K.Μαυρίδης:Επέκταση του θεσμού, αντί για μείωση του κατώτατου μισθού

Πανευρωπαϊκή πολιτική για κατωτατο μισθό

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για υψηλό κατώτατο μισθό στην Κύπρο, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης IMG_7198υπογραμμίζει   ότι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και ιδιαίτερα όσων διαβιούν υπό αντίξοες συνθήκες στην καθημερινότητα, είναι κεντρικός άξονας της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του Νικόλα Παπαδόπουλου. Προς αυτό το σκοπό, ξεκαθαρίζει  ότι:

  • Οποιαδήποτε σκέψη για μείωση του κατώτατου μισθού, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Ο κατώτατος μισθός επιβάλλεται να προσαρμόζεται στις συνθήκες που βρίσκεται η Κύπρος για νομοθετική προστασία απροστάτευτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Δεν αναμένουμε να συμμερίζεται τις απόψεις μας η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος Υπουργός, αλλά θέση μας είναι ότι η βελτίωση της οικονομίας πρέπει να ωφελεί κατ’ ανάλογο τρόπον και τους πλέον χαμηλά αμειβόμενους οι οποίοι εργάζονται χωρίς προστασία.

 

  • Εφαρμογή της νομοθεσίας με συμμόρφωση: Το φαινόμενο εργοδότησης εργαζομένων με μισθό χαμηλότερο του κατώτατου φανερώνει το κενό στην συμμόρφωση προς την νομοθεσία και όχι την ανάγκη για μείωση του κατώτατου μισθού.

 

  • Επέκταση του θεσμού: Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τον θεσμό επεκτείνοντας την προστασία του ελάχιστου/κατώτατου μισθού και σε άλλες ομάδες απροστάτευτων εργαζομένων.

 

  • Πανευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα του κατώτατου μισθού: Το Δημοκρατικό Κόμμα, στηρίζει ενεργά την διαμόρφωση πανευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα του κατώτατου μισθού όπου υπερψηφίστηκε συντριπτικά η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί τα Κράτη Μέλη να θεσπίσουν πανεθνικό κατώτατο μισθό. Η Κύπρος ανήκει στα 5 από τα 28 κράτη μέλη που δεν έχουν πανεθνικό κατώτατο μισθό.

 

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, καταλήγει ο Κ.Μαυρίδης , βρίσκονται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαμόρφωση κοινής πανευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα του κατώτατου μισθού. Καθώς λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η ευρωπαϊκή συναντίληψη, η Κυβέρνηση στην Κύπρο σκέφτεται προς την αντίθετη κατεύθυνση προς την οποία κινείται η ΕΕ.