Άλλους δυο Γερμανούς συνέλαβαν οι τουρκικές Αρχές

Άλλους δυο Γερμανούς πολίτες συνέλαβαν χθες οι τουρκικές Αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.imagew-4.aspx

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου Μαρία Άντεμπαρ, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν χθες στο αεροδρόμιο της Αττάλειας δυο Γερμανούς πολίτες για <<πολίτικους λόγους>> όπως συμπλήρωσε. Η εκπρόσωπος είπε ότι την είδηση επιβεβαίωσε και το γερμανικό προξενείο στη Σμύρνη. Όμως όπως είπε <<μέχρι στιγμής οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν επιτρέψει οποιαδήποτε επαφή των προξενικών μας αρχών με τους συλληφθέντες>>.

Η κ. Άντεμπαρ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λέγοντας μονό ότι <<Δεν ενημερωθήκαμε από τις τουρκικές Αρχές άλλα από μια μη κυβερνητική οργανωση.Θα κάνουμε τα πάντα για την απελευθέρωση τους.>>.

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ στις τουρκικές φυλακές κρατούνται αυτή τη στιγμή 55 Γερμανοί πολίτες, οι 12 από αυτούς για «πολίτικους λόγους» όπως αναφέρει το Βερολίνο. Τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα. Ανάμεσα τους και ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουκσέλ, που σήμερα έκλεισε 200 ήμερες κράτησης στις φυλακές της Άγκυρας.

Με την ευκαιρία αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για <<Απαράδεκτη στάση της Τουρκίας>> και τόνισε ότι <<Η καγκελάριος έχει εκφράσει με το πιο έντονο τρόπον την ανησυχία της.Η σκέψη μας,η σκέψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι με τον Ντενίζ Γιουκσέλ και όλους τους Γερμανούς κρατουμένους στις τουρκικές φυλακές>>.Επίσης ο Ζάιμπερτ ζήτησε από την Τουρκία <<Να σεβαστεί τη Συνθήκη της Βιέννης και να επιτρέψει προξενική συνδρομή προς τους κρατουμένους>>.

Οι υποθέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει έντονο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. Μόλις πριν από λίγες ήμερες, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους συμπατριώτες του που ζουν στη Γερμανία να μην ψηφίσουν το κόμμα της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ,τους Χριστιανοδημοκράτες, άλλα και τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου,προκαλώντας την οργή του Βερολίνου.