Πυρ ομαδόν αντιπολίτευσης για τις προτάσεις του Προέδρου στο Κραν Μοντανά

Με εξαίρεση τις  ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ όλα τα κόμματα με ανακοινώσεις τους απ’ αφορμή τις αποκαλύψεις της εφ.Φιλελεύθερος γαι τις προτάσεις που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος τον καλούν να ενημερώσει το λαό και να πει την αλήθεια και όχι να περιφερονται αποσπασματικά και ανεξέλεγκτα έγγραφα προκαλώντας σύγχυση στο λαό.imagew-3.aspx

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας  του Ν.Παπαδόπουλου Χρυσης Παντελίδης δήλωσε πως ο κ. Αναστασιάδης φοβάται να πει την αλήθεια στο λαό , τονίζοντας πως με το σημερινό δημοσίευμα επιβεβαιώνονται οι επικίνδυνες υποχωρήσεις του Προέδρου.

Η δήλωση Χρ.Παντελίδη:

«Το σημερινό κύριο θέμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» αναδεικνύει για πολλοστή φορά την αποτυχία, την αναξιοπιστία και την προχειρότητα του κ. Αναστασιάδη στη διαχείριση του Κυπριακού.
Με ευθύνη του κ. Αναστασιάδη, κυκλοφορούν αποσπασματικά και ανεξέλεγκτα έγγραφα τα οποία αφορούν τις διαπραγματεύσεις, προκαλώντας σύγχυση στον κυπριακό λαό ο οποίος κρατείται στο σκοτάδι, όπως κρατούνται στο σκοτάδι και τα πολιτικά πρόσωπα που διαφωνούν με την αποτυχημένη πολιτική του.

Στο σημερινό δημοσίευμα, επιβεβαιώνονται οι επικίνδυνες υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα και την ίδια ώρα δημιουργούνται νέα ερωτήματα λόγω των πολλών ασαφειών αλλά και της αποσπασματικής δημοσιοποίησης.

  • Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κρατά το λαό στο σκοτάδι.
  • Καλούμε τον Αναστασιάδη να αντιληφθεί ότι Ελληνοκύπριοι δεν είναι μόνο ο κ. Άντρος Κυπριανού και οι 60 που επέλεξε να ενημερώνει κρυφά.
  • Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη επιτέλους να δώσει στα κόμματα όλα τα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.


Ο κ. Αναστασιάδης φοβάται να πει την αλήθεια στο λαό. Όμως, όσο φοβάται ο κ. Αναστασιάδης να πει στο λαό την αλήθεια, άλλο τόσο ο λαός φοβάται για τις επικίνδυνες υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη αλλά και για το τί άλλο προτίθεται να κάνει, στις συνθήκες συσκότισης και μυστικής διπλωματίας που επιβάλλει.» 

 

Δήλωση Γ.Γ.ΔΗΚΟ

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττα προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Εξ υπευθυνότητας του κ. Αναστασιάδη και για δικούς του λόγους και σκοπιμότητες, έχουμε φθάσει στο απαράδεκτο σημείο να κυκλοφορούν παντού έγγραφα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό και να έχουν στα χέρια τους διάφοροι αυτά τα έγγραφα, πλην του λαού και του Εθνικού Συμβουλίου.

Είναι φανερό ότι ο κ. Αναστασιάδης, με αυτές του τις ενέργειες αποσκοπεί να θολώσει τα νερά και στην ουσία να αποκρύψει από το λαό την πραγματικότητα: Ότι έχει προβεί σε τραγικές υποχωρήσεις, που θα καθιστούν την Κύπρο πολιτικό υποχείριο της Τουρκίας και θα επιτρέπουν την παρουσία τουρκικού στρατού εσαεί.

Απαιτούμε ξανά από τον κ. Αναστασιάδη να δώσει στο Εθνικό Συμβούλιο όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

•    Τις προτάσεις που υπόβαλε στην Ελβετία στις 5,6 και 7 Ιουλίου 2017.
•    Το έγγραφο Γκουτέρεζ για τον Μηχανισμό Εφαρμογής της λύσης.
•    Το τρίπτυχο με τις «συγκλίσεις – εκκρεμότητες».
•    Την επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς τα Ηνωμένα Έθνη και ξένους ηγέτες, μετά την διάσκεψη του Crans Montana.
•    Το «κοινό έγγραφο» Άιντε για την Ασφάλεια.

Ο λαός πρέπει να είναι ενήμερος για την πραγματική πολιτική του κ. Αναστασιάδη.

Και ειδικότερα, ενήμερος πρέπει να είναι ο προσφυγικός κόσμος, ο οποίος αποσπασματικά μαθαίνει ότι ο κ. Αναστασιάδης προτείνει όπως ακόμα και στις περιοχές που θα ανήκουν στο λεγόμενο Ελληνοκυπριακό κρατίδιο, οι εξαιρέσεις θα είναι τέτοιες, που στην ουσία θα αποκλείουν την επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο κ. Αναστασιάδης, είναι επιτέλους να πει όλη την αλήθεια στο λαό για την πολιτική του και για τις προτάσεις του

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της τονίζει:

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” επιβεβαιώνει τις επικίνδυνες υποχωρήσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο περιουσιακό, με τις προτάσεις που έχει καταθέσει αποδέχεται να παραχωρηθεί ο πρώτος λόγος στους χρήστες, ένας αριθμός από τους οποίους είναι οι παράνομοι σφετεριστές των κατεχομένων περιουσιών. Ταυτόχρονα, αποστερεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες το αναφαίρετο δικαίωμα της απόκτησης περιουσίας, νομιμοποιεί τους έποικους και τους παραχωρεί τον πρώτο λόγο στις περιουσίες .

