Ο Δημήτρης Ταξιτάρης ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Symmetria

 

Αναφορικά με το τελευταίο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Καθημερινή» με τίτλο «Ιδιοκτησία της Platis η Symmetria;», σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Symmetria το απόγευμα της Παρασκευής, αναφέρεται ότι ολόκληρο το μετοχικό κεφαλαίο της Symmetria εξαγοράστηκε από τον Δημήτρη Ταξιτάρη, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός μέτοχος της Εταιρείας.Unknown-4

«Ο τίτλος και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δεν αποδίδουν την πραγματική εικόνα» συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι αρχικές συζητήσεις που υπήρχαν την περίοδο κατά την οποία αναφέρεται το δημοσίευμα (Ιούλιος 2015) για εξαγορά της Symmetria από την MAP S.Platis ματαιώθηκαν.

Περαιτέρω προστίθεται ότι σε κατοπινό στάδιο, ολόκληρο το μετοχικό κεφαλαίο της Symmetria εξαγοράστηκε από τον Δημήτρη Ταξιτάρη, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός μέτοχος της Εταιρείας.

Τέλος  αναφέρει πως ο μοναδικός γνώμονας της Symmetria ήταν και παραμένει το καλώς νοούμενο συμφέρον των πελατών της.

Ν.Χατζηγιάννης

Τη  θέση ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αυτή τη στιγμή δεν έχει έλλειμμα κεφαλαίων, εξέφρασε την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης, αναφορικά με τη συζήτηση που προέκυψε τις τελευταίες μέρες   για την κεφαλαιακή κατάσταση της Τράπεζας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λάρνακα, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το θέμα της έκδοσης κεφαλαίου θα επαναξιολογηθεί σε συνάρτηση με το θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως σημείωσε, η κεφαλαιακή επάρκεια και ανάγκη κεφαλαίων για όλο το τραπεζικό σύστημα καθορίζεται κάθε Δεκέμβριο από την ΕΚΤ.

«Για μας έχει καθοριστεί στο 14,1%. Ο Συνεργατισμός έχει κεφάλαια πάνω από 15%», σημείωσε.

Ερωτηθείς από πού θα εξαρτηθεί το θέμα της πιθανής έκδοσης κεφαλαίων, απάντησε ότι αναμένουμε να δούμε τα διάφορα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί όσον αφορά γενικά τη διαχείριση της πολιτείας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημείωσε ότι οποιαδήποτε εθνικά σχέδια εξαγγελθούν, θα πρέπει να αξιολογηθούν από ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. «Σήμερα η τράπεζα πληρεί όλες τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και το θεωρώ πολύ άδικο να λέμε τα αυτονόητα και να μπαίνει η τράπεζα σε άμυνα», είπε.

«Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρόσθεσε, έχει μπει σε άλλο επίπεδο μετά τη συνεργασία με την Altamira», τόνισε.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ έχουν μειωθεί κατά €840 εκ. το 2017 ή 12%», είπε, αναφερόμενος στην περίοδο πριν τη συνεργασία με την Altamira.

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση ή αποκρατικοποίηση του συνεργατισμού, ανέφερε αυτό αποτελεί δέσμευση της ίδιας της κυπριακής Δημοκρατίας και το πλάνο μας ήταν να προχωρήσει με ενίσχυση κεφαλαίων για να μπορέσει να κάνει πιο αξιόπιστο και αποδεκτό το πλάνο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».

«Εμείς είμαστε ειλικρίνειες και βάζουμε τα δεδομένα κάτω, μιλάμε απευθείας στον κυπριακό λαό με γεγονότα και στοιχεία».

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι ο συνεργατισμός θα παραμείνει σε επιχειρησιακά και επιχειρηματικά θέματα και μακριά από οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες οι οποίες αποπροσανατολίζουν αυτήν την πορεία εκσυγχρονισμού που έχει ξεκινήσει. «Ο Συνεργατισμός ήταν, είναι και θα είναι ωφέλιμος στην κυπριακή πολιτεία και στον κύπριο πολίτη. Θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί από αυτήν την τελευταία ανεπιθύμητη αναταραχή που είχαμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις οποίες αφήνει αιχμές σε σύμβουλο του υποψηφίου προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου για τις φήμες που αφορούν τον συνεργατισμό και την απάντηση του κ. Πλατή με τις οποίες τις διαψεύδει, απάντησε ότι «δεν θα ήθελα να σχολιάσω, ο συνεργατισμός επαναλαμβάνω θα παραμείνει στα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά του θέματα. Αυτό το οποίο εμείς ζητάμε και απευθύνουμε έκκληση είναι ο συνεργατισμός να παραμείνει μακριά από αυτήν την προεκλογική εκστρατεία διότι υπάρχει και επόμενη μέρα για την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Απαντώντας σε αναφορές για εκροές καταθέσεων, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι οι ψιθυρολογίες «μας έχουν δημιουργήσει κάποια επιχειρησιακά προβλήματα».

