Μείζον θέμα τάξης:Περιπλέκεται το αλαλούμ με το συμβόλαιο της Χρ. Γιωρκάτζη

Το θέμα δεν θεωρείται λήξαν  για την Επ.Θεσμών

Το αλαλούμ με το συμβόλαιο της διοικήτριας της Κεντεικής Τράπεζας  όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε σήμερα  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αλλά περιπλέχτηκε με νέες δηλώσεις και αναφορές που ανατρέπουν και συγκρούονται με τις προηγούμενες  δικαιολογίες που πρόβαλλε η κα Γιωρκάτζη.ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÈÅÓÌÙÍ - ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁ ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇ

Σήμερα  η κα.Γιωρκάτζη κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών τα δύο σημειώματα, όπως ειπε, με τα οποία ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαφοροποίηση των όρων εργασίας της, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους Διοικητές.Ωστόσο το Προεδρικό, διά του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παναγιώτη Αντωνίου, δηλώνει ότι τα σημειώματα αυτά δεν έχουν εντοπιστεί αρχειοθετημένα, ως είθισται, ενδεχομένως διότι δεν αποτελούσαν επίσημο έγγραφο.

Τα συμβόλαια δεν περιλαμβάνουν τη διάταξη για τη σύγκρουση συμφερόντων που περιείχαν τα συμβόλαια του προκατόχων της, Αθανάσιου Ορφανίδη και Πανίκου Δημητριάδη.

Η ίδια η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ισχυρίστηε  ότι το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων δεν περιλαμβάνεται στο νόμο της ΚΤΚ, προσθέτοντας δε ότι ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων είναι «δύο διαφορετικές έννοιες». Είπε ακόμη ότι το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων προβλέπεται στο άρθρο 42 του Περί Γενικών Αρχών Διοικητικού Δικαίου Νόμο.

Ισχυρίστηκε  ότι «αυτή η σύγκρουση συμφέροντος μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε. Εξού είτε ο Γενικός Εισαγγελέας, είτε εγώ είτε ο οποιοσδήποτε από διάφορες θέσεις τις οποίες βρέθηκα έτυχε να εξαιρεθώ επειδή σε μια διαδικασία προαγωγών συμμετέχει πρόσωπο δικό μου. Δεν μπορεί εκ των προτέρων να προκαταλαμβάνεις ότι θα υπάρξει σύγκρουση συμφέροντος», είπε.

Με αυτή την αναφορά συμφώνησε και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος είπε ότι το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων δεν είναι θέμα ρήτρας ενός συμβολαίου, αλλά υπάρχουν γενικότεροι κανόνες. Έφερε ως παράδειγμα τους Δικαστές που δεν έχουν συμβόλαια έχουν ούτε πρόνοιες για σύγκρουση συμφερόντων.

Για τα σημειώματα που στάληκαν στο Προεδρικό, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι αυτά είχαν σταλεί στις 8 Απριλίου και είχαν συνταχθεί όταν βρισκόταν ακόμη στη θέση της Γενικής Ελέγκτριας. Προέτρεψε όσους αμφισβητούν τη γνησιότητα των σημειωμάτων, να ψάξουν στον υπολογιστή της γραμματέας του νυν Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

«Πρόκειται για δύο ανεπίσημα σημειώματα της ίδιας ημερομηνίας, 8 Απριλίου. Όταν ο αποστολέας στέλλει κάτι δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος να πει ότι το παρέλαβε ο Πρόεδρος. Είναι πεντακάθαρο το τι λέει το κάθε σημείωμα και που ειρήσθω εν παρόδω στο καθένα από αυτά έχει επισυνημμένο το περί ου ο λόγος συμβόλαιο», είπε.

Τα σημειώματα, όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παναγιώτης Αντωνίου, δεν αρχειοθετήθηκαν διότι δεν περιλήφθηκαν στην επίσημη αλληλογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αν τα σημειώματα δεν ήρθαν επίσημα, αυτά δεν καταγράφονται και δεν αρχειοθετούνται. Πιστεύω αυτό συνέβη», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «εξ όσων γνωρίζω ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε ένα συμβόλαιο».

Χθες έστειλε  επιστολή  στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την οποία αποποιείταιτις έξτρα αυξήσεις 

Σε σχέση με τη μισθοδοσία της, η κ. Γιωρκάτζη είπε  ότι απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία δηλώνει ότι αποποιείται των αυξήσεων που περιελήφθησαν ( σ.σ. που η ίδια πρόσθεσε αυθαίρετα) στο συμβόλαιό της.

Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι ο μισθός της κ. Γιωρκάτζη είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο μισθό του προκατόχου της, αφού στο μισθό του Πανίκου Δημητριάδη δεν είχαν περιληφθεί οι αποκοπές των μισθών, η αποκοπή του 6,8% για το ταμείου συντάξεων και άλλες αποκοπές για το ταμείο χήρων και ορφανών, τα οποία του είχαν αφαιρεθεί από το εφάπαξ του.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πάντως πως δεν μπορεί ένας αξιωματούχος να αποποιείται απολαβές που ορίζονται από το νόμο, με την κ. Γιωρκάτζη να δηλώνει ότι αν πρέπει να παίρνει τις αυξήσεις αυτές, τότε θα τις δώσει σε φιλανθρωπία.

Στο πρώτο σημείωμα αναφέρεται ότι το όλο θέμα έτυχε συζήτησης με τον Γενικό Εισαγγελέα, κάτι που σύμφωνα με τον Κώστα Κληρίδη, δεν θα έπρεπε να τύχει επίκλησης, διότι «επρόκειτο για μια φιλική συζήτηση».

Είπε ότι η περίληψη των προνοιών των όρων εργασίας που υπήρχαν στους προηγούμενους Διοικητές πλην του Αθανάσιου Ορφανίδη και του Πανίκου Δημητριάδη είναι θεμιτή. «Δεν είναι νομικός σύμβουλος ούτε της ΚΤΚ ούτε της κ. Γιωρκάτζη και δεν ανέμενα να γίνει επίκληση σε οποιοδήποτε σημείωμα εν πάση περιπτώσει».

Κ.Κληρίδης:Ρευστό  το θέμα  για διορισμό ποινικού ανακριτή

Απαντώντας σε παραινέσεις του κ. Περδίκη για ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή για διορισμό ποινικού ανακριτή, αφού ακόμη συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων. «Δεν είναι το πιο συνετό πράγμα ο Γενικός Εισαγγελέας να διόριζε από την πρώτη ημέρα ένα ποινικό ανακριτή να μπαίνει στο Προεδρικό και να ζητά κατάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε από κρατικό αξιωματούχο. Η κατάσταση είναι ρευστή, συλλέγονται συνεχώς στοιχεία, θα τα συλλέξουμε με νηφαλιότητα», είπε.

«Εάν στο τέλος της ημέρας δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, εγείρονται κάποια θέματα και υπάρχει σύγκρουση εκδοχών και λοιπά, τότε θα εξεταστεί ποια είναι η σωστή διαδικασία και θα σας ενημερώσω», είπε.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για προηγούμενη αναφορά της ότι η ίδια δεν εξαγοράζεται, η κ. Γιωρκάτζη επέμεινε στη θέση ότι υπάρχουν τεράστια συμφέροντα στο τραπεζικό σύστημα, για να διευκρινίσει ωστόσο ότι δεν προέβη σε συγκεκριμένη καταγγελία.

«Δεν είναι συγκεκριμένη καταγγελία, τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που προσπαθούν μέσω δημοσιευμάτων ή μέσω μηνυμάτων να αναφερθούν…». Η ίδια διευκρίνισε πως δεν έλαβε απειλητικά sms, προσθέτοντας ότι εάν έχει στοιχεία δεν πρόκειται να τα καταθέσει στην Επιτροπή.

Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι η αναφορά της περί εξαγοράς της έγινε «προληπτικά», όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Φειδίας Σαρίκας δήλωσε ότι σε επόμενη συνεδρία θα κληθεί ο πρώην συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρεται να χειρίστηκε το όλο θέμα του συμβολαίου. Είπε δε ότι η παρουσία του κ. Δρουσιώτη θα απαντήσει στα ερωτήματα για το ποιος παρέλαβε τα σημειώματα, αν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το ποιος έκανε το νομοτεχνικό έλεγχο του συμβολαίου.

«Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν σε επόμενη συνεδρία στην παρουσία και του κ. Δρουσιώτη ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι σε κανένα από τα δύο σημειώματα γίνεται αντιληπτό το τι έχει αλλάξει, προσθέτοντας ότι απλά αναφέρουν ότι έγινε κάποια νομοτεχνική επεξεργασία ούτως ώστε το συμβόλαιό της να συνδεθεί με το νόμο της ΚΤΚ.

Σημείωσε τέλος ότι ο ΔΗΣΥ επεξεργάζεται αλλαγή στη νομοθεσία σε σχέση με το νόμο περί ασυμβίβαστου αλλά και στο νόμο περί ΚΤΚ.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι κακώς η κ. Γιωρκάτζη διεκδίκησε και έλαβε τη διαφοροποίηση των προνοιών για το ασυμβίβαστο και κακώς δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Κακώς το Προεδρικό κοροϊδεύει τη Βουλή. Όλα αυτά δυστυχώς να παρατηρήσουμε ότι δεν περιποιούν τιμή στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαδικασίες που κινούνται στη ζώνη του γκρίζου οι οποίες χύνουν νερό στο μύλο της απαξίωσης», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η όλη υπόθεση «περιπλέκεται μέρα με την ημέρα».