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την επιπολαιότητα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα του Κυπριακού προβλήματος, καθώς:
δεν απαίτησε να υπάρχουν επίσημα έγγραφα σε μια κρίσιμη διάσκεψη για το κυπριακό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδειχθεί η τουρκική κακοπιστία,
ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει απόρρητα ορισμένα έγγραφα τα κοινοποιεί σε «φίλους» τάχατες για να περιορίσει την κριτική που του ασκούν για καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες,
την ίδια στιγμή τα συγκεκριμένα έγγραφα με εξαίρεση τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ αρνείται να τα παραχωρήσει στα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,
ενώ βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση με την τουρκική πολιτική για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία νέων δεδομένων να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις παθητικά και αμήχανά αδυνατώντας να προβεί σε ενέργειες ανακοπής και αποτροπής αυτών των εξελίξεων.
Όλα αυτά τεκμηριώνουν δύο στοιχεία:
Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας της τακτικής που ακολουθήσε εξού και η αμηχανία του. Μια αμηχανία που την βάφτισε «περίοδο περισυλλογής».
Ενδεχομένως σκόπιμα να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο γιατί οι απόψεις του όπως και στο παρελθόν διατυπωθήκαν  είναι για μια λύση χαλαρής συνομοσπονδίας και όχι για μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Με αυτή την ευκαιρία ζητούμε για ακόμη μια φορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας δοθούν:
τα έγγραφα που δόθηκαν και στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και στους υπόλοιπους,
το έγγραφο των συγκλίσεων,
την τελευταία επιστολή που του απέστειλε ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνγκερ, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν) απευθύνεται στον κ. Αναστασιάδη όχι ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ως εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Τέλος, σημειώνουμε πως ενώ επίκειται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έπρεπε να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για να ακούει τις απόψεις τους για να διαμορφώσει τις τελικές θέσεις που θα καταθέσει, αγνοεί το Εθνικό Συμβούλιο.

Ως ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι τώρα είναι η ώρα ο Πρόεδρος να καταθέσει αίτημα για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών περί πλήρους αποχώρησης των στρατευμάτων και των εποίκων, την επιστροφή της Αμμοχώστου κατά προτεραιότητα και τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Κίνημα Αλληλεγγύη

Στη δήλωση εκπροσώπου του Κινήματος Αλληλεγγύη τονίζονται τα πιο κάτω:

«Είναι υποχρέωση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώσει υπεύθυνα το λαό για τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά.
Είναι υποχρέωση του να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο των προτάσεων του, ασχέτως αν ισχυρίζεται ότι αυτές δεν ισχύουν επειδή δεν συγκατένευσε η τουρκική πλευρά.
Οι προτάσεις του αποτελούν επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο ίδιος δηλώνει ότι θα επανέλθει στις συνομιλίες μόλις κληθεί, ενώ ήδη σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού έχει διευθετηθεί συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στη Νέα Υόρκη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες στη βάση αυτού του εγγράφου.
Δεν μπορεί στην πλάτη του κυπριακού λαού να προβαίνει σε τόσο τρομακτικές υποχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ύπαρξη του.
Η πολιτική ηθική επιβάλλει να βγει επίσημα και να ενημερώσει τον κυπριακό λαό.
Από εκεί και πέρα ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει εάν θα στηρίξει τη δική του υποψηφιότητα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.»

Κίνημα Οικολόγων

Αναφορικά με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα και τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρόεδρος  του Κινήματο Οικολόγων δήλωσε:
«Όσον αφορά στο δημοσίευμα του Φιλελευθέρου για τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα, είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από τη σημερινή αποκάλυψη ότι αυτές οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη πρέπει να αποσυρθούν αμέσως και επισήμως. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει και στην Ελβετία τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην προχωρήσει  στην κατάθεση αυτών των προτάσεων  και σήμερα όπως και μετά από την Ελβετία έχουμε προτείνει ήδη να τις αποσύρει επισήμως με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και αυτό περιμένουμε να κάνει, να αποσύρει τις προτάσεις που αποτελούν ουσιαστικά την τελευταία μεγάλη υποχώρηση της Κυπριακής ηγεσίας απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Ως προς αυτόν, καταδικάζουμε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων με τις ΝAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αποτελεί ένα αντιπερισπασμό στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το θέμα και να ζητήσει καταδίκη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κλίμα είναι κατάλληλο για να πετύχουμε την επίσημη καταδίκη της Τουρκίας από την ηγεσία της Ε.Ε. και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»