Ο ΕΛ.Α-ΖΩ προσφεύγει στη δικαιοσύνη και στην ΕΕ για το Αν. Ογκολογικό Συμβούλιο

Παγκόσμια πρωτοτυπία  ένα συμβούλιο που θα ελέγχεται από την Τράπεζα θα ορίζει σε κάθε ασθενή ποια θεραπεία θα ακολουθήσει

 


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ Χρήστος Ανδρέου καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως επιληφθούν άμεσα του θέματος της θεσμοθέτησης του Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάζει για όλες τις περιπτώσεις καρκινοπαθών στην Κύπρο και που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος ανέφερε ότι στο Υπουργικό λήφθηκε μια σειρά αποφάσεων που αφορούν τις ογκολογικές υπηρεσίες στην Κύπρο, με τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου, το οποίο με πολυθεματικές συνθέσεις θα συνεδριάζει για όλες τις περιπτώσεις καρκινοπαθών στην Κύπρο, προκειμένου να αποφασιστεί η ενδεδειγμένη οδός θεραπείας ενός εκάστου ασθενούς, ο κ. Ανδρέου αναφέρει πως ο ΕΛ.Α-ΖΩ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τρεις μόνο μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές η Τράπεζα Κύπρου απέσπασε απόφαση του Υπ. Συμβουλίου να διαχειρίζεται στο εξής όλες τις Ογκολογικές Υπηρεσίες. Αυθαίρετα ομαδοποιεί τις Ογκολογικές Υπηρεσίες του κράτους κάτω από το ιδιωτικού δικαίου Ογκολογικό της Τράπεζας, παράλληλα εσκεμμένα εγκρίνονται να αγοράζονται ογκολογικές υπηρεσίες από το Κράτος από το ιδιωτικού δικαίου Γερμανικό του Ζάμπογλου, στο οποίο συμμετέχει η Τράπεζα Κύπρου», αναφέρει.

Όπως αναφέρει «στο εξής ουσιαστικά θεσμοθετείται ο έλεγχος όλων των ογκολογικών υπηρεσιών από ένα συμβούλιο που θα ελέγχεται από την Τράπεζα και θα ορίζει σε κάθε ασθενή ποια θεραπεία θα ακολουθήσει και πού πρέπει να κάνει τη θεραπεία», για να προσθέσει ότι «αυτά όλα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, παρόμοια συμβούλια υπάρχουν μέσα στα ίδια τα Νοσοκομεία, αλλά πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοιο συμβούλιο, να ελέγχει τις Ογκολογικές Υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας».