Ελλάδα:Σε δίκη ο Β. Μαρινάκης και άλλοι 27 για την υπόθεση στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο


Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται imagew-3.aspx28 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου για την υπόθεση των «στημένων αγώνων», μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης. Το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (αριθμός 2050/2017) διατυπώνει για 28 ποδοσφαιρικούς παράγοντες την κατηγορία της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων, που αποτελεί κακούργημα. Επιπλέον, για 8 κατηγορούμενους διατυπώνεται η κατηγορία της σύστασης συμμορίας, που συνιστά πλημμέλημα.
Παρά την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε την παραπομπή των βασικών κατηγορουμένων για τέσσερα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και η κατηγορία περί «σύστασης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση», οι εφέτες σχημάτισαν διαφορετική άποψη και δεν απέδωσαν στους κατηγορουμένους τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος η στοιχειοθέτηση της κακουργηματικής κατηγορίας της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων αφορά την παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες σε ποδοσφαιρικό αγώνα, που κατά περίπτωση περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, με σκοπό τον επηρεασμό της εξέλιξης και του αποτελέσματός του, με επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, κατά συναυτουργία, μεμονωμένα και κατ’ εξακολούθηση. Η συγκεκριμένη κατηγορία βαρύνει τους: Ευάγγελο Μαρινάκη, Γιώργο Σαρρή, Θεόδωρο Κουρίδη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, Νικόλαο Προύντζο, Γεώργιο Δούρο, Αθανάσιο Μπριάκο, Κωνσταντίνο Ιωαννιδη, Ιωάννη Καμπαξή, Απόστολο Αμπαρκιόλη, Αλέξανδρο Δημητρόπουλου, Αθανάσιο Γιαχο, Ηλία Σπάθα, Γεώργιο Αρβανιτίδη, Γεώργιο Λαναρή, Ricardo Manuel Dasilva Sapinto, Κωνσταντίνο Μπάρμπα, Δημήτριο Αμαραντίδη, Ηλία Ιωάννου, Αλέξανδρο Καλογέρη, Δημήτριο Μάνου, Χαράλαμπο Παυλίδη, Γεώργιο Σκαθαρούδη, Guilermo Perez Moreno, Γεώργιο Σπανό, Ιωάννη Αγγελόπουλο και Ιωάννη Μπομπότη.
Για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα) υπόλογοι είναι οι: Ευάγγελος Μαρινάκης, Γιώργος Σαρρής, Θεόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Νικόλαος Προύντζος, Γεώργιος Δούρος και Αθανάσιος Μπριάκος.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες για την έκδοση του βουλεύματος με τις συγκεκριμένες κατηγορίες, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει αμέσως να αποχωρήσουν από τον αθλητισμό και να παραδώσουν τις μετοχές που διατηρούν σε ΠΑΕ. Τόνισε παράλληλα ότι αν αυτό δεν συμβεί εντός διαστήματος 15 ημερών, μπορούν να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες με κρατική παρέμβαση.
Όπως δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης «μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει οι κατηγορούμενοι –αυτοί που έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα στο ακροατήριο– να σταματήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό κι εφόσον μιλάμε για ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες να μεταβιβάσουν και το μετοχικό τους μερίδιο. Κι εφόσον αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, μπορεί να γίνει με διεξοδική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Δική μας, δηλαδή, κρατική παρέμβαση. Με βάση τον αθλητικό νόμο 2725, όπως ισχύει και στο καταστατικό».