμοι του με Νικόλα Παπαδόπουλο στο Κυπριακό ή το ΕΛΑΜ, απάντησε ότι «όσον αφορά το Κυπριακό υπάρχουν θέσεις αρχής που δεν αλλοιώνονται». Θέσεις όμως, είπε, «που έχουν καθοριστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας και που διασφαλίζουν τη γνώση των ορίων μέσα στα οποία θα πρέπει ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας να κινηθεί».

Και νομίζω, ανέφερε, «το έχω αποδείξει αυτή την πενταετία ότι ξέρω και να συνδιαλέγομαι και να είμαι ευαίσθητος στις ανησυχίες των συμπατριωτών μου, αλλά ταυτόχρονα είμαι εξίσου ευαίσθητος για την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού αλλά και τις αξιώσεις ή και προσδοκίες».

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, βιώσιμου κράτους, ιδιαίτερα δε κυρίαρχου και ανεξάρτητου από κάθε παρέμβαση της όποιας τρίτης χώρας, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «από την ώρα που απευθύνεσαι στο λαό θα πρέπει να αναμένεις την ετυμηγορία του και με νηφαλιότητα και με σεβασμό».

«Εγώ αυτό που ξέρω και μιλώ μόνο για τον εαυτό μου είναι πως αισθάνομαι την τιμή που μου έγινε να πάρω μια τόσο ισχυρή εντολή», είπε.