Κατεχόμενα: Συλλαλητήριο κατά της βίας και του φασισμού

imagew-1.aspx

Οι ψευδοαστυνομικοί παρακολουθούν με απάθεια τους βανδαλισμούς κατά της εφημερίδας «Αφρίκα»

Συλλαλητήριο κατά της βίας και του φασισμού διοργανώνει την Παρασκευή η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα. Ενόψει της πορείας – συλλαλητήριο, εκπρόσωποι της πλατφόρμας συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον κατοχικό ηγέτη Μ.Ακιντζί και με εκπροσώπους τ/κ κομμάτων.

Τα μέλη της πλατφόρμας κάλεσαν τον Μουσταφά Ακιντζί να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε προβοκάτορες «που θέλουν να μας χωρίσουν”.

Στόχος τους είναι η επίτευξη και πάλι της κοινωνικής ειρήνης και να ξεπεραστούν μια σειρά γεγονότων που δεν αρμόζουν στη «χώρα», δήλωσε εκ μέρους της πλατφόρμας ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ. Οι Τ/κ έχουν εμπεδώσει τη δημοκρατία μέσω της πολυπολιτισμικότητας και δίδουν προτεραιότητα στον διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση αλλά και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια κοινότητα που δίδει σημασία στις ελευθερίες, πρόσθεσε και ανέφερε ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν τις επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου. «Οι απόψεις πρέπει να ανατρέπονται με απόψεις, τα ΜΜΕ είναι χώρος συζήτησης απόψεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτές οι ιδέες να καταπιέζονται με τη βία», σημείωσε.

Ο κ. Ελτζίλ χαρακτήρισε ασέβεια και το γεγονός ότι δύο άτομα ανέβηκαν στην οροφή της «βουλής» και ύψωσαν τις δικές τους σημαίες. Επέστησε δε την προσοχή στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να καλυφθούν τα κενά που διαπιστώθηκαν στην ασφάλεια την περασμένη Δευτέρα “ώστε να μην χυθεί αίμα”.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές ούτε οι επιθέσεις που ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης δέχθηκε μπροστά από τα γραφεία της “Αφρίκα”, αλλά ούτε και οι φραστικές και πραγματικές επιθέσεις εντός της «βουλής» σε συγκεκριμένη «βουλευτή».

Σε αυτή τη «χώρα» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η βία, δήλωσε από την πλευρά του ο Μ.Ακιντζί  και αναφέρθηκε σε προβοκάτορες «που θέλουν να μας χωρίσουν”. Πρόσθεσε ότι “εμείς θα δείξουμε σεβασμό σε κάθε είδους άποψη και δεν θα πριμοδοτήσουμε τη βία». Τα  γεγονότα της Δευτέρας, είπε, χτύπησαν συναγερμό και ως μια κοινότητα που δεν αποδέχεται τη βία θα πρέπει να το δείξουν, και οι “θεσμοί της δικαιοσύνης” να κάνουν το καθήκον τους.

Οσοι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της «χώρας» πρέπει να μπορούν να προστατεύσουν κάθε πολίτη ανεξαρτήτως ιδεών, πρόσθεσε. Τα γεγονότα της 22ας Ιανουαρίου δεν αρμόζουν στον τ/κ «λαό» και ποτέ πριν δεν έζησαν τέτοια κατάσταση που ήταν εκτός ορίων, που έφτασε σε τόση βία, πρόσθεσε. Δεν πρόκειται, συνέχισε, να αποδεχθούν τέτοια επίθεση εναντίον μιας εφημερίδας επειδή δεν είναι αρεστές οι απόψεις της και δεν πρέπει να μείνουν σιωπηλοί έναντι σε αυτό.

Μη αποδεκτά χαρακτήρισε και τα όσα έγιναν εντός της «βουλής». Εξήγησε δε γιατί πήγε πεζός στους διαδηλωτές μπροστά στην Αφρίκα. Το έκανε, είπε, γιατί έτσι αισθάνθηκε, αφού έμαθε ότι κάποιοι είχαν σκαρφαλώσει στο μπαλκόνι των γραφείων της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι από την προηγούμενη ημέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «αστυνομικό διευθυντή» και τον «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» για τη λήψη μέτρων ώστε να μην πάρει διαστάσεις η διαμαρτυρία εναντίον της Αφρίκα.