«Όμως, μείζον ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και από το γεγονός ότι η κ. Γιωρκάτζη φέρεται να είχε ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα γι’ αυτό το συμβόλαιο και την αλλαγή του και ο κ. Γενικός Εισαγγελέας άλλα είχε πει στην Επιτροπή Θεσμών. Ότι (δηλαδή) δεν είχε ελέγξει αυτό το συμβόλαιο», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέμεινε στα περί σύγκρουσης συμφερόντων και παρατήρησε: «δύο χρόνια μετά το κούρεμα καμία ποινική υπόθεση δεν έχει καταχωρηθεί σε οποιονδήποτε δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον του κ. Βγενόπουλου. Καμία έρευνα δεν έχει διεξαχθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για τη Λαϊκή Τράπεζα, σε αντίθεση με το τι έγινε για την Τράπεζα Κύπρου».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν προσκεκλημένοι στην Επιτροπή Θεσμών «είναι τέτοιες που αυξάνουν τις ανησυχίες μας όσον αφορά το τι έγινε με το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη αλλά ακόμα περισσότερο αυξάνουν τις δικές μου ανησυχίες για την απόδοση δικαιοσύνης».

Τέλος, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι ούτε αυτή η συνεδρία απάντησε τα αναπάντητα ερωτήματα, ενώ στάθηκε στην απόσυρση των καταγγελιών Γιωρκάτζη για προσπάθεια επηρεασμού της από οικονομικά συμφέροντα.

«Εκεί ίσως βρίσκεται η πέτρα του σκανδάλου, σε ένα υποχθόνιο σκοτεινό πόλεμο συμφερόντων για τον οποίο πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε. Λυπούμαστε που η κ. Γιωρκάζτη δεν έχει το θάρρος να αποκαλύψει όλα αυτά», κατέληξε.

Δεν αναφέρεται πουθενά η σύγκρουση συμφερόντων

Ο πρόεδρος της Επ.Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος κληθείς  να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω  από το θέμα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζα ανέφερε;

«Η υπόθεση Γιωρκάτζη ή το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη είναι μία υπόθεση, η οποία περιπλέκεται μέρα με την ημέρα. Γιατί, όπως αποκαλύπτεται σήμερα στον ημερήσιο Τύπο, υπήρχε σημείωμα της κ. Γιωρκάτζη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πλην, όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε αυτό το σημείωμα δεν αναφέρεται πουθενά η σύγκρουση συμφερόντων της κόρης της κ. Γιωρκάτζη ή της ίδιας της Διοικητού. Και είναι προφανές ότι εξακολουθεί να υφίσταται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Όμως, μείζον ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και από το γεγονός ότι η κ. Γιωρκάτζη, φέρεται να είχε ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα γι’ αυτό το συμβόλαιο και την αλλαγή του και ο κ. Γενικός Εισαγγελέας, άλλα είχε πει στην Επιτροπή Θεσμών. Ότι (δηλαδή) δεν είχε ελέγξει αυτό το συμβόλαιο.»Κληθείς  να σχολιάσει τη δήλωση Κ. Κληρίδη ο οποίος εξέφρασε λύπη, διότι η κ. Γιωρκάτζη επικαλέστηκε το όνομα του στα σημειώματα της  και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επικαλέστηκε και το όνομα του για δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα το πρωί, λέγοντας ότι εκείνο που είχε πει ήταν ότι «δεν τέθηκαν ενώπιον μου τα συμβόλαια, όχι ότι δεν συζήτησα τη συγκεκριμένη παράγραφο», ο Ν.Παπαδόπουλος  είπε:

