Μάρτιν Σουλτς: «Χάσαμε τις εκλογές…»

Αντιπρόεδρος SPD: Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν θα συμμετάσχουν σε Κυβέρνηση συνασπισμού

Ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, με δήλωση του εξέφρασε την απογοήτευση του για τα χαμηλά ποσοστά (20%) που, σύμφωνα με τα exit polls, πέτυχε το κόμμα του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χάσαμε τις εκλογές».imagew-2.aspx

Καθόλου ικανοποιητικά δεν εμφανίζονται τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς στις γερμανικές εκλογές, που σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε πριν από λίγο (19.00 ώρα Κύπρου) το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, βρίσκεται μεν στη δεύτερη θέση, αλλά με ένα πενιχρό 20%.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Μανουέλα Σβέζιχ, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το κόμμα, που δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά «θα περάσουμε στην αντιπολίτευση».

Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακή εμφανίζεται η άνοδος της ακροδεξιάς, του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», καθώς με ποσοστό 13,5% φαίνεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ένα ποσοστό που εάν τελικά επιβεβαιωθεί μετά την καταμέτρηση των ψήφων θα προκαλέσει τριγμούς και αλλαγές στη πολιτική ζωή της χώρας.

Να σημειωθεί επίσης πως ως εναλλακτική συνεργασία για το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ –τους Χριστιανοδημοκράτες που βρίσκονται στην πρώτη θέση- εμφανίζεται η δυνατότητα συνασπισμού τριών κομμάτων, μαζί με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, συνδυασμός γνωστός στη Γερμανία και ως «Τζαμάικα», καθώς τα χρώματα των τριών κομμάτων παραπέμπουν στην σημαία της χώρας.