Ὁλκάς : Eξερευνώντας μεσαιωνικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα

ec651b1fa40d674d3cd7fb67f5ff918f Το έργο ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, το οποίο αποτέλεσε επικεφαλής εταίρο στο έργο «Ολκάς.Μεσαιωνικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα», που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία οκτώ φορέων (μουσεία, επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια και ινστιτούτα) από έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία και Τουρκία). Το ντοκυμανταίρ είναι ένα οδοιπορικό που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας τις ακτὲς της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη ενσωματώνοντας κινηματογραφικές λήψεις των σημαντικότερων αρχαιολογικών θέσεων, μνημείων και αξιοθέατων που σώζονται στα 45 λιμάνια της περιοχής. Σε όλα τα παράγωγα του έργου (εκδόσεις, ντοκιμανταίρ, έκθεση) προβάλλεται εκτενώς ο αρχαιοελληνικός και βυζαντινός πολιτισμός και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά μεσαιωνικά λιμάνια του Βορείου Αιγαίου.

Στόχος των διοργανωτών είναι να παρουσιάσουν στην Κύπρο το ντοκιμανταίρ και να προχωρήσουν σε φωτογραφική έκθεση, εμπλουτισμένη με τα λιμάνια του Ανατολικού Αιγαίου και της Κύπρου με την ενεργό συμμετοχή των πρεσβειών των χωρών που εμπλέκονται (Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας και Γεωργίας).

Ο Δήμος Λευκωσίας έχει θέσει υπό την αιγίδα του την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στο θέατρο «Παλλάς» τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 στις 19.00 και υπολογίζουμε ότι η προβολή θα αποτελέσει μια πρώτη προκαταρκτική δράση στο πλαίσιο της προγραμματιζόμενης έκθεσης.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.