«Φυσικά είναι δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να λυπάται για δηλώσεις της κ. Γιωρκάτζη, όμως, εμένα δεν είναι αυτό που με απασχολεί.
Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιο. Και φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί για αλλαγή επί του συμβολαίου. Εάν μπορώ να μιλήσω και υπό την ιδιότητα του δικηγόρου, δεν αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει φιλική συζήτηση επί κειμένου ενός συμβολαίου. Είτε το διαβάζεις το συμβόλαιο και δίνεις μία συμβουλή, είτε δεν το διαβάζεις.
Αλλά, επαναλαμβάνω, το μείζον ζήτημα είναι το εξής: Ενημέρωσε η κ. Γιωρκάτζη για την ύπαρξη της σύγκρουσης συμφερόντων που υπήρχε, λόγω του ότι η κόρη της ήταν δικηγόρος του κ. Βγενόπουλου; Εκεί είναι το σημαντικό σημείο και με όλο το σεβασμό αυτή η υπόθεση προσλαμβάνει διαστάσεις για έναν ακόμη λόγο.Ότι δύο χρόνια μετά το «κούρεμα» καμία ποινική υπόθεση δεν έχει καταχωρηθεί σε οποιονδήποτε δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον του κ. Βγενόπουλου. Καμία έρευνα δεν έχει διεξαχθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για τη Λαϊκή Τράπεζα, σε αντίθεση με το τί έγινε για την Τράπεζα Κύπρου.
Επομένως, όταν εγείρονται ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, που αυτά τα συμφέροντα αφορούν τον κ. Βγενόπουλο, οφείλουμε ως πολίτες αυτού του κράτους να ρωτήσουμε κατά πόσον αυτές οι πληροφορίες, αυτές οι αποκαλύψεις πλήττουν τους θεσμούς και την αξιοπιστία τους.
Δύο χρόνια μετά, δεν έχουμε δει διώξεις, αλλά συζητούμε για σύγκρουση συμφερόντων»είπε .Ερωτηθείς  αν  η διασύνδεση της κ. Γιωρκάτζη με τη θυγατέρα της, η οποία εργάζεται στο νομικό γραφείο, που εκπροσωπεί τον κ. Βγενόπολο, συνδέεται με το ότι δεν υπήρξαν έρευνες, ούτε ποινική υπόθεση εναντίον του κ. Βγενόπουλου, υπέδειξε  ότι «όταν ν θα τελειώσουμε με τη σύγκρουση των συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζη με τον κ. Βγενόπουλο, θέλω να μου εξηγήσουν οι αρμόδιοι θεσμοί, γιατί δύο χρόνια μετά από το «κούρεμα» δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί καμία ποινική υπόθεση σε δικαστήριο εναντίον του κ. Βγενόπουλου, δεν έχει καμία έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα για τη Λαϊκή Τράπεζα, σε αντίθεση με το τι έγινε με την Τράπεζα Κύπρου.Όταν μας απαντήσουν αυτά τα ερωτήματα, τότε θα δούμε κατά πόσον οι απαντήσεις τους διασυνδέονται και με την σύγκρουση συμφερόντων.»Στο σμελιο αυτο τόνισε ως « η Πολιτεία δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Οι ιδιώτες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και οι ιδιώτες έχουν πάρει τον κ. Βγενόπουλο στα Δικαστήρια. Το κράτος μας όχι.»Τόνισε τέλος  πως «καμιά ποινική υπόθεση δεν έχει καταχωρηθεί εναντίον του κ. Βγενόπουλου, καμία απολύτως έρευνα δεν έχει διεξαχθεί από την Κεντρική Τράπεζα για τη Λαϊκή Τράπεζα. Επομένως, θέλουμε απαντήσεις γιατί δύο χρόνια μετά, δεν έχουν γίνει έρευνες, και δεν έχει καταχωρηθεί καμία υπόθεση.»

 

Η Γιωρκάτζη για τον ELA

Στο μεταξύ  μετά τον καταιγισμό των επικρίσεων  η κα. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη  υποστήριξε  πως η ίδια δεν δήλωσε ποτέ ότι δεν θα πρέπει να γίνει έρευνα για το ύψος της έκτακτης ρευστότητας (ELA) που έλαβε η Λαϊκή Τράπεζα.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε λύπη διότι της αποδόθηκε η φράση ότι «δεν θα πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε», εξηγώντας πως με αυτό υπονοούσε ότι δεν θα έπρεπε να βγαίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για αυτό το κρίσιμο θέμα.

«Ποτέ δεν είπα για τον ELA ότι δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε έρευνα. Στην κλειστή συνεδρία της Βουλής χρησιμοποίησα μια λέξη που δεν θα τη χρησιμοποιούσαν ενώπιον των Μέσων ότι αυτομαστιγωνόμαστε. Είπα ότι με αυτή τη φράση μπορεί να δημιουργηθούν νομικά προβλήματα από τις αναφορές που γίνονταν και γι` αυτό είπα να μην δημοσιοποιούνται αυτά (τα στοιχεία για τον ΕLA)».

Είπε ότι η ίδια, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρεί ότι δεν πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία για τον ELA.

«Κάθε 15 μέρες ανανεώνεται ο ΕLA και γνωρίζω πάρα πολύ καλά το τι σημαίνει και η τεράστια ευθύνη της ΚΤΚ να στέκεται ενώπιον της ΕΚΤ και να στηρίζει την ανάγκη και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται, τα ξέρω πάρα πολύ καλά και τα ξέρω από την άσχημη τους πλευρά», κατέληξε.