Στο μικροσκόπιο το Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό

 

Σειρά διαλέξεων για το εθνικό ζήτημα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αφιερωμένη στο Σχέδιο Ανάν για την διευθέτηση του Κυπριακού ήταν η διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Γιώργου Κέντα, στο πλαίσιο των διαλέξεων με τίτλο: «Κυπριακό: 1974-2004 και τι μέλλει γενέσθαι;»images-1

Στόχος αυτών των διαλέξεων που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η παρουσίαση, ιστορικά και πολιτικά, των γεγονότων που ακολούθησαν το πραξικόπημα και την εισβολή σε σχέση με τις προσπάθειες λύσης. Συγκεκριμένα εξετάσθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά οι πρώτες συνομιλίες, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, η ανακήρυξη του ψευδοκράτους και οι σημαντικοί σταθμοί του εθνικού θέματος.

Υπεύθυνος και συντονιστής της Σειράς Διαλέξεων είναι ο δημοσιογράφος Δρ. Κώστας Βενιζέλος, ενώ στους εισηγητές περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες.

Ο Καθηγητής Γιώργος Κέντας στην εισήγηση του με τίτλο: «Το Σχέδιο Ανάν: Η ιστορία, οι προκλήσεις και τα διδάγματα» παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια, όλη τη διαδικασία, από το πρώτο ως το πέμπτο σχέδιο του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Μίλησε για τις «Ερμηνείες και τις Αναγνώσεις» επισημαίνοντας πως το Σχέδιο αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ότι ήταν ευκαιρία του ΟΗΕ να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, δημιουργώντας μοντέλο – πρότυπο συμβίωσης δύο κοινοτήτων, καθώς και ευκαιρία παρέμβασης, επιρροής και χρηματοδότησης από μέρους τρίτων κρατών προς οργανώσεις και ιδιώτες.

Αναφέρθηκε στις «Οπτικές γωνίες» (Διπλωματική, πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων, χειρισμοί από ε/κ, τ/κ, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, ΟΗΕ, διαμεσολαβητές, γεωπολιτική διάσταση, οπτική γωνιά λαού και κοινοτήτων και ώρα ευθύνης για πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, προσωπικότητες κοκ). Έκανε εκτενή αναφορά στους «Ιστορικούς σταθμούς» από το 1997 ως το δημοψήφισμα στις 26 Απριλίου του 2004), ενώ έθεσε μερικά «Αναπόφευκτα ερωτήματα» όπως τα αποκάλεσε:

-Ήταν αναπόφευκτο το Σχέδιο Ανάν;

-Θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια άλλη πορεία μετά το ναυάγιο της Χάγης ( Μάρτιος 2003);

-Ήταν αναγκαία η αποδοχή του διακανονισμού της Νέας Υόρκης;

-Έγινε διαπραγμάτευση επί του Σχεδίου Ανάν;

-Μπορούσαν να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα μετά την εκκίνηση της διαδικασίας( 19/2/2004);

-Έγινε σωστή διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος;

Ο ομιλητής ολοκλήρωσε την εισήγηση του με τα «Διδάγματα», υποδεικνύοντας τις καλές προθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ τόνισε πως συχνά οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, απαιτούνται άριστη προετοιμασία και καλή πληροφόρηση, η γεωπολιτική συγκυρία παίζει τεράστιο ρόλο, επισήμανε τη βούληση των ισχυρών και τη τύχη των αδυνάτων και ολοκλήρωσε θεωρώντας πως «ακόμα και ο μικρός έχει τις ευκαιρίες του. Κατά την άποψη μου η Κύπρος τις είχε αυτές τις ευκαιρίες το 1964-67 και δεν τις εκμεταλλεύτηκε».

Η εξαιρετική αυτή Σειρά Διαλέξεων για το Κυπριακό, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου  με τη διάλεξη του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους, Προέδρου του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα: «Κυπριακό: τι μέλλει γενέσθαι;»