Δυό νεκρούς και πολλούς τραυματίες άφησε πίσω του ο Χάρβεϊ

Δύο νεκροί και πάνω από δέκα τραυματίες είναι ο προσωρινός τραγικός απολογισμός από το πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου Χάρβεϊ, η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια και μαίνεται στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.xarvey3

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της χθες την ώρα που οδηγούσε στους πλημμυρισμένους δρόμους του δυτικού Χιούστον, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης. Ένας άνθρωπος, που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη, σκοτώθηκε από την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε σπίτι του Ρόκπορτ.

Ακόμη περίπου 12 άνθρωποι στην περιοχή έχουν τραυματιστεί ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία. Πάνω από 230.000 ανθρώπους έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σπίτια καταστράφηκαν, στέγες παρασύρθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, από τους ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες. Όλα αυτά από το «χτύπημα» του Χάρβεϊ στις ακτές πριν μετακινηθεί στην ενδοχώρα.

Οι αρχές ανησυχούν για την πιθανότητα μεταξύ 20 και 30 επιπλέον ίντσες βροχής σε περιοχές από το Κόρπους Κρίσι μέχρι το Χιούστον, όπως δήλωσε επικεφαλής του Κέντρου Παρακολούθησης Τυφώνων.

Ο Χάρβεϊ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, αλλά αναμένεται να συνεχίσει να μαίνεται για μέρες στο Τέξας, με σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες θα φτάσουν ακόμη και τα 102 εκατοστά κατά τόπους.

Παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν επιβραδυνθεί και από 200 μίλια την ώρα πλέον κυμαίνονται στα 80 μίλια, κινείται αργά πάνω από το Τέξας προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες, που αναμένεται να είναι πιο εκτεταμένες τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Ο Χάρβεϊ άρχισε να πλήττει το Τέξας το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε ενισχυθεί σε τυφώνα Κατηγορίας 4, με ανέμους 209 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό ήταν το ισχυρότερο ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει βιώσει η Πολιτεία από το 1961.

Από 6 εκατομμύρια μέχρι 8 άνθρωποι βρίσκονται στη διαδρομή της καταιγίδας. Πολλοί κάτοικοι έχει εγκαταλείψει τα σπίτια τους, όμως άλλοι επέλεξαν να «οχυρωθούν» σε αυτά έχοντας κάνει προμήθειες.

Παράλληλα, η καταιγίδα παρέλυσε μεγάλο μέρος της εξόρυξης πετρελαίου και της διύλισης καυσίμων στις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα πρατήρια

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε να έχει σημαντικές ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, αφού πρόκειται για την καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου της Βόρειας Αμερικής.