Κάτω από τα $70 η τιμή πετρελαίου όμως στην Κύπρο παραμένει στα ύψη

Σε ελεύθερη πτώση κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι πέφτει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του πετρελαίου. Ωστόσο στη ντόπια αγορά οι τιμές παραμένουν στα ύψη αμεταβλητες και αναλλοίωτες όπως ήταν όταν αγοράζαμε το πετρέλαιο σε τιμές άνω των 110 δολαρίων το βαρέλι. Ωστόσο καμιά αρχή δεν επεμβαίνει ωστε οι τιμές να χαμηλώσουν σε επίπεδα που θα δώσουν μια ανάσα στον κύπριο καταναλωτή και να βοηθήσουν την οικονομία να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα από αυτή την συγκυρία.ImageHandler.ashx

Ειδικότερα, στις 18:21 σήμερα , η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου σημειώνει απώλειες 5,8% δολάρια στα 69,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του brent στο αντίστοιχο συμβόλαιο υποχωρεί κατά 6% στα 73,09 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα, τα κράτη – μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αποφάσισαν να διατηρήσουν την παραγωγή τους αμετάβλητη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ομοφωνία στην απόφαση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω αφενός της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης και αφετέρου λόγω της αύξησης της παραγωγής από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που ανέμεναν να υπάρξει κάποια μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, ώστε να συγκρατηθεί η πτώση της τιμής. Μάλιστα, στο «καρτέλ» του πετρελαίου, δεν ήταν λίγες οι χώρες που χρειάζονται μια τιμή κοντά στα 100 δολάρια. Οπως ανέφερε πρόσφατη έκθεση του το ΔΝΤ, με τις υπάρχουσες τιμές μόνον το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν αρκετά κέρδη για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ Ιράν, Ιράκ και Αλγερία χρειάζονται μια τιμή της τάξεως τουλάχιστον των 100 δολαρίων το βαρέλι.