Ελλάδα:Σχέδιο εμπρηστών οι καταστροφικές πυρκαγιές

Μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση στον Κάλαμο Αττικής, kalamos-fotia_0όπου έχουν καεί κατοικίες, απειλούνται οικισμοί και ανησυχία προκαλεί νέα εστία που κατευθύνεται προς Βαρνάβα. Εφιαλτικήήταν η νύχτα και για την Ζάκυνθο, όπου μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες ξέσπασαν 12 πυρκαγιές. Για σχέδιο εμπρησμού μιλά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στον Κάλαμο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στον Κάλαμο η οποία έχει προξενήσει μέχρι στιγμής πολύ μεγάλη καταστροφή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι λόγω της μεγάλης φλόγας και της πυκνής καύσιμης ύλης (του πευκοδάσους), δεν μπορούν να ελέγξουν τη φωτιά.

Λόγω της αλλαγής του ανέμου, η φωτιά κατευθύνεται προς τους Αγίους Αναργύρους, αλλά και προς το Βαρνάβα, όπου υπάρχει στρατόπεδο Πυροβολικού.

Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων.

Αυτή τη στιγμή, στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ, και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες.

Από το πρωί της Κυριακής, για προληπτικούς λόγους είχαν ήδη εκκενωθεί οι παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ αργά το απόγευμα εκκενώθηκαν και οικισμοί στον Κάλαμο και τους Αγίους Αναργύρους.slideimage5

Ο Δήμος Ωρωπού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η αστυνομία προχώρησε νωρίτερα σε διακοπές της κυκλοφορίας στον κόμβο Καπανδριτίου – Μικροχωρίου, στη συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στη συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Στη Ζάκυνθο

Αργά το βράδι η Πυροσβεστική ανέφερε άλλες δυο πυρκαγιές στη Ζάκυνθο στις περιοχές Κάμπι και Άγιος Νικόλαος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν για τέταρτη νύχτα τα πύρινα μέτωπα σε Ελιές, Αστέρι και Σκούτα, όπου η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, αλλά και στις Βολίμες, όπου η πυρκαγιά έχει φτάσει σε δάσος για πολλοστή φορά φέτος.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς ζήτησε με έγγραφο του να κηρυχθεί η Ζάκυνθος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να εφαρμοστεί το σχέδιο «Ξενοκράτης» για τους επόμενους έξι μήνες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον ‘Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο».

Και τόνισε ότι ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, ενώ το ίδιο έχουν κληθεί να κάνουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους».

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ανάμεσα σε σπίτια, πολυτελείς βίλες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος που βρίσκεται εκεί να τρομοκρατηθεί, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπο έλεγχο.

Ακόμα, στο χωριό του Αγαλά, η πυρκαγιά έφτασε περίπου 500 μέτρα από το πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ μια κατοικία που ήταν εγκατελειμένη από τους ιδιοκτήτες της μέσα στο δάσος υπέστη σοβαρές ζημιές.

Στην Ζάκυνθο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και για τους εμπρηστές που φέρονται να ευθύνονται για τα μέτωπα πυρκαγιάς.

Και στην Κεφαλονιά

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες, κόντρα και στους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές, Καραβάδο,  Δοριζάτα και Λειβαθώ.

Από την πυρκαγιά στη Λειβαθώ, δεν έχουν ρεύμα τα χωριά Βλαχάτα και τα Μουσάτα.

Με το πρώτο φώς της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να συνδράμουν στο έργο των επίγειων δυνάμεων.

«Σχέδιο εμπρησμών»

«Σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, ειδικά στην περίπτωση της Ζακύνθου.

Όπως σημειώνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στη Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά στο Κάλαμο καίγεται πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις.

Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με συγκεκριμένες εντολές, είναι στους δρόμους, ενώ για την περιφρούρηση δασών είναι σε πλήρη επιφυλακή και η Αστυνομία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες και άλλους.