«Σε ανθρώπινο λάθος η πρόωρη δημοσιοποίηση των εξεταστικών θεμάτων» λέει ο Υπ.Παιδείας

 

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η πρόωρη δημοσιοποίηση των εξεταστικών imagew-3.aspxθεμάτων της 6ης Νοεμβρίου αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, το οποίο οφείλεται σε λανθασμένη και παρορμητική ενέργεια συγκεκριμένου λειτουργού καθώς και σε ενέργειες ή/και παραλείψεις άλλων λειτουργών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο οποίος παρέλαβε το πρωί το σχετικό πόρισμα της διοικητικής έρευνας για το θέμα.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καδής είπε ότι «με βάση τη διοικητική έρευνα διαφαίνεται ότι οι πιο πάνω λειτουργοί ενδέχεται να έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα».

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, πρόσθεσε, θα καταθέσει αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για ορισμό ανεξάρτητου ερευνώντα λειτουργού για έναρξη της διαδικασίας της πειθαρχικής έρευνας για τους λειτουργούς που ενδέχεται να έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο αποστέλλει σήμερα τη διοικητική έρευνα, ζητώντας να ενημερωθεί άμεσα από τον Γενικό Εισαγγελέα, κατά πόσο με βάση τα πορίσματά της προκύπτει ευρύτερα θέμα εγκυρότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων.

Ανεξάρτητη Επιτροπή ζητά ο Γ.Λιλλήκας

Ο υποψηφιος Πρόεδρος Γ.Λιλλήκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις  του υπουργού Παιδείας ζλητησε όπως  διορισθεί Ανεξάρτητη ερευνητική Επιτροπή που θα πληροί όλα τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας για να μπορεί να διεξάγει μια πραγματικά και σε βάθος διερεύνηση του θέματος.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε συγκεκριμένα:
«Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας περί ανθρώπινου λάθους αναφορικά με την διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων για τους εκπαιδευτικούς, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για μια ακόμα φορά έχουμε ένα αποκαρδιωτικό πόρισμα και ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα ερευνών για κάτι το οποίο συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία.
Η διασύνδεση λειτουργών του Κράτους με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια- φροντιστήρια που σχετίζονται με την διδασκαλία θεμάτων που αποτελούσαν αντικείμενο των εξετάσεων μεταφράστηκε για την Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη σε ανθρώπινο λάθος.
Με τέτοια πορίσματα όχι μόνο δεν πατάσσεται η διαπλοκή και η διαφθορά αλλά αντίθετα δημιουργούντο προϋποθέσεις για συνέχιση της και για περαιτέρω άνθιση της στην Κύπρο.
Η δικά μας απαίτηση είναι όπως διορισθεί Ανεξάρτητη ερευνητική Επιτροπή που θα πληροί όλα τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας για να μπορεί να διεξάγει μια πραγματικά και σε βάθος διερεύνηση του θέματος.
Οι όποιο ένοχοι θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.»