Οι θέσεις των πέντε υποψηφίων στο Κυπριακό παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Τις θέσεις και τη στρατηγική σε ό,τι αφορά το Κυπριακό των πέντε βασικών υποψηφίων (υποστηρίζονται τουλάχιστον από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα) για την Προεδρία imagew-5.aspxτης Δημοκρατίας παρουσίασαν το βράδυ της Τρίτης εκπρόσωποι των επιτελείων τους στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Κυπριακό: Προτεινόμενη λύση» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με χορηγούς επικοινωνίας το ΚΥΠΕ και το τηλεοπτικό κανάλι «ΣΙΓΜΑ».

Συγκεκριμένα οι Αννίτα Δημητρίου, Τουμάζος Τσελεπής, Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, Κωνσταντίνος Ζένιος και Γεάδης Γεάδη παρουσίασαν τις θέσεις των υποψηφίων Προέδρων Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά, Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργου Λιλλήκα και Χρίστου Χρίστου αντίστοιχα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου σημείωσε πως η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αδήριτη ανάγκη καθώς η σημερινή κατάσταση πραγμάτων δεν είναι ασφαλής. «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε εύθραυστες ισορροπίες και δεν μπορεί η σημερινή κατάσταση να ικανοποιεί τον οποιονδήποτε» ανέφερε, εξηγώντας πως η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από συνομιλίες. Όπως πρόσθεσε, τη βάση της λύσης θέτουν οι Συμφωνίες Κορυφής, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που έχουν σαν κοινό παρονομαστή τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), και ως εκ τούτου η ΔΔΟ αποτελεί τη μοναδική βάση λύσης του Κυπριακού.

Η Αννίτα Δημητρίου είπε ακόμη ότι στις συνομιλίες τα δύο τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί η πιο σημαντική πρόοδος και αυτό επειδή για πρώτη φορά συζητήθηκε το Κυπριακό στον πυρήνα του, δηλαδή στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και σύμφωνα και με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε λύση με την ίδια την Τουρκία να συζητεί ενώπιος ενωπίω με την Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με δεδομένο ότι για πρώτη φορά γίνεται λόγος από τον ΟΗΕ για λύση χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Καταληκτικά η κ. Δημητρίου είπε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί μια πολύ σημαντική προίκα η οποία θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και πως η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και της ε/κ πλευράς θα πρέπει να συνεχιστεί μέσω της συγκεκριμένη πολιτικής και στρατηγικής που ήδη εφαρμόζει η Κυβέρνηση και η οποία φέρνει αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του Σταύρου Μαλά, Τουμάζος Τσελεπής, ανέφερε ότι η ομοσπονδία είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για επανένωση της Κύπρου. Εξήγησε πως εξ’ ορισμού η ΔΔΟ έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο το οποίο έχει να κάνει αφενός με «το ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια με σεβασμό των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αφετέρου ένα κεντρικό, ένα ομοσπονδιακό κράτος και τουλάχιστον δύο περιφέρειες, δύο συνιστώσες πολιτείες οι οποίες έχουν και δικά τους όργανα εξουσίας και ως εκ τούτου απαιτείται διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφερειών.

«Αυτή είναι η ομοσπονδία και πρέπει να απαντήσουμε αν δεχόμαστε αυτό το περιεχόμενο» είπε, εξηγώντας ότι διζωνικότητα σημαίνει δύο περιφέρειες και η κάθε κοινότητα θα διοικεί μια περιφέρεια, ενώ η δικοινοτικότητα όπως συναντάται και στο Σύνταγμα του 1960 σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στα όργανα και τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Άρα, πρόσθεσε, η θέση ότι μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο και όχι οι ταμπέλες συνιστά μια υπεκφυγή και μια αποφυγή απάντησης στο ερώτημα ποια τελικά λύση επιδιώκουμε.

Σε σχέση με το ερώτημα πως προχωρούμε μπροστά ο Τουμάζος Τσελεπής είπε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτό που περιγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του, δηλαδή να αποταθούν οι δύο κοινότητες στον ΓΓ. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και τα εναπομείναντα βασικά θέματα της εσωτερικής πτυχής πρέπει να συζητηθούν κατά ένα αλληλοσυνδεδεμένο τρόπο. Αν γίνει αυτό και αν επιλυθούν αυτά τα θέματα είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε σε λύση. Αν αυτό δεν γίνει πολύ φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσει να επαναρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία» είπε καταλήγοντας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου εξήγησε ότι στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού τα ΗΕ πρέπει να είναι αμερόληπτα αλλά όχι ουδέτερα, και αυτό από τη στιγμή που υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Για να προσθέσει πως δεν μπορεί να υπάρχει μια διαδικασία κατά την οποία τα ΗΕ ενθαρρύνουν τις πλευρές να αποδέχονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις και πως δεν μπορούν να διεξάγονται συνομιλίες πίσω από την πλάτη του λαού.

