Υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου ο Τζακ Στρο

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχτεί την διαίρεση στην Κύπρο. Έτσι οι δύο κοινότητες πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους σχέσεις. Αυτό θα είναι ένα πιο καθαρό σύστημα”, δήλωσε ο πρώην Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και νυν βουλευτής του Εργατικού Κόμματος.7-9-thumb-medium

Σε συνέντευξή του στο Ανατολού ο Τζακ Στρο είπε ότι εάν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα νησί ευτυχισμένο και ενωμένο με δικοινοτική, διζωνική λύση αυτό θα είναι η καλύτερη λύση. “Αλλά ειδικά η ε/κ πλευρά αυτό δεν το δέχεται και αυτό φάνηκε πριν δέκα χρόνια με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Γνωρίζω και τι γίνεται στην τελευταία διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων δεν ευθύνονται οι Τ/κ. Επομένως για μένα η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχτεί την διαίρεση της Κύπρου. Έτσι οι δύο κοινότητες πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους σχέσεις. Αυτό θα είναι ένα πιο καθαρό σύστημα”, είπε ο πρώην Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζακ Στρο είπε ότι η Βρετανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά ο μεγάλος συνεταίρος στην βρετανική κυβέρνηση, το κόμμα των Συντηρητικών θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ. “Ναι αυτό είναι πολύ αντικρουόμενο. Εγώ θέλω να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ. Και τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας θέλουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα ένα μέρος του δημοκρατικού συστήματος εδώ συζητά την αποχώρηση από την ΕΕ. Πιστεύω πως αν γίνει δημοψήφισμα η πλειοψηφία των Βρετανών θα θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ”, είπε ο Τζακ Στρο.