O Σαμαράς η Μέρκελ , ο Βουκεφάλας και το ιπποφαές

Αναμενόμενο ήταν ότι  οΕλληνας πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς θα ενημέρωνε την γερμανίδα καγκελάριο για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη  Τρίτη, στο Βερολίνο. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα του έδινε τέτοια «πάσα», καθώς στο γεύμα πρόσφερε γλυκό κρέμα με ιπποφαές.

Όπως έγραψαν παραπολιτικές στήλες σε Ελληνικές εφημερίδες, στη συζήτηση που ακολούθησε για το ιπποφαές ενεπλάκη και ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και ο… Βουκεφάλας.

Οι δικοί μας πληροφόρησαν τους Γερμανούς ότι το ιπποφαές καλλιεργείται με επιτυχία από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και ότι η Ιστορία αναφέρει ότι με κάτι τέτοιο ο Μέγας Αλέξανδρος τάιζε τον Βουκεφάλα (και έγινε δυνατός).Φυσικά, ο κ. Σαμαράς πήγε στην καγκελαρία προετοιμασμένος. Είχε μαζί του ένα ολόκληρο άλμπουμ, με φωτογραφίες από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες και το έδειξε στην κυρία Μέρκελ, η οποία ζήτησε μάλιστα να κρατήσει το άλμπουμ για να το μελετήσει.

Η απορία των Γερμανών ήταν «μα πώς ανακαλύψατε ξαφνικά τέτοιο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο;, για να εξηγήσει η ελληνική πλευρά ότι επί χρόνια γίνονταν οι ανασκαφές και ότι το εύρημα είναι μοναδικό