Τα είπαν Τσίπρας Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα μπορέσει να διαδραματίσει κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο στις συνομιλίες για το ζήτημα του χρέους, εξέφρασε ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη διάρκεια μιας ώρας συνάντησής του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου. Στα είκοσι πρώτα λεπτά της συνάντησης, Τσίπρας και Λαγκάρντ τα είπαν κατ’ ιδίαν.imagew-3.aspx

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό της μομέντουμ και θα προσφέρει μία περίοδο ‘καθαρού αέρα’ στη διάρκεια της οποία όλα τα μέρη μπορούν στις συνομιλίες γύρω από τις παραμέτρους της ελάφρυνσης χρέους να θέσουν τους όρους για μια επιτυχή κι βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και βασικά θέματα που ακολουθούν.

«Έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον ίδιο και στον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Είχαμε μια άριστη και παραγωγική συνάντηση», ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου.

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα το ΔΝΤ ενέκρινε επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας.
«Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Ο Πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου”, κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας είπε πως μετά από αρκετά χρόνια οικονομικού τέλματος η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, με τους κινδύνους και την αβεβαιότητα να υποχωρούν.

«Η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος. Πράγματι, ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 2017, που είναι περίπου 2%, δεν έχει συμβεί από το 2007 και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Υπάρχει υπέρβαση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για τρία συνεχόμενα έτη και τα δημόσια οικονομικά είναι εκ νέου σε βιώσιμη πορεία», είπε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς και τώρα υπάρχει μια ορατή, αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση.

«Συμφωνήσαμε με την Κριστίν (Λαγκάρντ) ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί η επικείμενη τρίτη  αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Όλοι γνωρίζουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι είχαμε καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών μεταξύ των θεσμών, αλλά τώρα πιστεύω ότι ξεπεράσαμε αυτές τις διαφωνίες και όλοι θέλουν να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», σημείωσε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε θετική αναφορά από την κ. Λαγκάρντ στις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Επισημάνθηκε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα.

Επιβεβαιώθηκε ως κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ θετικό δρόμο.