ΑΚΕΛ: Ας επιστρέψει στην Κύπρο μαζί με τους σκληρούς δίσκους ο κ. Α.Ορφανίδης

Ως ανακριβείς και αβάσιμες χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τις αναφορές του πρώην Διοικητή  της Κεντρικής Τράπεζας  Α. Ορφανίδη σε χθεσινοβραδυνή εκπομπή στο ΡΙΚ .Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «
Για άλλη μια φορά με τις του δηλώσεις ο κ. Ορφανίδης προσπάθησε αγωνιωδώς αθανάσιος_Ορφανίδηςνα αποσείσει τις ευθύνες του για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και να τις φορτώσει σε άλλους. Δυστυχώς όμως για τον κ. Ορφανίδη η ασυνέπεια στις δηλώσεις του τότε και σήμερα καταδεικνύει την αναξιοπιστία του.
Είναι ο ίδιος ο κ. Ορφανίδης που τον Απρίλη του 2012, έξι μήνες μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δήλωνε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους κρίνονται ως διαχειρίσιμες. Είναι ο ίδιος επίσης τον Νοέμβρη του 2011, ένα μήνα μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που δήλωνε στην εφημερίδα Καθημερινή ότι οι τράπεζές μας ήταν προσεκτικές και δεν αναλάμβαναν μεγάλους κινδύνους, υποβαθμίζοντας έτσι την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα αλλά και την αλόγιστη επέκταση τους στο εξωτερικό. Δυστυχώς η όποια προσπάθεια του, τρία χρόνια μετά, για να πείσει ότι δήθεν προειδοποίησε την τότε Κυβέρνηση για τους κινδύνους αλλά πολύ περισσότερο για να υπερασπιστεί την επάρκεια της εποπτείας του, δεν πείθει κανένα.
Το κυριότερο όμως, το οποίο απέβη και καθοριστικό για την πορεία που ακολούθησε μετέπειτα ο τραπεζικός τομέας είναι η αδυναμία του για μέτρα και αποφάσεις που θα περιόριζαν την τζογαδόρικη και συνάμα καταστροφική πορεία των τραπεζών. Τα αποτελέσματα αυτής της αδυναμίας δυστυχώς είναι σήμερα κάτι περισσότερο από ορατά.»
Τέλος, αναφέρει το ΑΚΕΛ « αν ο κ. Ορφανίδης νιώθει τόσο σίγουρος γι’ αυτά που λέει και καθόλου υπεύθυνος για τα όσα έγιναν, ας έρθει στην Κύπρο και ας φέρει μαζί του και τους σκληρούς δίσκους από τον υπολογιστή της Κεντρικής Τράπεζας.

Τι είπε  ο πρώην Διοικητής της Κ.Τ.

Ο  πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης επέκρινε  εντονα  την κυβέρνηση Αναστασιάδη σε σχέση με την έκθεση για την κυπριακή οικονομία, που δημοσίευσε η Νew York Times.,

Μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή του ΡΙΚ, Επωνύμως, ο κύριος Ορφανίδης, έκαμε λόγο για ψεύδη που μεταδίδονται από το Προεδρικό, τα οποία δεν τιμούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται, είπε, για έγγραφο με πολλές αστειότητες και ψευδείς κατηγορίες, και κάλεσε το Προεδρικό να απαντήσει εάν πρόκειται για επίσημη μελέτη. Εάν αυτό συμβαίνει πρόσθεσε, τότε πρόκειται για λάσπη.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης κατηγόρησε επίσης, την προηγούμενη Κυβέρνηση, τον Πανίκο Δημητριάδη και τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ότι δεν ήθελαν και δεν θέλουν να αγγίξουν το θέμα της Λαϊκής. Σε ότι αφορά τις κατηγορίες ότι μετέφερε μαζί του το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του στην Κεντρική Τράπεζα με σημαντικά στοιχεία, έκαμε λόγο για ψεύδη και διερωτήθηκε τι έρευνες έχουν γίνει για καταστροφές εγγράφων από κάποιους. Υπάρχουν, υπέδειξε, πολλά κρυμμένα εγκλήματα στην Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας πως γνωρίζει πολλά και ότι, εάν κληθεί να δώσει στοιχεία, θα το πράξει.