Ο Συνεργατισμός, τόνισε, δραστηριοποιείται σε μια έντονη ανταγωνιστική τραπεζική αφορά και τοπίο και αυτή η αναταραχή και ψιθυρολογία «έχει χρησιμοποιηθεί αθέμιτα για απόκτηση επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων. Η στήριξη που έχουμε λάβει το τελευταίο διάστημα, ανέφερε, μας έχει συγκλονίσει».

Όσον αφορά το θέμα της πρώτης κατοικίας σημείωσε πως «δεν μπορούμε να διαβεβαιώσουμε κανένα για την πρώτη κατοικία. Εμείς ακολουθούμε την κυπριακή νομοθεσία η οποία δεν απαγορεύει αυτό το πράγμα, δηλαδή εάν κάποιος μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο και δεν πληρώνει, δεν έχει προστασία της πρώτης κατοικίας. Εμείς ακολουθούμε πιστά το κυπριακό νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο με ευαισθησία».

Σε ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στη σύναψη συμφωνίας με την ολλανδική Συνεργατική τράπεζα Rabobank όσον αφορά τη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα ενώ η ΣΚΤ στηρίζει τη πλατφόρμα συνεργειών Coop Green Cluster που αναπτύχθηκε από το κέντρο μελετών και έρευνας Ακτή.

Επιμενει ο Μ.Σοφοκλέους

Ο  Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους.με γραπτή δηλωση του την Παρασκευή αναφερει ότι αναμένει «από τον κ. Πλατή την ανάληψη των ευθυνών του για τους ψιθύρους γύρω από το Συνεργατισμό».

Παράλληλα αντικρούει ως ανυπόστατες τις κατηγορίες του κ. Πλατή περί συκοφαντίας και τις απειλές για παραπομπή του θέματος στη Δικαιοσύνη, και δηλώνει στην διάθεσή του, απόλυτα έτοιμος να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου όλα τα σχετικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τα όσα έχει δηλώσει.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των νομικών Συμβούλων του Στέλιου Πλατή, ο κ. Σοφοκλέους επαναλαμβάνει τη θέση που εξέφρασε στην τηλεοπτική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου «Πρωινή Ενημέρωση» και στην οποία ανέφερε ότι ο κ. Πλάτης, οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων και υπεύθυνος του οικονομικού επιτελείου του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, την 22η και 24η Νοεμβρίου 2017 ανέπτυξε έντονη ρητορική τόσο με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα (facebook) όσο και στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» του ραδιοφωνικού σταθμού Πολίτης 107.6, η οποία στρεφόταν εναντίον της αξιοπιστίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, παρομοιάζοντας την μάλιστα με τη Λαϊκή Τράπεζα.

«Αναφέρθηκα ακόμη σε επιστολή ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2018 που αποστάληκε από συμβουλευτική εταιρεία προς συνταξιοδοτικά ταμεία Ημικρατικών Οργανισμών, με την οποία δόθηκε συμβουλή απομάκρυνσης όλων των καταθέσεων τους από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα», προσθέτει.

Παραπέμπει επίσης σε σημερινές δηλώσεις του Δημήτρη Ταξιτάρη, ιδρυτή και Προέδρου της συμβουλευτικής εταιρείας Symmetria F.S. Ltd στην ιστοσελίδα InBusiness News, σύμφωνα με τις οποίες: «η Symmetria δημιουργήθηκε από τον ίδιο και έχει δικό της συμβούλιο στο οποίο δεν συμμετέχει ο Στέλιος Πλάτης, ούτε και είναι μέτοχος της εταιρείας. Παράλληλα εξήγησε πως ο ίδιος είναι Γενικός Διευθυντής του  Ομίλου MAP S. Platis, που δημιουργήθηκε από τον κ. Στέλιο Πλατή, ο οποίος πλέον έχει το ρόλο του μη εκτελεστικού Προέδρου».

«Η σχέση και η σύνδεση πιστεύω μιλά αφ’ εαυτής», αναφέρει ο κ. Σοφοκλέους.