Μαλλιά κουβάρια στις Κυπριακές Αερογραμμές!

 

*Αναλαμβάνει δράση ο Χάρης Γεωργιάδης, όμως η απαρτία στη σημερινή συνεδρία του Δ.Σ. εξακολουθεί να είναι αμφίβολη με όλα τα συνεπακόλουθα

*Κρίσιμη η σημερινή μέρα

 

Μαλιά κουβάρια είναι οι σχέσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές ενώ σήμερα προγραμματίζεται κρίσιμη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Κυπριακές_Αερογραμμές71Ωστόσο ενδέχεται και πάλι να μην υπάρξει απαρτία, εφόσον οι λόγοι που κρατούν την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. μακριά εξακολουθούν να υφίστανται. Αυτή η εξέλιξη είναι δυνατόν να αποβεί μοιραία για την Εταιρία καθότι θα δοθεί το μήνυμα ότι ο οργανισμός βαράει διάλυση με όλα τα τραγικά επακόλουθα. Εκτόνωση της κατάστασης θα επιχειρήσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει παραλάβει το τελευταίο σχέδιο διάσωσης από τον πρόεδρο της Ετιαρείας κ. Μάκη Κωνσταντινίδη την περασμένη Παρασκευή και άκουσε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετωπίζει. Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο κ. Κωνσταντινίδης έχει θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του Υπουργού, όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή, δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα περιπλέξει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση.newego_LARGE_t_1101_54214515

Προς τα πέντε μέλη του Δ.Σ που επικαλούνται κώλυμα και δεν   προσέρχονται σε συνεδρία του Δ.Σ. γίνονταν χθες και ενδεχομένως να συνεχιστούν και την Τρίτη προσπάθειες για να πειστούν να προσέλθουν στα κεντρικά γραφεία ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση συνεδρίας. Ωστόσο φαίνεται πως δύσκολα θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, την ίδια ώρα που στο Προεδρικό γίνονται σκέψεις να υποχρεωθούν σε παραίτηση και να αντικατασταθούν με άλλους.    Την ίδια ώρα ο τέως πρόεδρος των ΚΑ κ. Τώνης Αντωνίου αναζητεί ρόλο στις εξελίξεις και στρέφει τα πυρά του κατά του Μάκη Κωνσταντινίδη, σε μια προσπάθεια να ηρωοποιηθεί στα μάτια της κοινής γνώμης , αποδίδοντας αλλότρια κίνητρα στις κινήσεις του νέου προέδρου του Δ.Σ. των ΚΑ, ο οποίος μόλις δυομισι μήνες βρσκεται στο πηδάλιο. Πάντως περάν από το διχασμένο Δ.Σ. και τις κακές σχέσεις μεταξύ πλειοψηφίας μελών και μειοψηφίας, πολύ άσχημες είναι και οι σχέσεις μεταξύ ανώτερων διευθυντικών στελεχών και πιλότων.

Στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίας του Δ.Σ. βρίσκεται το σχέδιο διάσωσης των ΚΑ , το οποίο ως γνωστόν προβλέπει  τη μείωση του στόλου στα τρία αεροπλάνα και την δραματική μείωση του προσωπικού καθώς και των απολαβών των πιλότων στο μισό σε σύγκριση με ότι παίρνουν σήμερα και 15% μείωση για το υπόλοιπο προσωπικό. Επίσης θα συζητηθεί η απαίτηση για προσδιορισμό τιμής και πώληση στην κυβέρνηση των εμπορικών επωνυμιών, του ονόματος και του εμβλήματος της Εταιρείας. Οπως πρώτη έχει αποκαλύψει η E-shocknews.com  οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων έχουν πολύ πιεστικά απαιτήσει από τις Κυπριακές Αερογραμμές την  άμεση πώληση του ονόματος,   των εμπορικών επωνυμιών και του εμβλήματος με το αγρινό     και την αγορά τους από την ίδια την κυβέρνηση. Η ολοκλήρωση αυτής της πράξης με την αγορά των εμπορικών επωνυμιών έναντι τιμήματος που θα καθοριστεί,   κρίνεται ως αναγκαία στην όλη διαδικασία ξεπουλήματος που έχει τροχοδρομηθεί. Κι αυτό γιατί μόλις ανακοινωθεί η απόφαση της Ε.Ε. που αναμένεται να είναι καταδικαστική για την Εταιρεία, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα βρίσκονται στα χέρια της Κυβέρνησης για να μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί και να τα μεταβιβάσει, είτε υπενοικιάσει σε τρίτους ενδιαφερόμενους.

Ενα τρίτο καυτό θέμα που ανησυχεί πολύ το προσωπικό, είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο θα συζητηθεί αφορά την υφιστάμενη εκκρεμότητα για το θέμα του Ταμείου Προνοίας που είναι ελλειμματικό κατά €14 εκ.  Ανάμεσα στο προσωπικό το οποίο κρατείται στο σκοτάδι επικρατεί πρωτοφανής αναβρασμός, που κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί.

Πάντως παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει αναλάβει να πάρει εντελώς στα χέρια του, το θέμα των ΚΑ , ενεργώντας ως ιδιοκτήτης είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι σκόπελοι και κυρίως αν θα υπάρξει απαρτία. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις δεδομένου ότι   ξένοι και ντόπιοι συνεργάτες ή πιστωτές των ΚΑ παρακολουθούν την κατάσταση και ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσουν, με δεδομέενη την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζεται.

Στο μεταξύ  ο τέως προέδρος των ΚΑ κ. Τώνης Αντωνίου εξέδωσε ανακοίνωση για να επικρίνει τον νυν Πρόεδρο των ΚΑ, Μάκη Κωνσταντινίδη, ότι «είτε λόγω άγνοιας, είτε σκόπιμα, να παραπλανεί για ιδιαίτερα σοβαρά θέματα».