Επαφές Δ. Συλλούρη στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ομάδας Ευρώπης Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας Nigel Farage και τον Συμπρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Syed Kamall είχε αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, ολοκληρώνοντας την πρώτη μέρα των επαφών του στη βελγική πρωτεύουσα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας.imagew-3.aspx

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Farage έκανε λόγο για μια εγκάρδια και φιλική συνάντηση ενώ αναφέρθηκε στις φιλικές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως είπε ο Βρετανός αξιωματούχος, υπήρξε κάποια ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών πριν από κάποια χρόνια, αλλά γενικά οι δύο χώρες διατηρούν μια καλή σχέση.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρχει μια βρετανική κοινότητα, ενώ μια μεγάλη κυπριακή κοινότητα ζει στο Λονδίνο.
Ο κ.   Farage είπε πως εξήγησε στον κ. Συλλούρη την άποψη του ότι η σημερινή Ευρώπη είναι η λάθος Ευρώπη και πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει, κατά την έκφραση του,  σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη και η μεταναστευτική κρίση καταστρέφουν την Ευρώπη .

Είπε ότι η Ευρώπη έχει μέλλον όχι όμως ως μια ένωση χωρών αλλά ως ένας συνεταιρισμός αποτελούμενος από έθνη κράτη. Είπε ότι μίλησαν για την κοινοπολιτεία, χαρακτηρίζοντας την ως μια συναρπαστική δομή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι χώρες από όλο τον κόσμο θέλουν σήμερα να ενταχθούν σε αυτήν «και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό».

Είπε ότι γνωρίζει ότι όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ υπήρχε η αίσθηση ότι ίσως αυτός είναι ο τρόπος για να μετριαστεί η τουρκική συμπεριφορά κάτι το οποίο δεν συνέβη, όπως είπε.

Ο κ. Farage εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι λόγω του σημερινού ηγέτη της Τουρκίας, η κοινή γνώμη στην Ευρώπη έχει στραφεί εναντίον της.

Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τον κ. Farage που τον δέχθηκε στο γραφείο του και για την ανάλυση που του έκανε για το μέλλον της Ευρώπης και τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.  Είπε ότι του εξήγησε ότι όπως λειτουργεί σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μέλλον. Είπε επίσης ότι συζήτησαν και άλλα θέματα που αφορούν τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και το θέμα της Κοινοπολιτείας προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο πλαίσιο των ιστορικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για το καλό των δύο λαών τους.
Ακολούθως ο κ. Συλλούρης συναντήθηκε με τον επίσης Βρετανό Συμπρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών  Syed Kamall στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Kamall είπε ότι συζήτησαν για τις επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και για κάποια άλλα θέματα που απασχολούν αυτή την στιγμή την Ένωση.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν και για το κυπριακό πρόβλημα και τις ανησυχίες που υπάρχουν ως προς την ανάγκη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ως επίσης και για κάποια γεωπολιτικά θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.
Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου  θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως του Brexit  και ευχήθηκε όπως σύντομα συναντηθούν στην Κύπρο.

Ο κ. Kamall είπε ότι η σχέση των δύο χωρών προϋπήρχε της ΕΕ και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.