Χαρακτήρισε την έκθεση των ΓΓ του ΟΗΕ ως μια από τις χειρότερες για την ε/κ πλευρά, αναφέροντας πως είναι παράξενο που η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να μη χαιρετιστεί η έκθεση αυτή ή να μη γίνει αποδεκτή στην επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η κ. Κουκκίδου-Προκοπίου αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 48 της έκθεσης όπου γίνεται λόγος για στρατηγική συμφωνία σημείων, η οποία, όπως εξήγησε, παραπέμπει σε ενδιάμεση συμφωνία.

Σε σχέση με την επιδιωκόμενη συμφωνία η Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου εξήγησε πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει συμφωνία σε θέματα αρχών. «Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να απαιτεί από τους πολίτες της να απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους για να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού» είπε και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει η ε/κ πλευρά να συναινέσει σε μια λύση είτε αυτή ονομάζεται ενιαίο κράτος είτε ομοσπονδία αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις αρχές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Γιώργου Λιλλήκα, Κωνσταντίνος Ζένιος εξήγησε ότι η φιλοσοφία της στρατηγικής για τη λύση που προτείνεται από τον Γιώργο Λιλλήκα είναι να καθιστά τη συνέχιση της κατοχής κυπριακών εδαφών ασύμφορη στην Τουρκία, να καθιστά άλλους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας ανέφικτους, να πείσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η μη λύση του Κυπριακού επηρεάζει αρνητικά τα δικά τους συμφέροντα, να οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό, να καταστεί το Κυπριακό πραγματικά ευρωπαϊκό ζήτημα και να εντάξει την ποιότητα λύσης του Κυπριακού στη λογική της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής.

Όπως ανέφερε, αυτό επιτυγχάνεται με τη προάσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενίσχυση της οικονομίας, της άμυνας και της διπλωματίας και την αξιοποίηση της ιδιότητας του κράτους μέλους της ΕΕ με αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας σε περίπτωση μη υλοποίησης των κυπρογενών υποχρεώσεων της, απόρριψη προνομιακής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας χωρίς λύση του Κυπριακού, σταδιακή παρεμπόδιση άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Τουρκία και την αποτροπή της υπογραφής νέας διευρυμένης συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Εξήγησε ακόμη ότι στρατηγικός στόχος είναι η απελευθέρωση με τερματισμό της κατοχής και της διχοτόμησης, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και εποίκων. Καταληκτικά υπέδειξε ότι το εργαλείο για να φτάσουμε στους στρατηγικούς μας στόχους είναι η λύση του Κυπριακού αλλά και πως η λύση η οποία συζητείται σήμερα στη βάση της ΔΔΟ δεν μπορεί να οδηγήσει στον στρατηγικό στόχο έτσι ώστε να καταστεί η Κύπρος ένα πραγματικά κανονικό κράτος όχι μόνο σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του Χρίστου Χρίστου, Γεάδης Γεάδη, είπε ότι ο Χρίστος Χρίστου και το ΕΛΑΜ που τον υποστηρίζει διαφωνούν τόσο με την ΔΔΟ καθώς και με κάθε είδος ομοσπονδίας. «Εμείς ξεκάθαρα λέμε ότι επιδιώκουμε το ενιαίο κράτος» ανέφερε, εξηγώντας ότι για να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό το ποια είναι η φύση του προβλήματος. «Στην Κύπρο δεν υπάρχει διαμοιρασμός, υπάρχει εισβολή και κατοχή, δεν υπάρχει δικοινοτικό πρόβλημα αλλά εισβολή και κατοχή» είπε αναφέροντας πως όταν η ε/κ δεν είναι σε θέση να προβάλει το Κυπριακό στη σωστή του βάση τότε δεν μπορούμε να απαιτούμε από έναν τρίτο να διεκδικήσει αυτά που μας ανήκουν.

Ο Γεάδης Γεάδη είπε ότι με βάση τις πολιτικές επιστήμες και πιο συγκεκριμένα το κεφάλαιο που αφορά την επίλυση συγκρούσεων, αυτό που προωθείται στην Κύπρο δεν είναι λύση αλλά διακανονισμός. «Στις πολιτικές επιστήμες υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις. Της διεκδίκησης και του συμβιβασμού» είπε αναφέροντας ότι αυτό που προτείνει ο Χρίστος Χρίστου στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους.

Όπως εξήγησε, στις στρατηγικές σπουδές, ονομάζεται υψηλή στρατηγική και περιλαμβάνει γεωστρατηγική, γεωπολιτική, γεωοικονομία και πολλούς άλλους παράγοντες. Πρόσθεσε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι της υψηλής στρατηγικής είναι η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια. Καταλήγοντας ο κ. Γεάδη είπε ότι η πολιτική ηγεσία έχει καθήκον να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού λαού το 2004, το οποίο, όπως είπε, κάποιοι δεν σεβάστηκαν με αποτέλεσμα να χαθεί μια τεράστια ευκαιρία για αλλαγή, τη δεδομένη στιγμή, της στρατηγικής στο Κυπριακό.

Των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των επιτελείων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Σάββας Ιακωβίδης.