Πήγε εκεί να μάθει τι γίνεται και αφού είδε την κατάσταση, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, ζήτησε να επέμβουν οι «δυνάμεις ασφαλείας». Μετά, είπε, επέστρεψε στη «βουλή». Εάν εκεί χυνόταν αίμα εγώ δεν μπορούσα να είμαι στη «βουλή» και να παρακολουθώ απλά την “τελετή ορκωμοσίας”, σημείωσε.

Η «αστυνομία» δεν ανταποκρίθηκε δυστυχώς στα καθήκοντά της, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, και δήλωσε ότι μετά την αναλυτική έκθεση γεγονότων που ζήτησε, πρέπει  να γίνουν τα δέοντα, ακολουθώντας τη νομική οδό..

Η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα είχε για τον ίδιο λόγο συνάντηση με τον προσωρινό «πρόεδρο» της «βουλής», Χουσείν Ανγκολεμλί. Όλοι πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτά που έγιναν, ανέφερε ο Ανγκολεμλί, επισημαίνοντας ότι η «αστυνομία» δεν υπάγεται στην “πολιτική εξουσία”. Υπέβαλε, είπε, παράπονο στον «αστυνομικό διευθυντή» τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς και ζήτησε με την ολοκλήρωση των ερευνών οι υπεύθυνοι των επεισοδίων να τιμωρηθούν.

Η πλατφόρμα συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του οποίου, Τζεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε ότι απέναντι σε όσους θέλουν να διαιρέσουν την κοινότητα οι Τ/κ πρέπει να δείξουν ενότητα και απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή στην πορεία της Παρασκευής.

Για «οργανωμένη δουλειά» γράφει η Γενί Ντουζέν

Για «οργανωμένη δουλειά» έγραψε την Τετάρτη   η Γενί Ντουζέν, αναφερόμενη στα επεισόδια της Δευτέρας, έξω από τα γραφεία της “Αφρίκα” και στη “βουλή” αλλά και τις συλλήψεις των δύο ανδρών που είχαν ανέβει στην οροφή της «βουλής», οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι πριν καν περάσει ένα 24ωρο.

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία πρωτοσέλιδα όπου τουλάχιστον τρεις «βουλευτές» (Ερσάν Σανέρ, Φαίζ Σουτσιούογλου και Αχμέτ Σενάρογλου) του ΚΕΕ ανταλλάζουν χειραψία κάποιους από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τη «βουλή» για να διαμαρτυρηθεί.

Λέγεται ότι τα δύο πρόσωπα που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν κακόβουλη ζημιά ήταν ο Αχμέτ Τουρκμέν και ο Ουμίτ Τας. Ο Τουρκμέν υποστηρίζεται ότι είναι επικεφαλής του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης σε μια γειτονιά της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ο Τας εργάζεται ως έκτακτο προσωπικό στον «δήμο» της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ορτάμ, όταν «αστυνομικοί» προσπάθησαν να σταματήσουν μέλη της οργάνωσης της νεολαίας του ΑΚΡ που ήταν έξω από τα γραφεία της Αφρίκα και πετούσαν αντικείμενα, αυτοί τους είπαν «οι εντολές μας ήρθαν από ψηλά, οι εντολές που σας δόθηκαν εσάς δεν είναι έγκυρες».

Β. Παπαδόπουλος: Η Κυβέρνηση προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες 

Στο μεταξύ  ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα επεισόδια στα γραφεία της εφημερίδας «Αφρίκα» στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι «η  Κυβέρνηση έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτές τις πράξεις βίας κατά συμπατριωτών μας δημοσιογράφων που στρέφονται κατά της ελευθεροτυπίας, κατά της ελευθερίας της άποψης και της γνώμης εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και εις βάρος Κυπρίων πολιτών. Ανέφερε ακόμα ότι αποτελεί μια απόδειξη γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στην κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και του όποιου εναγκαλισμού, ή της όποιας σχέσης μπορεί να έχει η Τουρκία με την τ/κ κοινότητα και κατ’ επέκταση με την Κύπρο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

«Αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρα πολύ δίκαιο σε αυτή την επιμονή του και είναι μήνυμα και προς τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

Είπε επίσης πως είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή η κυπριακή Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο έκανε τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την ΕΕ και τη βουλγαρική Προεδρία (της ΕΕ), για να καταγγελθούν αυτές οι πράξεις και να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι της «Αφρίκα».