ΗΠΑ:Σαρώνει ο τυφώνας «Χάρβεϊ»

Με ανέμους ταχύτητας πάνω από 200 χιλιόμετρα την ώρα ο «Χάρβεϊ» άγγιξε στις 2 το πρωί ώρα Κύπρου  τις ακτές του Τέξας ενισχυμένος ως τυφώνας κατηγορίας 4 και είναι ο πλέον ισχυρός από το 2005 που η «Βίλμα» έπληξε την Φλόριντα. Οι αρχές με συνεχείς προειδοποιήσεις τους για τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα, ζήτησαν από τον κόσμο να εκκενώσει πόλεις στις ακτές της πολιτείας.tyfonas_harvey_0

Οι εξωτερικοί κύκλοι του «Χάρβεϊ» έφτασαν στις ακτές του νότιου Τέξας το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα) και οι άνεμοι έπνεαν με 170 χιλιόμετρα την ώρα.

Οπως προειδοποίησε ο Γουίλιαμ Λονγκ, διοικητής της Ομοσπονδίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, «το Τέξας θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια μεγάλη καταστροφή και οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν».

Η καταιγίδα συνεχίζει να εξελίσσεται, επιβραδύνοντας την πορεία της όσο πλησιάζει στις ακτές.

 

Ήδη αρκετές εκατοντάδες μίλια ακτών του Κόλπου του Τέξας είναι αντιμέτωπα με τον τυφώνα και στη συνέχεια ο «Χάρβεϊ» θα προχωρήσει προς την ενδοχώρα.

Αναμένεται να στραφεί ξανά προς τη θάλασσα και στη συνέχεια να ανατροφοδοτηθεί από τα θερμά νερά του κόλπου και να μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα, παραμένοντας στην περιοχή για 5 έως 7 ημέρες.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων μιλούν για «ιστορικές ποσότητες βροχής, οι οποίες δεν θα μετρούνται σε ίντσες αλλά σε πόδια».

Κινδυνεύει και το Χιούστον

Με πλημμύρα απειλείται ακόμη και το Χιούστον, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και κέντρο της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, ποτάμια και ρυάκια μπορεί να ξεχειλίσουν και κανάλια ή μικροί χείμαρροι να μετατραπούν σε αγριεμένα ποτάμια.

Μέτρα ασφαλείας

Στο Τέξας έχουν δεσμευθεί 700 στρατιώτες της εθνικής φρουράς, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα είναι σε επιφυλακή ώστε να σπεύσουν σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, για να διασώσουν πολίτες.

Επίσης στρατιώτες ετοιμάζουν καταλύματα σε πόλεις, στις οποίες πιθανώς να προσφύγουν όσοι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του τυφώνα.

Ο κυβερνήτης του Τέξας ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, εν όψει του τυφώνα Χάρβεϊ, πράγμα που δεν απέκλεισε ο Λευκός Οίκος.

Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής θα επιτρέψει στις αρχές να αποδεσμεύσουν ομοσπονδιακούς πόρους πριν καν φτάσει ο Χάρβεϊ στα παράλια του Τέξας, σύμφωνα με τον σύμβουλο για θέματα εσωτ

 

Εκκενώνονται περιοχές

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους στα παράλια του Τέξας, διυλιστήρια πετρελαίου έχουν κλείσει, 700 μέλη της εθνικής φρουράς έχουν κληθεί για να αντιμετωπίσουν το μετεωρολογικό φαινόμενο «Χάρβεϊ».

 

Αρκετές κομητείες κατά μήκος των παραλίων συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας Nueces, του νομού Calhoun και του νομού Brazoria, διέταξαν την υποχρεωτική εκκένωση σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου.

Ακόμη, η απειλή του έντονου καιρικού φαινομένου έχει οδηγήσει ακυρώσεις της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε κοινότητες στο νότιο τμήμα του Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, όπου κατοικούν 5,8 εκατομμύρια άτομα.

Στην περιοχή αυτή προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Καταιγιδών των ΗΠΑ (ΕΚΚ) ότι θα πλήξει την ηπειρωτική χώρα ο Χάρβεϊ. Ο επικεφαλής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι η καταιγίδα αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο για τους λαούς του Τέξας».

Πυρετώδεις ήταν  οι προετοιμασίες των κατοίκων, που «οχυρώθηκαν» αφού προμηθεύτηκανι τρόφιμα από τα σουπερ μάρκετ . Όλα τα λιμάνια από το Κόρπους Κρίστι μέχρι και το Χιούστον έχουν κλείσει για εισερχόμενα πλοία.

Η καταιγίδα ενδέχεται να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 12 πόδια (3,7 μέτρα) και να φέρει μέχρι και 35 ίντσες (97 εκατοστά) βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα ισχύουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τις 20 ίντσες (50,8 εκατοστά)

Αμερικανοί υπάλληλοι μετανάστευσης μετέφεραν κρατούμενους μετανάστες που βρίσκονται στην προβλεπόμενη διαδρομή του τυφώνα. Επίσης, σε αναμονή βρίσκονται στρατιωτικά ελικόπτερα στο Ώστιν και στο Σαν Αντόνιο για επιχειρήσεις αναζήτησης ή διάσωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους πολίτες να προετοιμαστούν για τον τυφώνα και σε tweet παρέπεμψε σε ιστοσελίδες με συμβουλές για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Περιστατικών.