Ο Στ.Μαλάς ζήτησε να παρουσιαστεί ενώπιον της Κ.Ε.Οικολόγων

 

Εισήγηση προς το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών imagesνα προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής ώστε δια ζώσης να εκφράσει τις απόψεις του, ζήτησε σήμερα από τον Γιώργο Περδίκη ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία, Σταύρος Μαλάς, τον οποίο στηρίζει, μέχρι στιγμής, το ΑΚΕΛ.

Μετά από μεταξύ τους συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων, ο Πρόεδρός του, Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η υποψηφιότητα του κ. Μαλά “θα μας απασχολήσει αφού είμαστε σε μια ανοικτή διαδικασία Πολιτών για την απόφασή μας για τις προεδρικές εκλογές, η οποία θα παρθεί στα πλαίσια μιας Παγκύπριας Συνδιάσκεψης στις 15 Οκτωβρίου”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά σημεία στα οποία νιώθω προσωπικά ότι οι θέσεις μας συγκλίνουν, πλησιάζουν, και υπάρχει όπως είναι φυσικό και διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα και όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη στη συνέχεια και στη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την τοποθέτησή μας στις Προεδρικές Εκλογές».

Πρόσθεσε ότι «έκανε μια πρόταση ο κ. Μαλάς, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η πρόταση για να υλοποιηθεί και να υιοθετηθεί πρέπει να αποφασίσει το αρμόδιο όργανο που είναι η Πολιτική Επιτροπή και βεβαίως εννοείται ότι μιλούμε για έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής αφού μέχρι την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη δεν υπάρχει τέτοια συνεδρίαση».

«Θα μελετήσουμε την εισήγηση του κ. Μαλά και θα αποφασίσουμε κανονικότητα μέσα από τα συλλογικά όργανα», είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να σκάψουμε μια τεράστια και βαθιά τάφρο, ένα αυλάκι, με κροκόδειλους και να μην μπορούμε να επικοινωνούμε με τον κ. Σταύρο Μαλά ως πολιτικός με κάποια ιστορία αλλά και με τον κόσμο της Αριστεράς όπως δεν θέλουμε να υψώσουμε τείχη και να περιχαρακωθούμε όποια κι εάν είναι η τελική μας επιλογή για στήριξη στις Προεδρικές Εκλογές».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μαλάς χαρακτήρισε τη συζήτηση με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων «πάρα πολύ παραγωγική και εφ’ όλης της ύλης μέσα από την οποία διαπιστώθηκε ότι με το Κίνημα Οικολόγων μας ενώνουν πολλά».

Όπως είπε ο κ. Μαλάς, «μιλήσαμε για το όραμά μας για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας», εκφράζοντας την τοποθέτησή μας «ότι είμαστε σε μια κομβική χρονική στιγμή που όλοι πρέπει να μιλούμε για οικονομία η οποία έχει βάθος, έχει εύρος, έχει διάρκεια».

«Δεν μας εκφράζουν πολιτικές, οι οποίες δημιουργούν συγκυριακή ανάπτυξη και χαίρομαι διότι οι φίλοι εδώ στο Κίνημα Οικολόγων συμμερίζονται αυτή την άποψη», είπε ο κ. Μαλάς και πρόσθεσε ότι «προβληματιστήκαμε και όσον αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, και στον πρωτογενή τομέα που έχει ιδιαίτερες διαδικασίες, και στον δευτερογενή τομέα και βέβαια στον τομέα των υπηρεσιών».

Ο κ. Μαλάς είπε ότι «για να είμαστε όμως μια χώρα η οποία μπορεί να οδηγηθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, επισημάναμε και οι δύο, ότι η χώρα μας πρέπει να έχει μια εικόνα αξιοπιστίας διότι δεν μπορεί για παράδειγμα να καταστρατηγούνται οι αρχές της χρηστής διοίκησης και οι θεσμοί να μην γίνονται απολύτως σεβαστοί».

Χαιρέτισε εξάλλου, «την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων για την οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάτι το οποίο μας εκφράζει απόλυτα και εμείς θα καταθέσουμε πρόταση για τη διαφανή επιλογή ατόμων που θα στελεχώνουν την Κεντρική Τράπεζα ένα θεσμό που θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό για να δώσουμε την αξιοπιστία στη χώρα μας».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μαλάς, είπε ότι  «η ώρα της αλήθειας έχει σημάνει προ πολλού και πρέπει να μιλάμε στον κόσμο με απόλυτη ειλικρίνεια και έχοντας ενώπιόν μας τα δεδομένα» για να προσθέσει ότι «η αντιπαράθεση και οι αντιπροτάσεις οι οποίες δεν έχουν περιεχόμενο που να μας οδηγούν σε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, δεν μπορούν να αποτελούν επιλογή για μας».

«Ξεκαθάρισα στους φίλους του Κινήματος Οικολόγων ότι εμείς είμαστε υπέρ μιας λύσης μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ», είπε ο κ. Μαλάς σημειώνοντας «πως θεωρούμε ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος πρέπει να την απαλλάσσει και από στρατούς κατοχής και από επεμβατικά δικαιώματα και αυτό είναι για μας  μια δέσμευση την οποία θα υλοποιήσουμε εάν ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του».

Ζήτησε, τέλος, «να μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστούμε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων για να εκφράσουμε τις απόψεις μας δια ζώσης και να έχουμε ένα πιο εκτεταμένο και παραγωγικό διάλογο για να μπορέσει και το Κίνημα να πάρει την τελική του απόφαση».